Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 121

Wątek: soft do regulacji autofocusa

Domyślnie

no dobrze ale czy w obliczu tego nie ma sensu kupowanie jak najmniejszej liczby obiektywow - czytaj zoomow ?
    na zakres 28-200 potrzeba sztuk dwie - a stalki trzeba lekko liczac 5
    i nie daj bog zeby kazda miala nieco inna plaszczyzne ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eMILz
    no dobrze ale czy w obliczu tego nie ma sensu kupowanie jak najmniejszej liczby obiektywow - czytaj zoomow ?
    na zakres 28-200 potrzeba sztuk dwie - a stalki trzeba lekko liczac 5
    i nie daj bog zeby kazda miala nieco inna plaszczyzne ...
    Technologia, jak widać, ma przypadłości wieku dziecięcego. Może z czasem to wszystko spoważnieje. Bo narazie to tylko nasze pieniądze są poważne...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przecież to jest jakas partyzantka! Zamiast męczyć się z korekcjami, pierdołami, nie lepiej ustawić położenie czujnika AF jak należy? Problem będzie z głowy, jakiegokolwiek obiektywu byś nie podpiął.

Kurczę, trzy śrubki dostępne po zdjęciu obiektywu, soft, który po zrobieniu testowego zdjęcia na referencyjnym obiektywie, mówi o ile przekręcić każdą z nich i gotowe!
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    W lutym wybrałem się spod Szczecina do Warszawy na płatne kalibrowanie: 2x1DMKII, 2x17-40, 1x24-70, 1x70-200 IS, 2xlampa 580EX (....)
    Nie miałem doczynienia z serwisem Canona, ale z tego co widziałem z opisów problemów 20D dla przykładu i z tego - to dużo poważniej (normalniej) traktowany jest klient z 2x1dmkii i workiem L-ek, niż taki z 20D. Wpuścili kiedyś jeszcze kogoś na Żytniej na zaplecze? Muflon pisał, że tam u niego w tej zagranicy, to normalnie też brał udział w regulacji swojego aparatu, ale u nas? Pierwsze słyszę.

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Przecież to jest jakas partyzantka! Zamiast męczyć się z korekcjami, pierdołami, nie lepiej ustawić położenie czujnika AF jak należy? Problem będzie z głowy, jakiegokolwiek obiektywu byś nie podpiął.

Ustawienie czujnika AF w korpusie to jest pierwszy element kalibracji. Dodatkowo obiektywy mają swoje rozbieżnośći, które trzeba skorygować - stałki - 1 raz, zoomy - dla każdego zakresu ogniskowych.

Kurczę, trzy śrubki dostępne po zdjęciu obiektywu, soft, który po zrobieniu testowego zdjęcia na referencyjnym obiektywie, mówi o ile przekręcić każdą z nich i gotowe!
    3 śrubki? przecież to nie zenit! Po jakimkolwiek stuknięciu obiektywem drżałbym, czy śrubki nie zmieniły pozycji
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ustawienie czujnika AF w korpusie to jest pierwszy element kalibracji. Dodatkowo obiektywy mają swoje rozbieżnośći, które trzeba skorygować - stałki - 1 raz, zoomy - dla każdego zakresu ogniskowych.
    No to jeszcze niech ktoś mi wyjaśni, o jakie rozbieżności obiektywów chodzi. Bo ja tego nie rozumiem.

Jeśli dobrze ustawiony czujnik AF mówi, że trzeba wyostrzyć na dalej czy bliżej, to powinna to być prawda niezależnie od zastosowanego obiektywu. Obiektyw ma tylko zareagować odpowiednio przesuwając soczewki. Jedyne co tu może być źle, to niewłaściwa szybkość reakcji obiektywu, prowadząca do przestrzelenia ostrością w drugą stronę. Ale wtedy body nie stwierdzi ostrości.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Obiektyw ma tylko zareagować odpowiednio przesuwając soczewki.
    No i sam sobie dopowiedz - na jakiej podstawie obiektyw wie, w którą stronę i o ile przeostrzyć? Jaka będzie poprawka dla jakiej ogniskowej? Wszystko jest wpisane w elektronikę obiektywu.
    Serwisanci mówili, że tylko nowsze L-ki mają możliwość ustawiania dla kilku zakresów zooma - wcześniej było to jedno ustawienie dla całego obiektywu
    Więc postęp jakiś jest

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No i sam sobie dopowiedz - na jakiej podstawie obiektyw wie, w którą stronę i o ile przeostrzyć? Jaka będzie poprawka dla jakiej ogniskowej? Wszystko jest wpisane w elektronikę obiektywu.
    Przecież to body wie. Czujnik fazowy wie, czy jest za blisko czy za daleko wyostrzone. I obiektyw ma kręcić póki body nie powie dość. Jaka poprawka? Gdy fazy z obu połówek są zgodne, to mamy 100% ostrość. Niezależnie od tego, jaki obiektyw jest.

W obiektywie można regulować szybkość działania serwomechanizmu. Aby ostrzył szybko, ale z drugiej strony nie przestrzeliwał przez punkt ostrości. Zresztą nawet jeśli obiektyw przestrzeli, to body wie o tym, że teraz trzeba trochę cofnąć.

Poprawki są potrzebne, gdy płaszczyna czujnika nie jest równo z płaszczyzną matrycy. Wtedy faktycznie, różne ogniskowe mogą wymagać różnych poprawek. Moim zdaniem prawidłowa regulacja położenia czujnika AF likwiduje całkowicie taką konieczność.

Domyślnie

Pan technik zasłaniał mi całym ciałem jak mógł ekran monitora - opisuję, co widziałem. Ten "Dosowy" program chodził właśnie przez skrzyneczkę stojącą na kompie
    Na tym kompie wogole nie uruchamiali windowsa - moze to jakis specjalny sprzet dedykowany?
    Dla 20D soft Canon Eos 20D Adjustment Software - odpala się na 100% pod Windowsem. Akurat przy mnie Pan technik tego nie zaslanial. Aparat podłaczony do kompa przez USB.
    Dla obiektywów nie wiem czy pod WIndą czy starym dos-em - w każdym razie dziękuje Duty za info ze jest soft rownież do obiektywów. To znaczy ze w przypadku kalibracji szkieł są przynajmniej dwie metody - poprzez elektronikę na płytce i poprzez soft.
    Co do rozrzutu AF w samych szkłach - Duty, potwierdzasz moje doświadczenia z autopsji - każdy egzemplarz jest inny.
    Na zaplecze serwisu nie wpuszczają normalnie - chyba ze się zrobi awanturę ze spieprzyli szkło.

Pozdrawiam
    Amber
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amber
    Dla 20D soft Canon Eos 20D Adjustment Software - odpala się na 100% pod Windowsem. Akurat przy mnie Pan technik tego nie zaslanial. Aparat podłaczony do kompa przez USB.
    Do 1DMKII tak samo jest program windowsowy - można nim zrobić wiele z body, ale pixele mapowane są czym innym. Obiektywy są przepinane do innej puszki w celu kalibracji - komunikują się z właściwym programem przez stopkę lampy.

Jeśli ktoś ma ochotę, można zajrzeć do źródeł (patent Canona na system AF w USA):

http://www.pat2pdf.org/patents/pat6603929.pdf

A tutaj Canon tłumaczy (już w pierwszym zdaniu), że nasza dyskusja jest bezcelowa! Wszystkie problemy są w normie - czyli +/- 1 głębia ostrości, tak ma działać AF

http://www.cps.canon-europe.com/kb/d...jsp?faqId=1110

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów