Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 121

Wątek: soft do regulacji autofocusa

Domyślnie

Dawno pisałem na forum o problemami z ostrzeniem w 20D. Nie zamierzam odgrzewać tego wątku. Dodam tylko, że problem istnieje (sądzę, że w nie małej ilości tego modelu). Ale teraz w kontekście serwisu. Dwie rzeczy jakie usłyszałem od przedstawiciela serwisu mnie powaliły. 1 - To, że nie obejrzeli mojej płytki ze zdjęciami testowymi. Widocznie znają tylko testy "na linijki". 2 - Zostałem poinformowany, że od poprawiani ostrości jest PHOTOSHOP!!!!! To mnie powaliło totalnie. A długo się starałem wytłumaczyć, że chodzi o płaszczyznę ostrości. >>> A 20D po bardzo ostrej, pisemnej interwencji mi wymieniono. Działa trochę lepiej.

Domyślnie

Teraz testuję 5D. Różnica w kwestii AF bardzo znaczna w odniesieniu do 20D. I jeszcze w kilku innych kwestiach

Domyślnie

Witajcie!
    Jak ja oddawałem swoją 350 do kalibracji to oddałem z kitem i 28-105 i tak... skalibrowali mi body, kita natomiast ten 28-105 był ok. Teraz mam jeszcze sigmę 70-300 i co prawda nie testowałem ale wygląda ok.

Pozdr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

plech
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lutek
    Witajcie!
    Jak ja oddawałem swoją 350 do kalibracji......
    Pozdr
    A ile taka przyjemnosc kosztuje?
    Kalibruja tylko do Canonow czy do Sigmy tez moga?
    Ile trwa?

dzieki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David

Upieram się, że soft do kalibracji powinien być udostępniony. Nie znam tego softu, ale powinien on na początku zgrywać ustawienia z aparatu, żeby zawsze można było do nich wrócić.
    Postulat na pierwszy rzut oka sluszny. Tylko że serwis z takich usług żyje i raczej nie wypusci złotej kury. I tu jest to zrozumiałe.
    Ja osobiscie uważam ze jesli taki soft oddaliby userom, to mieli by ... o wiele więcej klientów ktorzy rozregulowali swoje puszki. I te przypadki byłyby znacznie powazniejsze i trudniejsze do usunięcia niz te z ktorymi obecnie zglaszają sie klienci.

Co do Twoich obiektywow - przykro mi, bo sam przechodzilem przez bardzo podobną sytuację. Swego czasu oddalem tam 50/1.4 ze zwalonym USM. "Naprawione" szkło mialo BF jak cholera. Oddalem do ponownej adjustacji.
    Moje zadowolenie z ostrzącego AF trwalo chwile, do czasu przypięcia 85/1.8 i dwóch jasnych zoomów. Wszystkie mialy ... pokazny FF, najbardziej widoczny na 85. Serwisant zaklinał się ze adjustowal wylacznie mechanizm AF w 50/1.4, nie ruszając nic w puszce. A ja uparcie twierdzilem ze poszedl na łatwiznę - dostosowal puszkę softwareowo do 50/1.4, i w ten sposob "zalatwil" pracę AF z pozostalymi lensami.
    Przy adjustacji obiektywu trzeba pobawić sie lutownicą na płytce w obiektywie.
    Przy adjustacji puszki - wystarczyło przesunąć płaszczyznę AF w Canon EOS 20D Adjustment Software.
    Zrobilem awanturę u kierowniczki serwisu. Zaprosila mnie na kolejny dzień, na zaplecze.
    Tam serwisant (inny) fachowo cofnął softwarowo do płaszczyzny AF ktora mi odpowiadala a 50-ke skalibrowali oddzielnie bez zmian w puszce.
    I muszę przyznac ze o współpracy z tym panem i z kierowniczką serwisu mogę powiedzieć tylko same dobre rzeczy. Natomiast jak najgorsze zdanie mam o pierwszym serwisancie.

Jesli ktos ma problem z JEDNYM LENSEM powinien stanowczo przypilnowac serwisanta, zeby ten nie dotknął sie do puszki i nie zrobil "kuku" poprzez soft.
    Jesli ma problem z kilkoma szkłami o podobnych odchyleniach AF - to tutaj jest pole do bawienia sie oprogramowaniem. Ale tez należy przy tym być i potwierdzic jakie zmiany nas satysfakcjonują.

Co do softu do adjustacji - dziala on na puszkę - wiec przesunięcie plaszczyzny AF będzie dotyczylo WSZYSTKICH obiektywów, a najbardziej widoczne będzie oczywiscie na najjasniejszch.
    Posiadanie takiego softu byloby fun, ale jeszcze raz podkreslam, uwazam ze udostępnienie go np. na CD z aparatem, przyspożyłoby serwisowi masę klientów, z cięzkimi przypadkami. Bo nie jest on panaceum na wszystkie problemy z AF.

Pozdrawiam
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Ale czy naprawdę żaden serwis nieautoryzowany nie podejmuje się regulacji FF/BF? Muszę to sprawdzić w kraku

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

A ja mam pytanie czy ktoś wie co canon zwalił w AF że są takie jaja?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    A ja mam pytanie czy ktoś wie co canon zwalił w AF że są takie jaja?
    Co zwalil? Nic nie zwalil...albo wszystko.
    Po prostu obiektywy Canona (i zapewne firm niezaleznych) mają rozrzut w plaszczyznie AF. Serwisowa, referencyjna 85/1.8 miala inną płaszczyzne AF niz mój egzemplarz, testowane obie na TYM SAMYM body.
    Jesli dojdzie do tego rozrzut w płaszczyznie AF w body, zwlaszcza tych tanszych, to mamy niezly mix.
    Ja przywyklem juz do tego ze adjustacja puszki do szkiel jest rzeczą oczywistą i muszę to zaakceptować. Swiadom tego co napisalem wyżej, traktuje to jako hmm.. czynność powtarzalną i normalną
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plech
    A ile taka przyjemnosc kosztuje?
    Kalibruja tylko do Canonow czy do Sigmy tez moga?
    Ile trwa?

dzieki.
    Ja miałem w ramach gwarancji
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Domyślnie

Z tego co się orientuję najpierw powinna byc puszka adjustowana z wzorcowym obiektywem, a nastę pnie obiektywy klienta. Jesli mnie pamięć nie myli adjustacja obiektywu kosztuje 140 lub 160 PLN

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów