Pokaż wyniki od 1 do 10 z 121

Wątek: soft do regulacji autofocusa

Widok wątkowy

Bywalec

Domyślnie nowy Canon EOS Viewer Utility

Jak czytałem specyfikację nowego Canon EOS-1D Mark III to zaciekawiła mnie opcja regulacji autofocusa do poszczególnych szkieł.
    Nowy soft dostępny do tego Canona ma obsługiwać sterowanie autofocusem za pomocą kompa i pewnie inne cuda, a może nawet zapisywanie ustawień przesunięcia autofocusa dla każdego szkła oddzielnie.
    Kiedyś (dawno, dawno temu) napisałem w tym wątku, że Canon powinien udostępnić narzędzia do tego typu operacji, bo znikł by problem z BF/FF focus. Niektórzy forumowi mądrale pisali, że wtedy to dopiero serwisy miałby ręce pełne roboty. Jednak Canon stanął na wysokości zadania i "spełnił" moje życzenie i poszedł nawet dalej, zaimplementował tą funkcję w body.
    Wiadomo, że ta funkcja była by lepsza, gdyby była bardziej rozbudowana np. o możliwość kalibracji dla poszczególnych ogniskowych zoomów, a nie tylko dla całego zakresu dla poszczególnego typu obiektywu, ale zawsze to krok w dobrym kierunku. Stałki będą już działały perfekcyjnie.
    Szkoda, że polityka uaktualnień Canona nie jest np. taka jak Nikona, który wraz z nowym software dodaje nowe opcje do istniejących body. Canon mógłby wypuścić upgrade softów do wszystkich swoich puszek i zawrzeć w nim możliwość kalibracji autofocusa. Przecież to tylko soft i aparat kontroluje autofocus, a dodanie kilku linii kodu do firmware nie powinno być tak wielkim problemem. Z technicznego punktu widzenia nie powinno być problemów, ale mogę się mylić. Wątpię w takie posunięcie naszego Canona cwanona, bo mniej ludzi zdecydowałoby się na zakup nowych modeli.
    Pozostaje tylko też wątpliwa, ale jednak nadzieja, że nowy soft np. Canon EOS Viewer Utility będzie w starszych modelach mógł kontrolować nastawy autofocusa. Moja wątła nadzieja spowodowana jest tym, że np. picturestyles niedostępne w np. w Canon 20D można było stosować w Digital Photo Professional, chociaż to było w odniesieniu do plików wyprodukowanych przez aparat, a nie samego body. Poczekamy - zobaczymy. Myślę, że ta funkcja będzie dostępna w każdym nowym body Canona, a nie tylko w jedynkach, chociaż kto to wie.
    Ostatnio edytowane przez David ; 22-03-2007 o 17:53

Uprawnienia umieszczania postów