Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 121

Wątek: soft do regulacji autofocusa

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Mało z tego rozumiem, ale sprawdziłem numerki lancelot.starladesign.pl ([217.153.59.242]) i ula (nh98.neoplus.adsl.tpnet.pl [83.31.92.98]). Żaden nie jest znany endzinowi naszemu. Z 83.31.92.xx mamy dwóch userów, ale niewinni - po prostu Warszawska neostrada.
    To nie neostrada, tylko dsl i stałe IP.
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Domyślnie

Nazwiska!!!, Adresy!!!

Poproszę...

Cytat Zamieszczone przez Amber
    ...
    I muszę przyznac ze o współpracy z tym panem i z kierowniczką serwisu mogę powiedzieć tylko same dobre rzeczy....

Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

No nie wierze że nikt na świecie nie ma tego softu prywatnie......
    qfa mac....panas fz30 wyszedł niedawno a już soft serwisowy się pojawił...zresztą przez pewnien czas był do ściągnięca ze strony panasonica przez pomyłke.....

Może jakaś włamka na serwerek canona.........
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Co zwalil? Nic nie zwalil...albo wszystko.
    Po prostu obiektywy Canona (i zapewne firm niezaleznych) mają rozrzut w plaszczyznie AF. Serwisowa, referencyjna 85/1.8 miala inną płaszczyzne AF niz mój egzemplarz, testowane obie na TYM SAMYM body.
    Jesli dojdzie do tego rozrzut w płaszczyznie AF w body, zwlaszcza tych tanszych, to mamy niezly mix.
    Ja przywyklem juz do tego ze adjustacja puszki do szkiel jest rzeczą oczywistą i muszę to zaakceptować. Swiadom tego co napisalem wyżej, traktuje to jako hmm.. czynność powtarzalną i normalną
    Jakoś mnie to nie przekonuje bo canon jest liderem jeśli chodzi o kłopoty z AF a inne marki np. pentax rodzą sobie znacznie lepiej z szkłami niezależnych firm.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Jakoś mnie to nie przekonuje bo canon jest liderem jeśli chodzi o kłopoty z AF a inne marki np. pentax rodzą sobie znacznie lepiej z szkłami niezależnych firm.
    Jakieś 5% lustrzanek Canona może mieć problemy z AF. Jeśli również 5% Pentaxsów ma podobny problem, to uwzględniając skalę popularności u nabywców, na jednego wadliwego Pentaxa trafimy na 20 wadliwych Canonów. Ci co mają sprzęt OK siedzą cicho. Więc wszystko chyba jasne. Medialnie mamy doczynienia z zalewem badziewia marki Canon. Tylko po jakie licho wszyscy to kupują? KIedyś już to pisałem. Przestańcie kupować Canona i albo firma poprawi jakość, albo zniknie z rynku.

I dodam tylko, że mam 3 puszki i 7 szkieł marki Canon. Pomijając inne drobiazgi. A rozszerzenie bazy sprzętowej pójdzie w kierunku Hassel (piąty kierunek po NWSE). To tak, żeby nikt nie pomyślał, że mam Nikona (choć kiedyś miałem).
    Ostatnio edytowane przez kocis ; 10-11-2005 o 18:01

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Co zwalil? Nic nie zwalil...albo wszystko.
    Po prostu obiektywy Canona (i zapewne firm niezaleznych) mają rozrzut w plaszczyznie AF.
    Nie rozumiem na co to ma mieć wpływ.

Przecież z czujnika AF idzie wiadomość, czy ma obiektyw pokręcić na "dalej" czy "bliżej". Gdy ostrość na czujniku jest ok, to na zdjęciu w tym samym miejscu też powinna być ok, tylko pod warunkiem właściwego ich wzajemnego ustawienia.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

a jak sobie z tym radza profesjonalisci ?? no nie wyobrazam sobie zeby ktos kto zyje z robienia zdjec tolerowal takie rzeczy, wystarczy spojrzec na jakas konferencje prasowa albo cokolwiek medialnego ... malo oczu nie wypala lampami ...
    czyli ktos to potrafi zrobic ... ale nie daj bog ... czyzby wszedzie potrafili tylko nie w polsce ??

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz
    Teraz testuję 5D. Różnica w kwestii AF bardzo znaczna w odniesieniu do 20D. I jeszcze w kilku innych kwestiach
    Nie chcę się czepiać ale jak na podstawie doświadczeń z testowania dwóch egemplarzy (20 którą miałeś wcześniej i 5-kę którą masz obecnie) możesz pisać że sprawa wadliwie działającego autofocusa nie istnieje w 5D?

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eMILz
    a jak sobie z tym radza profesjonalisci ?? no nie wyobrazam sobie zeby ktos kto zyje z robienia zdjec tolerowal takie rzeczy, wystarczy spojrzec na jakas konferencje prasowa albo cokolwiek medialnego ... malo oczu nie wypala lampami ...
    czyli ktos to potrafi zrobic ... ale nie daj bog ... czyzby wszedzie potrafili tylko nie w polsce ??
    Mam dużo do czynienia ze zdjęciami profesjonalistów. Jeśli chodzi o ostrość to generalnie nie jest najlepiej. Zdjęcia często są nie ostre ale to bardzo zależy od rodzaju zdjęcia, te z konferencji prasowych często są nieostre. Ale jeśli chodzi o autofocus to nie zauważyłem aby w jakimś serwisie prasowym (PAP, fotorzepa i inne) były gdzieś zdjęcia z bf/ff.
    Jeśli chodzi o sprzety to najczęściej są to jedynki od canona (często podglądam exifa jeśli go nie wykasują) ale dużo jest też 10, 300 i 20 (kolejność według ilości zdjęć z danego modelu).
    Ostatnio edytowane przez David ; 10-11-2005 o 19:46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Nie rozumiem na co to ma mieć wpływ.

Przecież z czujnika AF idzie wiadomość, czy ma obiektyw pokręcić na "dalej" czy "bliżej". Gdy ostrość na czujniku jest ok, to na zdjęciu w tym samym miejscu też powinna być ok, tylko pod warunkiem właściwego ich wzajemnego ustawienia.
    Ja tez nie rozumiem - po prostu zobaczylem jak puszka 20D ostrzy w innej płaszczyźnie z jednym referencyjnym EF 85 1/8 (lekki BF) a za chwile w innej z drugim "referencyjnym" EF 85/1.8 (spory FF). I rezultaty są powtarzalne pokazywane wlasnie na Canon Adjustment Software.
    Zobaczylem rowniez jak po przelutowaniu jakichs styków w obiektywie, przez serwisanta, plaszczyzna AF tego szkla z tą samą puszką wrócila do normy

I nie mam zamiaru nikogo przekonywać ze tak jest

Mnie to wystarcza, nie zamierzam tracic czasu dopasowanie tego do różnych teorii wysnuwanych na forum.
    Od teoretyzowania wolę mieć sprawnie działającą kombinację body/lens na ktorej mogę polegać w praktyce
    A to mam robione w serwisie, pod warunkiem ze konkretnie sprecyzuje o co mi chodzi, czy chce ajustować konkretny lens czy tez body. Jesli tylko body - to musze liczyc sie z tym ze z nie wszystkimi szkłami będzie idealny AF.
    Obecnie mam adjustowane pod moją 85/1.2 L - bo tutaj jest krytyczne. Reszty szkiel na szczescie nie musialem przekalibrować.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Amber ; 10-11-2005 o 19:51
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów