Cytat Zamieszczone przez David

Upieram się, że soft do kalibracji powinien być udostępniony. Nie znam tego softu, ale powinien on na początku zgrywać ustawienia z aparatu, żeby zawsze można było do nich wrócić.
Postulat na pierwszy rzut oka sluszny. Tylko że serwis z takich usług żyje i raczej nie wypusci złotej kury. I tu jest to zrozumiałe.
Ja osobiscie uważam ze jesli taki soft oddaliby userom, to mieli by ... o wiele więcej klientów ktorzy rozregulowali swoje puszki. I te przypadki byłyby znacznie powazniejsze i trudniejsze do usunięcia niz te z ktorymi obecnie zglaszają sie klienci.

Co do Twoich obiektywow - przykro mi, bo sam przechodzilem przez bardzo podobną sytuację. Swego czasu oddalem tam 50/1.4 ze zwalonym USM. "Naprawione" szkło mialo BF jak cholera. Oddalem do ponownej adjustacji.
Moje zadowolenie z ostrzącego AF trwalo chwile, do czasu przypięcia 85/1.8 i dwóch jasnych zoomów. Wszystkie mialy ... pokazny FF, najbardziej widoczny na 85. Serwisant zaklinał się ze adjustowal wylacznie mechanizm AF w 50/1.4, nie ruszając nic w puszce. A ja uparcie twierdzilem ze poszedl na łatwiznę - dostosowal puszkę softwareowo do 50/1.4, i w ten sposob "zalatwil" pracę AF z pozostalymi lensami.
Przy adjustacji obiektywu trzeba pobawić sie lutownicą na płytce w obiektywie.
Przy adjustacji puszki - wystarczyło przesunąć płaszczyznę AF w Canon EOS 20D Adjustment Software.
Zrobilem awanturę u kierowniczki serwisu. Zaprosila mnie na kolejny dzień, na zaplecze.
Tam serwisant (inny) fachowo cofnął softwarowo do płaszczyzny AF ktora mi odpowiadala a 50-ke skalibrowali oddzielnie bez zmian w puszce.
I muszę przyznac ze o współpracy z tym panem i z kierowniczką serwisu mogę powiedzieć tylko same dobre rzeczy. Natomiast jak najgorsze zdanie mam o pierwszym serwisancie.

Jesli ktos ma problem z JEDNYM LENSEM powinien stanowczo przypilnowac serwisanta, zeby ten nie dotknął sie do puszki i nie zrobil "kuku" poprzez soft.
Jesli ma problem z kilkoma szkłami o podobnych odchyleniach AF - to tutaj jest pole do bawienia sie oprogramowaniem. Ale tez należy przy tym być i potwierdzic jakie zmiany nas satysfakcjonują.

Co do softu do adjustacji - dziala on na puszkę - wiec przesunięcie plaszczyzny AF będzie dotyczylo WSZYSTKICH obiektywów, a najbardziej widoczne będzie oczywiscie na najjasniejszch.
Posiadanie takiego softu byloby fun, ale jeszcze raz podkreslam, uwazam ze udostępnienie go np. na CD z aparatem, przyspożyłoby serwisowi masę klientów, z cięzkimi przypadkami. Bo nie jest on panaceum na wszystkie problemy z AF.

Pozdrawiam