Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 121

Wątek: soft do regulacji autofocusa

Bywalec

Domyślnie soft do regulacji autofocusa

Pisałem już o tym w innym wątku, ale bez odzewu, więc może założę nowy wątek.

Upieram się, że soft do kalibracji powinien być udostępniony. Nie znam tego softu, ale powinien on na początku zgrywać ustawienia z aparatu, żeby zawsze można było do nich wrócić. Gdyby ustawienia wprowadzone przez użytkownika były niewłaściwe to wczytujemy poprzednią konfigurację i sprawa załatwiona. W sofcie tym powinna znaleźć się również opcja umożliwiająca mapowanie dead pixeli. I nie mówcie, że żądania z mojej strony są zbyt wygórowane, bo inni producenci standardowo dołączają taki soft do aparatu (olimpus).

Ostatnio kupiłem ef 50 f1.8 mkII. Miałem 2 cm front focus. Wysłałem po raz drugi (za pierwszym razem wysłałem body + KIT) wszystkie obiektywy i body na Żytnią. Czekałem, co prawda tylko tydzień (poprzednio jak wysyłałem czekałem 2 tygodnie) i co? Przysłali skalibrowany pod 50-kę natomiast inne już są rozkalibrowane. Inne tzn. Kit i 75-300. Wiem, że nie są to obiektywy najwyższych lotów, ale autofocus, powinien w nich działać bez zarzutu tym bardziej, że po pierwszej regulacji wszystkie obiektywy działały bez zarzutu. Przysłali mi już drugi raz jakiś wydruk z ef 80 mm f1.8. Wydruk był ok, ale po pierwsze: nie mam pewności, że to moje body wyprodukowało ten obraz, a po drugie chodziło mi o regulację moich obiektywów we współpracy z moim body. Co mi po tym, że body jest skalibrowane ze stałką 80 mm skoro z zoomami źle działa.

Po drugiej regulacji sprawdzałem też z innymi, lepszymi obiektywami. I tak 70-200 f4 L ma 5 cm back focus, 100-400 f? L też około 6 cm bf, ale już 10-22 ostrzy idealnie. Wracając do moich obiektywów: Kit ma 3 cm bf, ale 75-300 przy 150 mm ma 3 cm ff. Co mam o tym myśleć? Wydałem na sprzęt około 8000 PLN i mam problemy z autofocusem. Aż strach kupować jakiś dobry obiektyw. Chciałbym kupić 70-200 f4 L, ale jak ma mieć problemy z autofocusem to, po co lepsza optyka, stabilizacja skoro i tak ostrości nie będzie tam gdzie powinna być. Pozostaje mi tylko jechać osobiście do Warszawy i uczestniczyć przy regulacji. Ale z Koszalina jechać do stolicy to nie takie proste.

Gdyby natomiast udostępniono taki soft na stronie canona to każdy zakupiony obiektyw w razie potrzeby sam bym skalibrował. Pomyślcie ile nerwów zaoszczędziłoby to użytkownikom canonów i w końcu raz na zawsze znikłby problem bf/ff. Nawet, jeżeli kupilibyśmy rozkalibrowany obiektyw to istniałaby możliwość skompensowania tego w ustawieniach body dla danego obiektywu. Powiedzcie sami, czy nie brzmi to cudownie?

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Olympus daje taki soft do swoich lustrzanek? :-o

Początki nałogu Awatar maro25
    Miasto
    Skawina

Domyślnie

Zdecydowanie masz racje, ale problem w tym że canon i tak nie weźmie sobie tego do serca.
    A tak naprawdę to wolałbym żeby taki soft wcale nie był potrzebny i jeśli kupuje się body i obiektyw za ciężkie PLNy to wszystko powinno być OK. i nie powinno być potrzebne żadne kalibrowanie. Nawiąże jeszcze do znanego tematu o 24-70/2.8 L, przecież to absurd żeby co drugi obiektyw za ponad 5.000zł miał jakiś feler.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Olympus daje taki soft do swoich lustrzanek? :-o

Z tego co wyczytałem na tym forum to istnieje możliwość mapowania deadpixeli w systemie e1 olympusa już w samym aparacie. Ale jeżeli nie w aparacie to na pewno poprzez zewnętrzne oprogramowanie.
    Ostatnio edytowane przez David ; 09-11-2005 o 20:07

Coś już napisał

Domyślnie

No jak to mówił mój kolega scyzoryk się otwiera w kieszeni kiedy się o tym słyszy. Kupujemy drogi sprzęt z nadzieją że wszystko w nim jest na najwyższym poziomie, a później się dowiadujemy że mamy ff lub bf na fokusie albo wyskakuje nam err99. I co? - uznajemy że tak to jest z Canonem i trzeba się do tego przyzwyczaić, przecież to jest normalne !!!
    Ciekawe - bo nie wiem Nikon też ma takie problemy z FF i BF

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ma, fukcjonujący w sieci wzorzec do badania FF/BF (kartka z linijką i innymi takimi) był pierwotnie stworzony dla D70

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

ostatnio wyciekł do sieci soft serwisowy do panasa fz30.....może kiedyś wycieknie do canona...........
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David
    Z tego co wyczytałem na tym forum to istnieje możliwość mapowania deadpixeli w systemie e1 olympusa już w samym aparacie.
    Eee, mapowanie deadpikseli to ja mam nawet w Olku C4000. BF/FF w lustrzankach to troche inny temat...

Cytat Zamieszczone przez VANT
    ostatnio wyciekł do sieci soft serwisowy do panasa fz30.....może kiedyś wycieknie do canona...........
    Mnie od dawna zastanawia jedna rzecz, mamy w Polsce tylko jeden autoryzowany serwis Canona i w sumie jedno takie duze forum dyskusyjne dla Canoniarzy. Jak to jest ze nie zagladaja tutaj serwisanci z Zytniej? A moze zagladaja?

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

no rodacy z warszawy
    nie macie jakis kolegow czy kolezanek w serwisie na zytniej?
    moze ktos by mogl zrobic kopie tego softu
    ...

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    ...Jak to jest ze nie zagladaja tutaj serwisanci z Zytniej? A moze zagladaja?
    byc moze nawet na forum jest zarejstrowany jakis pracownik serwisu
    ale po tych wszystkich jobach ktore lecialy pod ich adresem napewno sie nie ujawni

...

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów