Tak, robione ze statywu. Odległość od obiektu 30 cm. Być może że nie robiłem to prawidłowo,ale nie znam procedur. Kąt nachylenia ok. 45 stopni
Tak, robione ze statywu. Odległość od obiektu 30 cm. Być może że nie robiłem to prawidłowo,ale nie znam procedur. Kąt nachylenia ok. 45 stopni
W "dwucyfrowych" Canonach podawany przez firmę zakres tolerancji AF to DOF przy danych ustawieniach. W jedynkach - 1/3 DOF. Nie, nie pamiętam linku ;-) ale to wyczytałem w którejś wypowiedzi C. Westfalla - za czasów gdy sam bawiłem się w testy z linijką pod kątem ;-)Zamieszczone przez Tytus
Gdyby ten test zrobić idealnie, byłobu jeszcze lepiej. Płaszczyzna ostrości na zdjęciu nie jest równoległa do linii czarnej (lekkie przekoszenie). To już wprowadza błąd. Więc jakieś 2mm FF jest jak najbardziej do przyjęcia. Tym bardziej, że nie robi się makro przy przysłonie 2,8 i w dodatku z AF.Zamieszczone przez Tytus
Poza głównym tematem.
Właśnie takie błędy przynoszone na żytnią są powodem wojen. To jest ilustracja problemu. Ksp01marek nie wpadnij czasami na pomysł lecieć z tym do serwisu i w ramach gwarancji wyregulować na "0". Pewnie wtedy Ta Straszna Baba Z Wąsami przegoni Cię na cztery wiatry i będziemy mieli nowy ciekawy wątek.
No to ja teraz zadam pytanie. Jaka wg was jest tolerancja AF, ja mam -4mm i na moich obiektywach tego nieodczuwam, ale zawsze zastanawiam sie co by bylo gdybym zapodal swiatlo 2,8.
Chetnie poczytam co o tym sadzicie !!!
Tolerancji AF nie określa się w milimetrach!!! Powyżej podałem zasadę.Zamieszczone przez Valentino
Tylko problem w tym, ze ja nie wiem co to jest DOFZamieszczone przez muflon
![]()
A, to było tak od razuZamieszczone przez Valentino
Głębia ostrości = zakres odległości, w których, przy danej przysłonie, odległości od obiektu, wielkości matrycy, itp. itd., po wywołaniu do pewnego, ustalonego rozmiaru odbitki, obraz jest "ostry". Bardziej łopatologicznie: odległość od pierwszej rozmazanej linii na Twoich testach do ostatniej :-) Przy czym definicja "rozmazana" jest dość konkretna - poszukaj na googlach "DOF calculator", żeby wiedzieć jaka.
Powiem ci jak ja to zrozumialem... Dof to jest odleglosc od pierwszej do ostatniej ostrej kreski i jezeli w tym zakresie jest linia pomiaru AF to AF jest ok, tak ??Zamieszczone przez muflon
Angielskiego w szkole nie mialem wiec link nic mi nie mowi![]()
Tak. Przy czym "ostrość" nie jest według Twojego widzimisię, ale według matematycznych wzorów.Zamieszczone przez Valentino
A moim zdaniem absolutnie nieakceptowalna. Każda matryca posiada określoną rozdzielczość, ktora determinuje maksymalne, dobre jakościowo wykonanie odbitki. Na takiej odbitce możemy ocenić faktyczną jakość zdjęcia. Wykonując zdjęcie świadomy fotograf operuje GO wg swoich potrzeb. Przyjęcie takich odchyleń całkowicie neguje stosowanie GO w fotografii, Chyba, że do aparatów za niemałe pieniądze nie oczekujemy nic więcej niż od "kieszonkowych". I chyba na takiej akceptowalności bazuje serwis, a być może i producent. Jesli tak to tragedia. Tym większa, że niektórzy z użytkowników to akceptują. Tylko dlaczego? Kupujemy aparaty dla "szpanu" czy w określonych celach fotograficznych?Zamieszczone przez kocis