Pokaż wyniki od 1 do 10 z 128

Wątek: Skanowanie klisz + pytanie o filmy

Mieszany widok

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Używam i polecam Epsona v350. Po przyzwyczajeniu się do "warsztatu" i opanowaniu odkurzania kliszy i szkła w skanerze - bardzo fajne narzędzie. Skanuję z autoloadera paski po 6x klatek, i właściwie mam tylko dwa małe ale - taki sobie soft i nagrzewanie się sprzętu. Po 2-3h skanowania płaszczak nagrzewa się na tyle, że podajnik negatywu (na gumowej "taśmie transmisyjnej") traci precyzję. Na szczęście jest sporo programów z których można skorzystać, a do wychłodzenia wystarcza płaszczakowi kwadrans przerwy

Poniżej masz link do jednego z moich skanów. Fota jest niezbyt ostra, ale kolory które wyciągnął Epson są dużo lepsze od tych labowych.

http://canon-board.info/showpost.php...postcount=1201
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Dopiero zaczyna Awatar Erg

Domyślnie

Xlesio - a czy byłbyś tak miły, i pokazał skan jakiejś klatki bez pomniejszania, w maksymalnej rozdzielczości skanera? 4800dpi teoretycznie powinno dać rozmiar rzędu 25+ Mpix, jestem ciekaw ile można z takiego płaskiego skanera wycisnąć.

Parę lat temu miałem tani płaski skaner z przystawką do klisz, niestety efekty skanowania były tragiczne i odpuściłem sobie.
    Teraz widzę że coraz więcej osób poleca płaskie skanery z przystawkami, mam trochę starych rodzinnych slajdów, i szukam jakiegoś ekonomicznego rozwiązania, ale chciałbym najpierw ocenić możliwości żeby uniknąć rozczarowań

Pozdrówka

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erg Zobacz posta
    Parę lat temu miałem tani płaski skaner z przystawką do klisz, niestety efekty skanowania były tragiczne i odpuściłem sobie.
    Teraz widzę że coraz więcej osób poleca płaskie skanery z przystawkami, mam trochę starych rodzinnych slajdów, i szukam jakiegoś ekonomicznego rozwiązania, ale chciałbym najpierw ocenić możliwości żeby uniknąć rozczarowań
    Wierzysz, że teraz, kiedy ta technologia została zjedzona przez cyfrówki - płaskie skanery za 300 złotych skanują lepiej, niż kiedyś? Pomijam cenę - tej technologii nikt już nie będzie rozwijał, bo rynek znika, zostali ludzie, którzy archiwizują swoje zapasy ale oni za rozwój skanerów do klisz nie zapłacą, bo szukają TANICH rozwiązań, a nie dobrych. Niedawno byłem gotowy zapłacić za niby dobry płaski skaner do slajdów ponad 2000, dzisiaj nikt nie chce dać więcej niż 3 stówy...
    Dobre skanery to już były, teraz się szuka tanich, a tego się nie da pogodzić...

Dopiero zaczyna Awatar Erg

Domyślnie

Urządzenie, które posiadałem, było z naprawdę leciwe, i z dolnej półki, więc wierzę że mimo wszystko efekty np z epsona v350 będą lepsze. Ale pewien nie jestem, stąd moja prośba o skan dużej rozdzielczości. Zobaczę i ocenię, czy warto sobie zawracać głowę.
    Pozdrówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Wierzysz, że teraz, kiedy ta technologia została zjedzona przez cyfrówki - płaskie skanery za 300 złotych skanują lepiej, niż kiedyś?
    Tak.
    V330 ma parametry zbliżone do innego Epsona 2450 Photo, którego posiadam. Pomijam rozdzielczość, bowiem te skanery nie osiągają więcej niż około 1.800dpi. Dla porównania mam też dedykowanego Nikona LS-2000. Tak, wiem, że leciwy. Ale Epsonowski plaskacz ma jakość skanu bardzo zbliżoną do owego Najkona. Zarówno pod względem dynamiki (kolor i czarnobiel negatywowa) jak i ilości detalu (choć tu pliki z Najkona wydają się jednak bardziej wyraziste). Epsony V700 i V750 oferują jakość zbliżoną do dobrej klasy skanerów dedykowanych. Nie jest to jakość Minolty Scan Elite 5600 czy Najkona LS9000, ale przy tej różnicy w cenie to zrozumiałe.
    Polecam testy:
    http://www.imaging-resource.com/SCAN1.HTM
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Tak.
    V330 ma parametry zbliżone do innego Epsona 2450 Photo, którego posiadam. Pomijam rozdzielczość, bowiem te skanery nie osiągają więcej niż około 1.800dpi.
    [...]
    Dokładnie... do domowej archiwizacji negatywów skaner płaski epsona w granicach 300-350zł w zupełności wystarczy. Sam zakupiłem v300 i efekty uzyskane nawet na epsonowskim sofcie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły...
    Przykład skanu negatywu Fuji 100 (zwykła, nie superia ani reala) załadowanego do Zenita 122 z obiektywem Oreston 50mm:
    (akurat negatyw Fuji 100 skanuje się... 'bosko'... to też dużo pomaga )

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Tak.
    V330 ma parametry zbliżone do innego Epsona 2450 Photo, którego posiadam.
    8 lat temu kupiłem Epsona 3200 Photo, który ma pewnie podobne parametry, bo zastąpił 2540. Jeżeli dzisiaj skaner za 300 złotych skanuje podobnie do tych Epsonów - to szkoda tych 3 stów. Chociaż przyznam, że ponad 2 tysiące wydane w 2002 na 3200 bolało bardziej...

J

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

mam canona 8800F - fajna maszynka - używam jej zdecydowanie częściej jako ksero lub skaner dokumentów, ale oczywiście skanować negatywy, slajdy i średni format to-to też potrafi i to całkiem ładnie.

tyle tylko, że należy pamiętać o czasie, jaki jest do tego potrzebny

sam skaner jest bardzo szybki (skan dokumentu A4 w 300 dpi zajmuje mu 7 sekund), ale przy negatywach nie jest już tak pięknie.

przy 1200 dpi jest jeszcze znośnie (8-10 minut na 12 klatek), przy 2400 dpi - tak sobie (30 minut), ale skan 12 slajdów w 4800 dpi to będzie chyba coś sporo ponad godzinę (dokładnie nie pamiętam). więc robota dość upierdliwa, tym bardziej, że komp w tym czasie jest raczej zajęty...

poza tym dochodzi obróbka - co innego surowy skan z wszystkimi syfkami, a co innego dopieszczona klatka po kilkugodzinnym czyszczeniu w psie.

dlatego jednak ostatnio - jeżeli zdjęcia są wystarczająco przyzwoite ;-) - oddaję negatywy do labu - za 10,- (cały negatyw) czy 15,- zł (pocięty negatyw) mam wszystko szybko, sprawnie, bezboleśnie zeskanowane i w przyzwoitej jakości (rozdzielczość: 2048x3072px, co daje 2164 dpi).
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta

przy 1200 dpi jest jeszcze znośnie (8-10 minut na 12 klatek), przy 2400 dpi - tak sobie (30 minut), ale skan 12 slajdów w 4800 dpi to będzie chyba coś sporo ponad godzinę (dokładnie nie pamiętam).
    Straszny masochista jesteś.
    Biorąc pod uwagę faktyczną rozdzielczość tego skanera ("With a resolution test using the USAF testchart the horizontal lines of the element 4.6 and the vertical lines of the element 5.2 can still be differentiated. The medium effective resolution is thus approx. 1600 dpi.") oszczędzisz masę czasu skanując klisze z taką właśnie rozdzielczością i rozdmuchując je w Photoshopie albo czymkolwiek. Efekt będzie taki sam.

J

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erg Zobacz posta
    Xlesio - a czy byłbyś tak miły, i pokazał skan jakiejś klatki bez pomniejszania, w maksymalnej rozdzielczości skanera? 4800dpi teoretycznie powinno dać rozmiar rzędu 25+ Mpix, jestem ciekaw ile można z takiego płaskiego skanera wycisnąć.

Erg
    - dopiero dotarłem do domu, a po pucharowych emocjach wolę nie rozstawiać dziś sprzętu Jutro wrzucę na jakiś upload kilka zdjęć w max rozdzielczości
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Uprawnienia umieszczania postów