Pokaż wyniki od 1 do 10 z 128

Wątek: Skanowanie klisz + pytanie o filmy

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar agent
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

slajdy normalnie wola sie procesem e-6, ale z racji ze teraz jest to dość droga zabawa można je wołać w c41 i prawie każdy lab jest to w stanie zrobić po zwykłej cenie, ewentualnie za niewielką dopłatą. slajdy wychodzą z lekkim zafarbem w ten czy inny odcień, ale da się to skorygować już po skanowaniu.
    ja bym bral epsona nie żadne plustki
    ---
    5D + 40D + S14/2.8 + EF 28/1.8 + EF 50/1.4 + EF 85/1.8 + 430EX

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Znalazłem już polecany lab, gdzie wywołają mi slajd, także w tej chwili zdecyduje się pewnie na to. I wezmę pewnie tego Epsona. Dzięki za wskazówki! Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Znalazłem już polecany lab, gdzie wywołają mi slajd, także w tej chwili zdecyduje się pewnie na to. I wezmę pewnie tego Epsona.
    Żadnym Epsonem nie zeskanujesz porządnie Velvii (też kiedyś tak myślałem, kupiłem Epsona - i pięknie się wykładał nawet na małych wglądówkach) - to najwredniejszy i najtrudniejszy do skanowania (i fotografowania nim też) slajd: ciemny i gęsty jak smoła. Nawet na bębnie są z nią potężne schody.
    Za to efekty - marzenie. O ile nie wlezie Ci w kadr jakiś człowiek, bo do portretów to ona się kompletnie nie nadaje.

J

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agent Zobacz posta
    slajdy normalnie wola sie procesem e-6, ale z racji ze teraz jest to dość droga zabawa można je wołać w c41 i prawie każdy lab jest to w stanie zrobić po zwykłej cenie, ewentualnie za niewielką dopłatą.
    Zrobić to nie problem - to jest tzw. cross i robi się to od lat, ale polecania takiego wywołania komuś oczekującemu dobrych wyników ze slajdu bym się nie odważył...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał Awatar agent
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Zrobić to nie problem - to jest tzw. cross i robi się to od lat, ale polecania takiego wywołania komuś oczekującemu dobrych wyników ze slajdu bym się nie odważył...
    nie polecałem, tylko wymieniłem taką opcję jeśli chodzi o ścisłość =)
    ---
    5D + 40D + S14/2.8 + EF 28/1.8 + EF 50/1.4 + EF 85/1.8 + 430EX

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

Niedawno zakupiłem Epsona V500, jak na razie wrażenia pozytywne. Może rzeczywiście ramka na slajdy do solidnych nie należy ale przy odrobinie wprawy każdy da radę zrobic z niej użytek.
    Ja zaryzykowałem i oddałem rolkę Velvii 50 do Rossmana. Efekt przerósł moje oczekiwania, bałem się że coś spaprają a tymczasem film wrócił po tygodniu ładnie wywołany, równo przycięty i co najważniejsze czyściutki jak należy.
    Poniżej przykład skanu Velvii na V500:

http://img839.imageshack.us/img839/6830/rurki.jpg

Z filmów poleciłbym:
    Kodak Portra 160 VC
    Fuji Reala
    Fuji PRO H 400
    a z BW to Kodak T-MAX 100
    5D, stałki, zoomy

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fleder Zobacz posta
    Ja zaryzykowałem i oddałem rolkę Velvii 50 do Rossmana.
    Ja juz nie ryzykuje i oddaje zawsze do Rossmana, zadnej wpadki a zrobilem kilkadziesiat slajdow. Jak mi spieszylo robilem w relax'ie, niech sie wypchaja. Biora 30PLN i zawsze mi cos spieprzyli, albo zacieki, albo pogiete.

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

Ja w Rossmanie płaciłem 6,95 PLN Wywołane czyściutko i bez zacieków. Dopóki czegoś nie spaprają to będę do nich oddawał. Jutro odbieram rolkę Portry 160 VC i Fuji PRO H 400, zobaczymy jak sobie poradzą. W sumie to ich testuję jak na razie
    5D, stałki, zoomy

Uprawnienia umieszczania postów