1. Dzięki za odpowiedź. Przeglądam cały czas Allegro, wybór powstał pomiędzy Plustekiem 7200 a Epsonem v500. Cena podobna, tyle że z tego co się orientuję, Plustek to skaner dedykowany bezpośrednio do skanowania filmów, zaś ten Epson ma tylko taką przystawkę, co świadczyć może o traktowaniu skanowania klisz po macoszemu.
2. Znawcą nie jestem, ale czy slajdów nie woła się w innej technice niż c41? Ostatnio oddałem do labu Velvię, to gość powiedział, że tego to oni nie zrobią u siebie.
3. Przed chwilą kupiłem kilka rolek Fuji NPC 160 Prof, sprawdzę na dniach jakość. Zastanawiałem się jeszcze nad Kodakiem Portra 160. Mam w każdym razie jeszcze trochę czasu, aby to wszystko dograć (do września, potem wyjazd). Chciałem przez ten czas sprawdzić jeszcze, jak sprawa wyglądać będzie z Velvią i jakością odbitek z niej. Patrzyłem jeszcze na sample z tego Ilforda - jakość porażająca. Używałem wcześniej Ilforda 200 i choć ma fajne, specyficzne ziarno, to ten HP5+ ostry jak diabli. Muszę przetestować.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzięki, nie znałem tej strony w ogóle, a ciekawe rzeczy tam piszą. Poprzeglądałem wątki które przesłałeś i patrząc na sample skanowane tym Epsonem widać, że jest dobrze. Ciekawe jak przy większych wydrukach to będzie wyglądać, miejmy nadzieję, że dobrze, bo na tym również mi zależy (format 30 x 40). Ale z drugiej strony chyba cudów w przedziale < 1000 PLN nie można się spodziewać, a na Coolscana czy inne tego typu ustrojstwa po zakupie nowego szkła mnie nie stać.