Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 128

Wątek: Skanowanie klisz + pytanie o filmy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Skanowanie klisz + pytanie o filmy

Po tygodniu zabawy odeslalem Epsona v330 i poszukuje czegos lepszego.
    Brak ICE go wlasciwie dyskwalifikowal a rozdzielczosc skanow byla taka sobie- nie oplacalo mi sie tez dokupywac oprogramowania.

Z uwagi na budzet i gwarancje wacham sie pomiedzy dwoma kolejnymi skanerami.

- Reflecta cristalscan 7200
    - Canon 9000f

Cena jest dosc podobna, do obu jest dolaczony silverfast i PS elements.

Reflekta z tego co wyczytalem ma troche lepsza rozdzielczosc skanow, brak problemow z zakrzywionym czy nierownym filmem,AF.
    Problemem jest skanowanie kazdej klatki oddzielnie co moze byc czasochlonne i podglad tez zajnuje troche czasu.

Canona wlasciwie nie trzeba przedstawiac. Podoba mi sie to ze mozna w nim umiiescic 12 klatek filmu i nadaje sie tez do skanowania dokumentow.

Chcialbym wybrac raz a dobrze- wystarczy mi jesli otrzymam dobre wydruki 20x30 i rozdzielczosc 6mpx

mobi

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Jakie sa ogolne roznice miedzy Fuji Superia X-TRA 400 a Pro 400H ? Mowa o filmie 120. Kiedys zrobilem rolke x-tra 400 ale 135 i to pare lat po terminie, dodatkowo slabe swiatlo, wiec ciezko ocenic (zwlaszcza, ze 400H nigdy nie mialem).
    żeby wiarygodnie Ci odpowiedzieć, musiałbym zeskanować w/w filmy. mam oba w formacie 120, więc materiał będzie porównywalny. myślę, że się obrobię w ciągu tygodnia. może nawet dziś wieczorem. jak będę miał nowe skany, to odpiszę ASAP.

pozdrawiam!
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Pełne uzależnienie

Zastanawia mnie czy X-TRA nie bedzie mocniej podkrecona - saturacja, kontrast itd niz 400H.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

w bezpośrednim starciu takie wrażenie będzie właśnie sprawiać. może różnica nie będzie taka jak w przypadku portry NC i VC, ale będzie widać.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Pełne uzależnienie

Wracajac do odwracania RAW. Polecam moim zdaniem lepsza metode niz Negfix8 - PS oraz pliczek cs2_inv.amp.
    Bylo opisane tu PENTAX@PL :: Skanowanie negatyw

Ale ja uzywam prostej metody - zwyczajnie wczytanie raw, uzycie CS2_inv i AUTO TONE + opcjonalnie AUTO COLOR.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

metoda dobra. pod warunkiem, że się ma fotoszopa.

a teraz zdjęcia. wszystko odwracane negfixem8 bez parametrów. z pro400h dużo nie mam, nie przekonał mnie ten negatyw. x-tra400 może jakichś kolorów bardziejszych nie ma, ale wydaje mnie się, że negatyw ten, lepiej sobie radzi w fotografii wyżowej.

pro400h:

x-tra400:

pozdrawiawszy!
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Pełne uzależnienie

Sprawdzi sie X-TRA. Roznica w cenie mala, wiec raczej z ciekawosci kupie, ale moze akurat sie spodoba.

A teraz samplek z filmu, ktory strasznie lubie - PORTRA 800. Zdjecie swiatlo z okna, swiatelka bylo dosyc malo - P800 / F2.8 / 1/125

Bywalec
    Miasto
    stolyca

pierwsze samodzielne wołanie filmu

tmax -400, szkoda tylko ze ciężko się to skanuje

dodam tylko że film kilkanaście lat po terminie

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez bandit Zobacz posta
    pierwsze samodzielne wołanie filmu
    tmax -400, szkoda tylko ze ciężko się to skanuje
    dodam tylko że film kilkanaście lat po terminie
    Wyszło niczego sobie To na pewno Tmax, a nie Trix? BW, jakie by nie było, skanować się powinno przyjemnie. Problemem może być jedynie wygięty film, ale i na to są sposoby (nocka pod stertą książek). Widzę, że na skanie masz sporo paprochów - przed powieszeniem negatywu do suszenia polecam przeciągnąć go przez kąpiel zmiękczającą, czyli roztwór Mirasolu, Ilfololu czy nawet Ludwika w wodzie demineralizowanej, natomiast przed samym skanowaniem solidnie przedmuchać powierzchnię filmu gruszką.

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Cytat Zamieszczone przez sorevell Zobacz posta
    Wyszło niczego sobie To na pewno Tmax, a nie Trix? BW, jakie by nie było, skanować się powinno przyjemnie. Problemem może być jedynie wygięty film, ale i na to są sposoby (nocka pod stertą książek). Widzę, że na skanie masz sporo paprochów - przed powieszeniem negatywu do suszenia polecam przeciągnąć go przez kąpiel zmiękczającą, czyli roztwór Mirasolu, Ilfololu czy nawet Ludwika w wodzie demineralizowanej, natomiast przed samym skanowaniem solidnie przedmuchać powierzchnię filmu gruszką.

Tmax Tmax, TMY 6053 znaczy tylko jedno

robię końcowe płukanie 30 sekund w mirasolu, problemem jest raczej kiepskie miejsce do schnięcia filmu i na tym etapie łapie kurz i inne pierdołki

Na małym obrazku to już w ogóle tragicznie to wygląda :/

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów