Ja już dawno zrezygnowałem ze skanera, łatwiej i przede wszystkim szybciej /no i taniej/ jest przefotografować.
Ja już dawno zrezygnowałem ze skanera, łatwiej i przede wszystkim szybciej /no i taniej/ jest przefotografować.
Mcarto
Od niedawna mam taki skaner w domu pożyczony. Jeżeli jesteś ciekawy to mogę coś sprawdzić.
mam pytanie do osób korzystających z vuescan'a
co muszę odznaczyć aby po zmianie zaznaczonego obszaru do faktycznego skanowania z podglądu program nie zmieniał mi również kolorystyki ?
mam wrażenie że włączony mam jakiś wariacki tryb auto który wrzuca niemal losowy zafarb na kolejne klatki.
sprawdzałem już chyba wszystko a i tak program dalej ze mną wygrywa...
zrobiłem dwa screeny, które pokazują zakładkę poświęconą kolorowi i jak widać - na suwakach nic się nie zmienia a samo zdjęcie po zmianie obszaru skanowania jest kompletnie inne
zaznaczony mały obszar
zaznaczony duży, pełny obszar
co robię źle ?
w zakładce wejście, jest na samym dole "zablokuj kolor nośnika" czy jakoś tak. jak zaznaczony fragment Ci pasuje, wciskasz ptaszka przy w/w opcji i dajesz jeszcze raz podgląd, wówczas pojawia się jeszcze jedna opcja blokowania, którą chyba też trzeba zaznaczyć. ale ogólnie o wiele lepiej byś wyszedł na skanowaniu liniowym negatywu jako pozytywu i odwracaniu tif'a negfixem8.
przyznam szczerze że dalej zmienia mi zafarby mimo że robi tak jak wspomniałeś... mniejsza z tym
bardziej mnie jednak zainteresowało skanowanie liniowe. załadowałem u siebie negfix'a i imagemagica zgodnie z instrukcjami podanymi na stronie. otwieram wiersz poleceń i wklepuje wszystko jak trzeba i zamiast odwrócenia otrzymuje taki plik:
(dodam jeszcze że to jest plik testowy zamieszczony na stronie negfix'a, zatem można wykluczyć niepoprawnego tif'a)
próbowałem innych wersji imagemagica zamieszonych na stronie, wszystkie jednak to 6.7.8.8 i nie mogę porównać innych, starszych wersji. Z tego co przeczytałem to musi być to "Q16" jest ich tam kilka wariantów, spróbowałem ze wszystkimi, niestety na każdym taki sam wynik...
sprawdziłem w sieci kilka tematów związanych ze skryptem i kilku ludzi przedstawiło identyczny problem niestety jednak odpowiedzi nie otrzymali.
podejrzewam że to może być kwestia wersji programu, która już nie współpracuje tak dobrze ze negfixem
Ostatnio edytowane przez tomicher ; 08-08-2012 o 14:15
niestety w tym przypadku nie będę pomocny, albowiem używam linuxa, a konkretnie minta (wcześniej ubuntu), a tam nigdy problemów ze skryptem nigdy nie było.
Dla potomnych, którzy odwiedzą ten temat i w będą mieli ten sam problem co ja powiem tylko, że wszystkie kłopoty z działaniem skryptu negfix8 biorą się z wersji IM. Te nowsze w ogóle z nim nie współpracują, trzeba ściągać wersje ze wcześniejszych lat. Wtedy też bez względu na system wszystko działa poprawnie.
Ostatnio edytowane przez tomicher ; 16-08-2012 o 15:35
Jakie sa ogolne roznice miedzy Fuji Superia X-TRA 400 a Pro 400H ? Mowa o filmie 120. Kiedys zrobilem rolke x-tra 400 ale 135 i to pare lat po terminie, dodatkowo slabe swiatlo, wiec ciezko ocenic (zwlaszcza, ze 400H nigdy nie mialem).