Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 128

Wątek: Skanowanie klisz + pytanie o filmy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbit9n Zobacz posta
    w przypadku skanowania epsonscanem, trzeba koniecznie wykonać polcenie: convert *1.tif *2.tif , a dopiero później odwrócić skan negfixem
    hmm lamerskie pytanie - ale te polecenie "CONVERT" to jest gdzie/w czym? :-P

Pobawilem sie nieco negfix8:

Z lewej skan na gotowo softem Epsona (z korektami na ON), a prawej odwrocony tiff negfixem8 - po drobnej korekcie jasnosc/kontrast, bo efekt byl jedynie nieco wyblakły.

Jestem pozytywnie zaskoczony.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co myslicie o KODAK Profoto 100 ? Czy ktos przerabial wiecej tych filmow i jak ma sie do innych 'setek' np. FUJI Reala 100 czy EKTAR 100? (jak dynamika, kontrast, jakie ziarno itd) Wogole jakies opinie mnie interesuja. Czytalem na zagranicznych forach nieco i opinie sa rozne - albo sie ten film kocha albo nienawidzi podobno.

Domyślnie

Profoto 100 jest raczej mało kontrastowy, leci trochę w żółte - czasem dostaję z niego trochę podobne kolory do Portry NC. Niezły jest do okazjonalnego stosowania w portrecie na zewnątrz - podoba mi się zwłaszcza jesienią. Mało robiłem innych kolorowych setek więc ciężko mi porównać.
    Polecam spróbować rolkę - raczej nie zaszkodzi.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zrobilem testowo jedna rolke profoto 100.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

dawno tu nie byłem, więc przepraszam za zwłokę.

komendę convert wpisujemy w terminalu vel. konsoli. to jest komenda imagemagick'a, naprawiająca błędne pliki *.tif, a tak traktuje negfix8 pliki *.tif z epsonscana.

a co do profoto100, który teraz jakoś inaczej się nazywa, to swego czasu przerobiłem sporo tego filmu i się w nim zakochałem. jest tak jak pisze el-lobo, jest on ciut cieplejszy niż fuji, teoretycznie portretowy, lecz ja go z powodzeniem stosowałem do zgoła odmiennych celów. ciekawych skanów w sieci niestety nie posiadam, nieciekawych zresztą też.

pozdrawiam!
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mowisz o EKTAR 100 obecnie? Bo mam zrobione ektary 100 i roznica jest kolosalna miedzy profoto 100 (na plus ektara).

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

oczywiście że nie ektar. ektar to nowa nowość. film skonstruowany od podstaw, który ze swoim "poprzednikiem", ektarem 25 ma wspólną tylko nazwę, a z profoto ma wspólną tylko setkę. tak czy siak, jest jaki by profoto nie był i tak żałuję, że nie ma go w rozmiarze 120/220.
    pozdrawiam!

no tak, dodali raptem XL do tego, co kiedyś używałem.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbit9n Zobacz posta
    oczywiście że nie ektar. ektar to nowa nowość. film skonstruowany od podstaw, który ze swoim "poprzednikiem", ektarem 25 ma wspólną tylko nazwę, a z profoto ma wspólną tylko setkę. tak czy siak, jest jaki by profoto nie był i tak żałuję, że nie ma go w rozmiarze 120/220.
    pozdrawiam!

no tak, dodali raptem XL do tego, co kiedyś używałem.
    Myslalem, ze nowa nazwa to calkiem nowa nazwa

Ja wlasnie mialem te XL i mam jedna rolke. Niby 40 zdjec mozna, ale po wywolaniu jakos nie widze gdzie te 4 klatki maja sie niby zmiescic - film zrobi 36 klatek i przewinal sie. Nawet wizualnie nie widze roznic na negatywie (wolne miejsce) w innych 36-klatkowcach.

Jeszcze zobacze ile zrobi z innym naciagiem filmu.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

raczej niewiele. na starych profoto też pisali, że jest 36 klatek plus "gratis", ale nigdy nie zrobiłem więcej, jak 378 klatek, co w sumie oznacza, że film jest standardowej długości.
    pzdr!
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Skanowanie klisz + pytanie o filmy

Czy Epson v330 to dobry skaner dla amatora? mam okazję kupić pewną używkę.
    Mam Zaprzyjaźniony Lab w którym wywołuje filmy ale skanowanie im nie wychodzi - zawsze wychodzą przeostrzone.
    Dostałem jeszcze dobrą ofertę na Epsona v500 za 128 funtów i Plusteka 7500i ale wolałbym coś tańszego.

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów