Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Całe to "skanowanie jest bardzo prowizoryczne i amatorskie.
Kupiłem w sklepie modelarskim piankę do robienia modeli- arkusz 50/70 chyba 9 zł + do tego klej magic. Później zlepiłem coś na kształt stojaka który trzyma film i utrzymuje go w pozycji pionowej na biurku. Statyw, najlepiej obiektyw macro ( ja robiłem 28/1.8 bo macrówki nie mam) lampa wyzwalana w białą ścianę, ekspozycja ustawiona tak żeby nie było przepaleń i robisz RawaNastępnie odwracasz krzywe i masz znośny " skan"
Może nie jest to najlepszy sposób ale dla kogoś kto robi kilka rolek rocznie wystarczający do pokazania w sieci
Zrobiłbym Ci zdjęcie tego mojego dziwoląga do skanowania ale nie mam go przy sobie- jeżeli nie zapomnę to pod koniec tego tygodnia wrzucę
![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
---Moje zdjecia na FB---
A czym skanujesz? Moze w opcjach kadrowanie domyslne ustawione jest na 6x4.5.
Mam stary skaner Epson Perfection 1260. Powinien skanować klisze 6x6, ale VueScan, nawet z oryginalnym sterownikiem, za chińczyka nie chce mi tego zrobić. Ogranicza się do 6x4,5. A nie moge niestety znaleźć oryginalnego programu od Epsona. Skaner przeleżał kilka lat w szufladzie, a płyty gdzieś wcięło.
---Moje zdjecia na FB---
Ale zaraz, to nie mozesz kadrowac/zaznaczac recznie skanowanego miejsca/nagatywu?
Do czegos takiego polecam uzyc jakiegos starego kompakta/mieszka 6x6 (jest sporo takich ala Holga). Zrobic to na podobe jak ja zrobilem do malego obrazka z EOS 500. Ja juz nawet mam taki aparat, rozebrany, spiłowany, mam drugi lensik od smeny - przygotowane do takiego replikatora 6x6x. Jednak cos zabrac sie nie moge od dawna.
Ostatnio edytowane przez siudym ; 18-09-2012 o 02:32
---Moje zdjecia na FB---
To weź oryginalne oprogramowanie
http://www.epson.eu/ix/en/viewcon/corporatesite/support
Ja skanuję 6x6 na epsonie 3170. Mimo zabaw vuescan, kupna Silverfast ale do innego skanera - jednak zostaję przy oryginalnym oprogramowaniu. I zawsze ręcznie wybieram obszar skanowania - bo automat nie zawsze sobie radzi albo za dużo obcina. Zwróć uwagę że na rogu ramki są znaczniki i po tym oprogramowanie skanera wie jaką ramkę włożyłeś. Może masz je wytarte, etc.