-
Uzależniony
Odp: [Max13] Krajobrazy i podróże
Max13, napisze jak do osoby świadomej fotograficznie, bo Twoje zdjęcia pokazują,że nią jesteś. Nie będzie więc chwalenia tutaj, ale nie obieraj moich uwag personalnie. Chodzi mi jedynie o wynik jaki tutaj prezentujesz.
Mi się te zdjęcie nie podobają. I aby nie zostawić tego jak w tym dowcipie z okresu międzywojennego, gdy po występie w teatrze odbyła się dyskusja os ztuce i jeden z widzów wstał i powiedział:
- A mi się nie podobało!
Na co reżyser grzecznie odparł:
- Tak to może pan powiedzieć w burdelu, a tutaj jest teatr i trzeba uzasadnić.
więc wyjaśniam.
Napisałeś, że spędzasz z bohaterami dużo czasu. Ale ja tego nie czuję na zdjęciach. Ba! Wbrew temu, ja widzę tutaj zdjęcia turysty właśnie. Dokładnie zaprzeczenie tego o czym piszesz w kwestii sposobu podróżowania. Składają się na to różne elementy. Np. ogniskowa i jej zastosowanie. Płaskie obrazy z długich szkieł niwelują poczucie bliskości i "wchodzenia w przestrzeń bohatera". Są jakby podglądaniem. To się absolutnie nie sprawdza, szczególnie w sytuacjach intymnych, a taką jest modlitwa. Szczególnie judaistyczna jej wersja, z tymi wszystkimi dodatkowymi "narzędziami", przyruchami itd... Nawet jak już schodzisz z ogniskową w obszary 35mm, to nadal poza izolacją tła nie ma w tym intymności, emocji. Wiem, że "emocje" w fotografii to taki oklepany frazes, ale niestety konieczny.
Dwa. Balans bieli. Przeprasza, może nie znam dobrze rodzaju światła jaki jest na tej szerokości geograficznej, ale ja mam poczucie "siności" skóry tych ludzi. Jakieś to takie pozbawione naturalnego zafarbu i naturalnych odcieni. Niby to detal, ale mnie jakoś męczy.
Trzy. Wybrane sytuacje. W sumie trudno się czepiać, bo łapiesz to, co jest w danym kontekście sceny pożądane przez odbiorcę, ale mam wrażenie, że mnie coś omija. Jakbym usilnie chciał zobaczyć właśnie to, co jest POZA kadrem, który Ty wybrałeś
Jest to tak subiektywne, że trudno to zaliczyć jako wadę materiału, ale gdzieś podświadomie chciałbym abyś pokazał mi kontekst tych scen. Tymczasem każesz mi skupiać się na detalu często.
Jak mówią... najciekawsze zawsze dzieje się poza kadrem 
Gratuluje zdjęć i trzymam kciuki!
Uprawnienia umieszczania postów