Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: EF-S 15-85 3,5-5,6 IS USM czy EF-S 17-85 4-5,6 IS USM ?

Bywalec

Domyślnie

dzięki. 17-85 skreślona z listy potencjalnych zakupów po waszych recenzjach.
    Teraz pozostała na placu boju tylko 15-85 i "L"ka 25-105.
    Kusi mnie trochę ta "L"ka ze względu na dostępność cenową, tym bardziej że wypowiadacie się o niej pozytywnie. Skoro mam już wydac 2500 to może faktycznie lepiej dołożyć te 700 zł do "czerwonego paska"?
    Może czasem będzie mi brakowało przedziału 15-24, zwłaszcza w małych pomieszczeniach, ale wygląda na to że łatwiej znaleźć sobie życiowego partnera na Saharze niż dobrać optymalny (uniwersalny) obiektyw

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iAdam Zobacz posta
    Może czasem będzie mi brakowało przedziału 15-24...
    Ekhm, 24mm FF = ok.39mm na cropie.
    Natomiast 15mm cropa = 24mm FF

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Mając taki delemacik wziąłbym 24-105. Dlaczego? Nie dlatego, że to po prostu L. Miałem okazję się pobawić znajomych egzemplarzem na 40D. Kurdę, świetny AF, stałe światełko, IS jak to w Canonach bywa. Odniosłem wrażenie, że za tym szkiełkiem można czuć się pewnie w każdej sytuacji... solidna konstrukcja.
    Pomyśl nad dozbieraniem jeśli Cię czas nie goni.

Domyślnie

Wszedłem na wątek ponieważ mam 17-85 i mam co do niego mieszane uczucia, uważam że zdjęcia powinny być bardziej ostre, co do pracy USM i is nie mam zastrzeżeń, no i cena nowego to "tylko" 999PLN. Wasza dyskusja zmobilizowała mnie do przetestowania w najbliższym czasie 15-85. Jednocześnie informuje iż posiadam kita 18-55, który ostrością nie ustępuje 17-85.

Domyślnie

Tak jak napisałem wcześniej. Mój 17-85 strasznie mydlił, więc nie dziwię się że Twojemu zdaniu na temat tego obiektywu.
    15-85 ostatnio testowałem w firmie i mnie mocno zaskoczył. Podpięty do 50D ostrzył szybko, cicho, a co najważniejsze zaskoczył mnie jakością fotek, naprawdę bardzo ostry, plus też taki, że jest lżejszy od L 24-105. L-ka za to ma świetną budowę, uszczelnioną i ma większy zakres dla zoomo-spacerów i takę świetnie obrazuje (w końcu L do czegoś zobowiązuje). Ma to tą zaletę że zabieramy 1 obiektyw do bagażu zamiast dwóch, trzech. A proszę mi wierzyć że ma to czasami niebagatelne znaczenie.
    Mam EOSa i jeszcze D...

Silva
    Guest

Domyślnie

Również posiadam 17-85 i dziś zaczęłam się zastanawiać czy nie dozbierać i nie wymienić go na inny...
    W foceniu krajobrazów sprawdza się, ale zawsze masę czasu poświęcam na ustawienia no i przy ruchomych obiektach jest nienajlepiej ...
    zaczynam zastanawiać się nad tymi eLeczkami, ale kurde fundusz mi jeszcze na to nie pozwala :/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dołącze się do tematu, jako że też mialem dylemat i się zastanawiałem nad tymi dwoma obiektywami.
    A zatem wybór już nastapił, za parę dni finalizacja.
    Dziś byłem w Fotojokerze przymocowałem 17-85 a potem 15-85. Porobiłem parę zdjęć, dalej, bliżej, "makro", sprawdzałem szybkość, głośność, celność, winietowanie, beczkowatość, nawet zrobiłem badanie perectum obiektywu
    Cena sklepowa:
    - 17-85 999pln
    - 15-85 2444pln

Krótko, nie będę doplacał, obiektyw 17-85 IS USM f4-5,6 spełnia większość z moich oczekiwań: cena, dane korekcji brzegów w aparacie, dane korekcji optyki w CS5, szybkość, dość solidna obudowa, precyzyjny i szybki AF, dobra stabilizacja. A za pozostałe pieniążki + coś jeszcze dorzuce to kupie jakiś tele albo 55-250IS albo 70-300 IS, zobaczymy naco pozwolą finanse w przyszlym roku.
    To tyle na temat i raczej mi się nie odwidzi

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cieszymy się z Tobą, że Twoja Odyseja wreszcie się skończyła
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów