Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: 420EX a 430EX

Mieszany widok

Domyślnie 420EX a 430EX

słuchajcie, mam dylemat.. nie wiem czy kupić 420EX czy 430EX...
    różnica w cenie ni ejest mała, więc....
    co radzicie ? czy funkcjonalnie warto dopłacać do 430EX ? jest tam 7 stopniowa skala zmiany mocy błysku.. co o tym sądzicie ?

dzisiaj chyba dokonam zakupu którejś z lamp...

pozdrawiam.

Michał.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wszystko zależy od tej różnicy w cenie, o której piszesz. Różnica w mocy jest minimalna. Obiema możesz swobodnie sterować z body. Wykrywanie cropa to detal i tak ostatecznie liczy się histogram. Ja bym na twoim miejscu wybrał.. 580 EX
    A jeśli nie tę to najtańszą.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    Wszystko zależy od tej różnicy w cenie, o której piszesz. Różnica w mocy jest minimalna. Obiema możesz swobodnie sterować z body...
    Zależy jakie ma body... jak 300D to bez Wasii/UnD nic sobie nie posteruje...
    Dyskutowaliśmy już o tym:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=5095&page=5

Pozdrowienia,
    Tomek

Domyślnie

mam 350D....
    tam można korygować błysk +/- 2 stopnie... 430 EX ma 7 stopni korekscji błysku.
    no i aby korygować w 350D z 420EX muszę wchodzić do menu aparatu...
    a w 350D + 430 EX mam tę korekcję na lampie...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski
    mam 350D....
    tam można korygować błysk +/- 2 stopnie... 430 EX ma 7 stopni korekscji błysku.
    Zauwaz ze korekta blysku w body to dwa stopnie wzgledem pomiaru jakiego dokonal aparat. To sa dwa stopnie plus cos. 7 stopni (poziomow) mocy ktore posiada lampa to moc ustalana na sztywno niezaleznie od calej reszty.

Wystarczy ze bedziesz chcial zrobic jakies wymyslniejsze ujecia i pomiar z aparatu moze sie wylozyc. Ustawienie mocy po swojemu bywa pomocne. Nie mowiac o tym ze lampe z manualem tak poprostu mozna postawic calkiem obok i potraktowac jako element oswietlenia studyjnego.
    ...

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Nie mowiac o tym ze lampe z manualem tak poprostu mozna postawic calkiem obok i potraktowac jako element oswietlenia studyjnego.
    No wlasnie, pozwole sie podczepic, utworzyc drobny OT i wykazac lamerstwem i lenistwem

Pytanko: Czy taka 430, badz tez 580, mozna na manalu odpalic bez aparatu - jakims przyciskiem np ? (nie mysle tu o zwieraniu pinow na stopce).
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez birez
    Pytanko: Czy taka 430, badz tez 580, mozna na manalu odpalic bez aparatu - jakims przyciskiem np ? (nie mysle tu o zwieraniu pinow na stopce).
    Noo przyciskiem pilotującym... ale trudno Ci będzie zsynchronizować to z migawką

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Noo przyciskiem pilotującym...
    Gut

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    ale trudno Ci będzie zsynchronizować to z migawką
    Spoko, my kung-fu is teh best - mam synchronizacje od 1/2000
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

No to nikt za Ciebie nie wybierze, znasz ograniczenia, wady i zalety i musisz to dostosować do swoich potrzeb. Ja na Twoim miejscu, mając 350D bym zrobił jak KMV10: albo 580 albo 420. Dla siebie, do 300D jednak 430 (ale, że juz wcześniej miałem 420, to już zmieniać na razie na 430 mi sie nie opłaca, a do 580 jeszcze mi brakuje ).
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

Domyślnie

Też proponuję 420EX .Wydaje mi się że jak nie ma sensu przesiadać się z 300D na 350D tylko np na 5D to tak i z fleszem albo 420EX albo 580EX... a te małe uleprzenia nie są warte tej ceny którą trzeba zaplacić za 430ex

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów