GutZamieszczone przez rysiaczek
Spoko, my kung-fu is teh best - mam synchronizacje od 1/2000Zamieszczone przez rysiaczek
![]()
GutZamieszczone przez rysiaczek
Spoko, my kung-fu is teh best - mam synchronizacje od 1/2000Zamieszczone przez rysiaczek
![]()
- Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
- Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !
Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null
No, na zlocie w Krakowie birez udowodnil ze potrafi sie zsynchronizowac z lampa blyskowa wyzwalana z czyjegos aparatu.![]()
"Zauwaz ze korekta blysku w body to dwa stopnie wzgledem pomiaru jakiego dokonal aparat. To sa dwa stopnie plus cos. 7 stopni (poziomow) mocy ktore posiada lampa to moc ustalana na sztywno niezaleznie od calej reszty."
Wytłumaczcie mi coś proszę. Jeśli w Body ustawię kompensację błysku powiedzmy -1, i w 430EX ustawię powiedzmy 1/64, to ostateczna siła błysku będzie pomniejszona zarówno przez Body, jak i przez lampę ?
i jeszcze jedno:
nie znalazłem informacji o synchronizacjach z krótkimi czasami naświetlania w 430EX i 420EX... (?)
pozdrawiam.
przepraszam przepraszam przepraszam
wiem, że synchro z krótkimi czasami jest.
nikt nie wspomnial o szybkosci ladowania tych lamp, chyba 430 laduje sie znacznie szybciej, co przy zdjeciach seryjnych ma ogromne znaczenie
a czy ktoś moża link do stron www gdzie są testy tych lamp ?
420EX potrafi przy seriach np. 5 czy 6 zdjęcie niedopalić (z HSS dzieje się to rzadziej). Co do 430EX to nie wiem, teoretycznie ładuje się szybciej. Natomiast 580EX jest oczywiście pod tym względem najlepsza, aczkolwiek Canon ostrzega w manualu - "nie wykonuj więcej niż 20 błysków w którkim czasie, bo głowica lampy nagrzeje się nadmiernie. Po wykonaniu szybkiej serii 20 błysków nie uzywaj lampy przez co najmniej 10 minut". Chciałbym zobaczyć jakiegoś paparazziego który stosuje się do tych zaleceńZamieszczone przez sebcio80
![]()
Nie musi, jeśli dobry z niego paparazzi to se może co tydzień nową 580 nabywaćZamieszczone przez KMV10
![]()
EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro
Kompensacja blysku to dzialanie korekcyjne wzgledem pomiaru. Pomiar dokonuje body nastepnie zmierzona wartosc koryguje odpowiednio w gore albo w dol. Ustawienie mocy "na lampie" jest dokonywane na sztywno. Body nie wykonuje tu zadnych pomiarow, wiec i korekta pomiaru nie jest uwzgledniana (zarowno ta w body jak i lampie).Zamieszczone przez michal_sokolowski
...