Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: # 77 Fotografia i Linux. (i troszkę o OSX)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Dobry wątek, większość rzeczy już jest, może spróbuję coś dodać od siebie (z perspektywy podobnej jak allxages - "IT geek")

Bibble ma jak dla mnie dwie wady:
    - Stosunkowo wolne GUI (operacje typu crop/rotate)
    - Jakość obrazu mimo wszystko ustępująca komercyjnym kombajnom.
    Dlatego właśnie używam CaptureOne pod VMPlayerem, jest (tak!) szybszy w obsłudze i daje najlepsze wyniki dla moich zdjęć.

Jeśli chodzi o Geeqie: mając dużo RAM i do przeklikania katalogi zawierające setki/tysiące plików, warto trochę dostroić parametry buforowanie obrazu. Tak od kilkuset MB bufora przeglądanie RAW (50% miniaturek) zaczyna być praktycznie bezczasowe.

Argyll rzeczywiście nie gryzie Wypisuje mnóstwo mądrze wyglądających komunikatów, ale, mając kompatybilny sprzęt, to naprawdę sprowadza się do zdecydowania jak dokładny chcemy mieć profil (i ile chce nam się czekać).

Jest kilka alternatywnych programów do RAW, większość z nich ma nawet swoje wątki na forum :-) RAWstudio, RawTherapee, UFRaw itp, ale... każdemu z nich "coś" brakuje. Mi np. bardzo pasowałoby RAWStudio pod względem komfortu obsługi... gdyby tylko generowało zdjęcia o jakości tych z C1 ;-)

Potwierdzam, że DPP doskonale działa pod najnowszym Wine (przez długi czas był upierdliwy problem z wyświetlaniem drzewka katalogów). Używam do generowania "previews" w wyższej rozdzielczości niż RAWy (robię same CR2). Chyrus, ja jestem praktycznie od zawsze na Fedorze spróbuj "yum update", skasowania .wine itp. Mi to działa na czystym dystrybucyjnym wine.

GPhoto działa nie najgorzej do obsługi z linii komend. Pamiętam, że dość dobrze współpracował z moim starym G5.

I ogólnie: największy power dają ręcznie pisane skrypty do robienia tych wszystkich upierdliwych, malutkich, powtarzalnych zadań Pisze się raz, używa - całe życie :-)

Domyślnie

super temat, sporo bardzo przydatnych informacji!
    Swoją drogą szkoda, że adobe nie wypuszcza PSa na linuxa. Skoro na osX jest, a to przecież unix.
    R8, 35, 50, 85

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja mam pytanko: czy pod Linuxem da się kalibrować monitor sprzętowo (np takie EIZO CG)?

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrtnz Zobacz posta
    Swoją drogą szkoda, że adobe nie wypuszcza PSa na linuxa. Skoro na osX jest, a to przecież unix.
    Owszem szkoda, ale to nie takie proste, bo jest sporo czynników różniących dystrybucje Linuxa od systemw OSX, które właśnie wychodzą przy takim Photoshopie.
    Mimo wszystko, mogliby wypuścić...

Domyślnie

wiem. PS to praktycznie jedyna rzecz, która trzyma mnie przy windzie. Wine supportuje wersję max CS2 i jak na razie nie ma widoków by miało się to zmienić, a virtual boxa nie używałem ale zasłyszałem gdzieś opinie, że z płynnością pracy bywa różnie (nie wiem czy to prawda), po 2gie winde i tak w tym przypadku trza zainstalować. Jakby nie było, od paru miesięcy użytkuję ubuntu 10.04 i jestem zachwycony!!! Lata temu zaczynałem od amigaOS i teraz się czuję jakby bardziej w domu
    R8, 35, 50, 85

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

jest nas wiecej na linuxie, da sie na tym systemie pracowac ze zdjeciami

co do VirtualBoxa, taka praca na dwoch systemach rownolegle ma sens jak masz 4 corowy procesor, gdzie wydajnosc nie bedzie az taka tragiczna ze wzgledu na wiecej "corow".
    Ja ma sie core 2 duo to nie ma sensu. Wine jest ok ale tez nie zawsze wszystko dobrze chodzi. Jesli bardzo nie mozna zyc bez PS to lepiej chyba na windowsie pracowac w calosci, przynajmniej wydajnosc nie spadnie. Osobiscie do amatorskiej fotografii czy nawet polprofesionalnej w Gimpie mozna wiekszosc rzeczy zrobic.
    U mnie osobiscie 99% obrobki odbywa sie na poziomie raw wiec nie jest to jakis problem. Uzywam Bibble 5 Pro, program bardzo dobry, jest pare wkurzajacych mankamentow, ale to w zasadzie jedyna sensowna aplikacja do pracy na rawach w Linuxie. Reszte mozna traktowac jakos swego rodzaju "ciekawostke"
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

banan82 a jak wyglada Twoj workflow pod linuxem? rozważam przejscie na niego typowo pod foto.

Nie znam oprogramowania graficznego pod linuxa, wiec nie wiem jaka jest najlepsza przegladarka do katalogowania + oznaczania zdjec jak w lightroomie, potem rawy (bible 5), na koncu tiffy (tu rozumiem gimp).

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

VirtualBox jest bardzo wydajny moim zdaniem. Zdecydowanie lepiej się sprawdza praca na PS pod nim, niż np. pod wine. Mam Core2Duo i chodził bardzo płynnie.

Moim zdaniem przy Bibble Pro nie ma sensu używać GIMPa itd. Bibble ma maski, a to jedyna rzecz z PSa której brakuje np. Lightroomowi.

Katalogować można w Geeqie też, ale nie korzystałem to się nie wypowiem.

Domyślnie

mam pytanie następujące: czy da się mianowicie podpiąć już istniejącą partycję z zainstalowanym windowsem pod virtualboxa, czy też aby móc z okienek korzystać trza je dopiero na maszynie wirtualnej zainstalować?
    R8, 35, 50, 85

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

hmm lightroom od v 2.0 ma jakby częściowe maski. mozna contrast, jasnosc i kilka innych parametrow robic jakby na warstwie (tylko nie trzeba bylo jej tworzyc, nakladac maski) ale juz gradientow o ile pamietam nie. v 3.0 w ogole nie odpalałem.
    musze zapoznac się z bibble, bo ciekaw jestem jak tam maski wygladaja

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów