Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
A można z poziomu linuxa sterować aparatem?
O ile wiem, Canon nie udostępnia oprogramowania pod Linuxa, aczkolwiek jest świetnie radzący sobie emulator wine (http://www.winehq.org) . Mój Ds obsługiwany jest jednak tylko przez FireWire i nie za bardzo to będzie działać (choć nie testowałem). Z USB nie powinno być problemów.

Cytat Zamieszczone przez talarczyk
W najbliższym czasie chciałem kupić jakiegoś netbooka do zastosowań m.in. fotograficznych (do zgrywania, przeglądania zdjęć w plenerze -> Geeqie?) + przeglądanie sieci etc. Jakiś czas temu korzystałem z Debiana (z tego co pamiętam - Lenny ) dlatego chciałem postawić system oparty właśnie na nim (lub jego pochodnej).
Czy jest różnica (pod wzgl. wydajności/komfortu pracy) czy będzie do kubuntu, ubuntu lub czysty debian czy też nie ma to większego znaczenia i byle linux będzie szybszy od 7-ki Microsoftu?
Przez jakiś czas posiadałem netbooka Asus EEE 901 z zaintalowanym Ubuntu i o tym mogę coś powiedzieć.

Po pierwsze, trzeba mieć świadomość że netbooki są wolne. Nie ma co się oszukiwać, praca ze zdjęciami nie jest komfortowa, aczkolwiek samo zgrywanie i przegląd jest akceptowalny.

Kubuntu i Ubuntu różni się przede wszystkim menadżerem okien. Teoretycznie KDE (z Kubuntu) jest szybsze niż Gnome z Ubuntu, ale to raczej marginalne sprawy. Warto rozpatrzyć użycie mniejszych manadżerów okien, jak na przykład Fvwm czy Fluxbox, albo chociaż dość przyjaznego Xfce.

Kwetia Debian vs Ubuntu (Kubuntu). Akturalnie Canonical wypuszcza specjalne wersje systemu pod Netbooki i pewnie są troszkę lepiej zoptymalizowane. Jest również alternatywa o nazwie EasyPeasy czyli Ubuntu zmodyfikowane poza władzą Canonical.
Jeżeli jednak stawiamy na wydajność, to tak na prawdę wszystko zależy od indywidualnej konfiguracji. Ubuntu posiada szereg wodotrysków (compiz, lcd notifier itd), które chyba standardowo w Debianie nie są instalowane. To oczywiście może spowolnić pracę. Prawda jest taka, trzeba wyłączyć wszystko co niepotrzebne, żeby nie tracić zasobów. Ciężko mi odpowiedzieć na pytanie czy więcej wyłączenia jest pod Debianem czy Ubuntu, zwłaszcza w stosunku do prewbudowanych optymalizacji tych dystrybucji pod kątem netbooków.

Jeżeli chodzi o porównanie szybkości z Windows 7 to nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie znam systemów Windows. Jeżeli Microsoft wypuszcza specjalną wersję 7dmki pod netbooki, to jest szansa że będzie ona super podrasowana.

Proponuję sprawdzić samemu. Instalacja systemów to w dzisiajszych czasach prosta sprawa i zajmuje kilkanaście minut.