Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 83

Wątek: Lampy systemowe, studyjne modyfikatory światła, błyskanie w plenerze...

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

sebcio80 -> konkretne sofboxiki do błyskania jak się sprawuje octa z jedną lampą? może sobie kiedyś dokupię do pary z 60x90, bo mnie ciągnie coś do octy.
    Trochę się zdupiłem, że nie wziąłem softa rozkładanego jak parasolka - swojego rozłożyłem raz i więcej nie zamierzam składać niewygodne to to jak cholera, trzeba wozić w bagażniku rozłożone.
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Masz jakiś innych kandydatów na to stanowisko? Ja nic nie znalazłem. Ale mi się wydaje, że tego plastiku jest dość sporo i tak hop-siup to się nie złamie...
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=67292

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    I ten papier toaletowy... <3

Ja zrobiłem slota na lampę z blachy doklejanej do listów inPost - wygiąłem taką jedną w kształt "U" i nałożyłem na to kółko od softboxa. Wszystko objechałem taśmą izolacyjną i teraz mogę tam przygumowywać lampę bez obaw, że mi się porysuje/zmieni swoje położenie.
    to nie papier toaletowy ale reczniki ;-)
    ale Twoj pomysl jest ogolnie ok, tyle tylko za ja nie chce sobie blokowac mocowania bowensa, ogolnie to chce miec jakies ubranko na lampy po prostu z jakies gabki

Cytat Zamieszczone przez Paviarotti Zobacz posta
    sebcio80 -> konkretne sofboxiki do błyskania jak się sprawuje octa z jedną lampą? może sobie kiedyś dokupię do pary z 60x90, bo mnie ciągnie coś do octy.
    Trochę się zdupiłem, że nie wziąłem softa rozkładanego jak parasolka - swojego rozłożyłem raz i więcej nie zamierzam składać niewygodne to to jak cholera, trzeba wozić w bagażniku rozłożone.
    jak dla mnie sprawuje sie ok, okta jest fajna bo bliskich portretow bo ladniejsze odbicie na oku, chociaz pozniej bede chcial jeszcze jakies sloneczko kupic

a te softy i ich rozkladanie to bajka... polecam
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    tyle tylko za ja nie chce sobie blokowac mocowania bowensa
    No to zrobiłbym rozwiązanie nakładkowe. W starszych wersjach softboxa (cały soft DIY) lampę zabezpieczałem przed porysowaniem klockami balsy. Łatwo się w tym rzeźbi, miękkie, idzie dobrze wykończyć i pomalować...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

06. Drugi softbox mocuje do uchwytu BK-3. Wygodne rozwiązanie, ale tylko pod jedną lampę. Jak widać lampy wyzwalam przez Pocketwizardy. Tu musiałem odbiornik dać na kablu gdyż śruba statywowa odbiornika nie jest w osi z sankami lampy. Można Pocketwizarda zamocować do dołączonych w komplecie z uchwytem sanek, ale po doświadczeniach z łamaniem stopek w PW wolę mocować je na śrubę.
    http://img833.imageshack.us/img833/8875/1d34114.jpg
    właśnie miałem pytać jak do uchwytu mocujesz PW bo mnie to wkurza ale widzę że masz wężyk oc-e3,
    ciekawy jestem czy ten wężyk:
    http://www.infoto.pl/pl/Products/816...ttl_e_tt/Show/
    mógłby zadziałać z jednym pocket wizardem tt5 i dwoma lampami
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    albo pixelami czy co tam jeszcze wymyślą przenoszącego ettl'a
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 25-08-2010 o 21:02 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ciekawy jestem czy ten wężyk:
    http://www.infoto.pl/pl/Products/816...ttl_e_tt/Show/
    mógłby zadziałać z jednym pocket wizardem tt5 i dwoma lampami
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    albo pixelami czy co tam jeszcze wymyślą przenoszącego ettl'a
    mam ten przewod, i niestety dzialanie tego zestawu jest bardzo zawodne, ogolnie te kable sa miernej jakosci i podejrzewam ze to moze byc jego wina, ciagle gubienie sygnalu ETTL i lampy same blyskaly czasami,

zeby w ogole kabel dzialal musialem i tak go laczyc jeszcze przez oryginal bo samodzielnie cos nie laczylo
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

mam ten przewod, i niestety dzialanie tego zestawu jest bardzo zawodne, ogolnie te kable sa miernej jakosci i podejrzewam ze to moze byc jego wina, ciagle gubienie sygnalu ETTL i lampy same blyskaly czasami,

zeby w ogole kabel dzialal musialem i tak go laczyc jeszcze przez oryginal bo samodzielnie cos nie laczylo
    ale w ogóle działa (w sensie że obie lampy błyskają z pożądaną mocą), bo jeśli kabel jest słabej jakości to może prościej będzie zrobić samemu taki kabelek ze skrętki sieciowej i kawałka laminatu.. nie sprawdzałeś czasem miernikiem czy wszystkie połączenia w tym kablu są równoległe jak w pojedynczym?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zrobiłem Goomisiowi taki kabel, z dbałością o dokładność i niby działa, ale na lampach musi być dokładnie to samo, bo inaczej się gryzą. A i nawet jak jest to samo, to kilka razy zdarzyły mi się dziwne rzeczy, więc ogólnie wydaje mi się, że takie łączenie nie ma prawa bytu.

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

Ostatnio w końcu udało mi się skompletować taki minimalny zestaw do błyskania (na razie przynajmniej).
    Najtańszy kabel eTTL (63 zł) za pomocą kolegi przedłużyłem kabel telefonicznym (6 żył). Na końcach kabli zamontowane RJki i łączniki do nich także w razie czego to przedłużam nawet kablem 2m od routera
    Do tego BK-3 z softem F&V 60x90 i 580EXII.
    Może kiedyś porobię zdjęcia to wrzucę jak to wygląda.
    Wczoraj błyskałem trochę, ale jednak czasami brakuje drugiego źródła światła (mam już parasolkę, ale lampa Metza mi padła i czekam na naprawę).
    Pierwszy błysk z softem - tu
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Domyślnie

Mam zamiar zacząć zabawę z oświetleniem w plenerze.
    Mam do dyspozycji body C20D, lampę 430EX.
    Fotografuję od ok. 2 lat, więc światło zastane mam dosyć dobrze opanowane, ale chciałem się zaopatrzyć w coś do pleneru-
    mam w planach kupić wyzwalacz radiowy np. Pixel-Knight TR-332 (plątanie się z kablami mi się nie podoba), parasolkę- domyślam się że żeby oświetlić sylwetkę człowieka softboxem potrzebowałbym pewnie 2 lamp 580EX- poza zasięgiem dla mnie na razie...
    Czy takim zestawem- 20D, 430EX , no i parasolka- można już trochę "powalczyć" w plenerze? Parasolka refleksyjna zda egzamin? Moim celem jest dobre wyeksponowanie postaci z tła, podkreślenie konturów..
    Zastanawiam się też jak było oświetlane to zdjęcie:
    http://plfoto.com/zdjecie,ludzie,dar...t,1971150.html

Nie wygląda na bardzo skomplikowane oświetlenie a efekt jak dla mnie bardzo fajny.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak nie potrzebujesz TTL i nie boisz sie chininy, to za pare PLN (200?) mozna miec Yongnuo YN560. Mozesz wyzwalac blyskiem 430EX. Z TTL tez jest tylko slabiej YN468.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów