Dzięki za kolejną paczkę wiedzy! Bardzo dobrze się to czyta, aż chce się błyskać :P
Jakie lampy rozważasz? Quantuumy? Czy są jeszcze jakieś inne typowo na akumulatory, ale w przystępnej cenie?
Dzięki za kolejną paczkę wiedzy! Bardzo dobrze się to czyta, aż chce się błyskać :P
Jakie lampy rozważasz? Quantuumy? Czy są jeszcze jakieś inne typowo na akumulatory, ale w przystępnej cenie?
Ciekawy wątek. Są pewne lampy studyjne, które synchronizują w trybie HSS tyle, że powinna być jedna lampa dedykowana jako wyzwalacz. Do oświetlenia ludzi w plenerze wystarczy spokojnie jedna lampa.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
póki co Quantuumy wygrywają, ale zakupy planowac bede tylko po analizie ich pracy w HSS, bo jak zyskam za malo swiatla to nie bedzie sesnu ich dzwigac,
marza mi sie AlienBees B1600 ale nie ma dystrybucji na Europę, robione są tylko na 120V, dlaczego one? chociazby dlatego ze PW zrobił przystawke do nich i dzieki Zone Controller bedze mozna z zmieniac manualnie moc blysku...
chociaz i one maja wade bo trzeba bybylo kombinowac jakas przejsciowke na mocowanie bowensa
PW zrobil tez sterowanie do lamp Elinchrom RX... ale to juz nie ta polka cenowa.... :-)
Jest obecnie jeszcze coś takiego (chyba przeróbka AlienBeesa):
http://www.paulcbuff.com/pcb2009/einstein.html
i ten ma zasilanie na 230V i wyglada zachecajaco,
ale i tak sądze z tym całym szukaniem i kombinowaniem skończy się na jakiś chińczykach :-) tylko ze to na pewno jeszcze nie w tym roku
Sergiusz, tutaj to już się nie produkuj, co?
Pockety rozgryzły cały system komunikacji E-TTLowej i dzięki temu mogą teraz robić co chcą, dlatego można nimi wyzwalać lampy studyjne z HSSem.
Ja nie mam pocetów i działa. Wystarczy mi jedna stara lampa z HSS i synchronizuje całe studio na 1/8000 sek
Studio. Nie plener. Fotocele na dworze, oddalone o 20(100)m od źródła błysku HSSowego mogą nie zadziałać w pełnym słońcu...
Ale to skrajny przypadek, zdjęcia robimy z bliska. Taki zestaw jest bardzo kosztowny a i tak nie ma świateł pilotujących. Zamiast softboxa, który działa jak spinaker na wietrze zakładam na lampę kawałek foliowej torebki. Mniej efektownie ale łatwiej w transporcie i stabilniej.
Ja większość robię od 2 do 20m od twarzy modelki.
Piloty w plenerze? Oszczędniej jest po prostu dwa razy błysnąć testowo i zobaczyć jak się światło rozchodzi.
No i zdjęcia są jakie są. Chyba że masz lepsze. Ja swoje "zdjęcia" pokazuję i ludzie pytali mnie jak dochodzę do danych efektów. Wyłożyłem kawę na ławę. Ty wyłożyłeś kawę, ale na podłogę. Pokaż zdjęcia, które zachęcą mnie do stosowania reklamówki na lampę, a oddam honory.
Jeszcze łatwiej w transporcie i stabilniej, jak w ogóle nie używasz lampy. A i lżej w rękach, jak zamiast dslra masz pinhole'a z pudełka od zapałek. Ja na razie nie uznaję kompromisów rozmiarowych i wagowych. Póki jestem w stanie unieść sprzęt - robię to.
A statyw z softboxem wystarczy odpowiednio dociążyć. Worki na piasek albo kamienie, plecak ze sprzętem i obawy znikają jak ręką odjął.
I co w tych setach dawała ta reklamówka? Zapach spalenizny? Przecież ta lampa z reklamówką jest na włosy, a główne światło jest z parasolki...
Aha i druga sprawa : wszystkie zdjęcia, które mają exify, mają czasy 1/60 i 1/200, także lekki offtop z tymi zdjęciami w tym wątku...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Robiłem już testy samego funkcjonowania HSSa w Quantuumach, wyzwalane 580tką, pewnie widziałeś, ale przypominam : http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=227
W sierpniu zrobię pewnie jeszcze porównanie mocy obu lamp w softboxach, żeby ostatecznie przekonać się co do wyższości 580tek :P
Ostatnio edytowane przez micles ; 22-07-2010 o 19:52 Powód: Automerged Doublepost