Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Czas -lampa błyskowa Canon 350D?

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie Czas -lampa błyskowa Canon 350D?

Witam serdecznie
    Może zadam jakieś banalne pytanie ale dopadło mnie również robienie zdjęć kropli :-) Niestety wbudowana lampa błyskowa w Canonie 350D pozwala uzyskać czas do 1/200. Taki czas niestety nie daje efektu "zamrożenia kropli" i ewidentnie zauważalny jest ruch na zdjęciach. Pytanie może jak zaznaczyłem na wstępie trywialne do użytkowników lamp błyskowych Canona (430EX, 580EX) - czy użycie zewnętrznej lampy błyskowej tej klasy umożliwia wydłużenie czasu do powiedzmy 1/1000 lub więcej. Przyznam szczerze powoli "dojrzewam" do zakupu takiej lampy. Będę wdzięczny za wszelkie sudestie
    pozdrawiam
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

wątek o tym juz był
    odpowiedz - tak

Domyślnie

Umożliwia

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Costus
    czy użycie zewnętrznej lampy błyskowej tej klasy umożliwia wydłużenie czasu do powiedzmy 1/1000 lub więcej.
    Nie, nie umożliwia wydłużenia czasu do 1/1000.

Natomiast umożliwia skrócenie do 1/1000 s. lub nawet mniej
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoTo
    Nie, nie umożliwia wydłużenia czasu do 1/1000.
    Natomiast umożliwia skrócenie do 1/1000 s. lub nawet mniej
    Zależy jak na to popatrzysz... patrząc na migawkę masz rację, ale jak popatrzysz od strony lampy to akurat jest odwrotnie.
    Lampa wydłuża czas błysku, ponieważ przy normalnej synchronizacji (tzn. gdy migawka otwiera się całkowicie) czasy błysku wahają się w okolicach 1/10000 sekundy.
    Skracając czas migawki poniżej pełnego otwarcia migawki, czyli wchodząc w zakres FP Flash lampa wydłuża czas błysku nawet do 1/250 s.
    Można to udowodnić patrząc na moc lampy, która drastycznie spada w zakresie FP Flash. Jako, że pojemnosć kondensatorów jest stała, to spadek mocy jest spowodowany właśnie wydłużonym czasem błysku :-)

Pozdrowienia,
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 09-11-2005 o 14:55

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Dziękuję serdecznie wszystkim za podpowiedzi. Za wiele co prawda nie robię zdjęc z uzyciem lampy błyskowej ale myślę że już czas najwyższy żeby dokonać małej inwestycji w sprzet. Tym bardzie że ostatnio dopadły mnie te krople ... Po analizie kilku wątków które pojawiały się na grupie myślę że bedzie to 580EX

Domyślnie

ja krople fotografuje przy czasach 1/60, jezeli nie chce aby mi swiatlo zastane wchodzilo w gre skracam do 1/250 a lampa oczywiscie zew.

http://www.digart.pl/details.php?id=239703
    http://www.digart.pl/details.php?id=239355

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

costus, ale po co chcesz ten czas tak skrócić?? zgaś światło zastane albo dobierz ekspozycję tak, żeby głównym źródłem światła była lampa, to kropla wyjdzie zamrożona -> zgodnie z tym, co napisał gwozdt.

A ekspertem od kropli na forum jest ekrowa
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Witam ponownie
    Chodzą mi po głowie rózne pomysły coś na kształt tego co można zobaczyć m.in na:
    http://www.liquidsculpture.com/
    Tego rodzaju efekty bez czasów typu 1/1000 i więcej a więc i lampy zewnętrznej nie da się niestety osiągnąć :sad:
    Miałem nawet okazję rozmawiać telefonicznie z ekrową -powierdził że robi krople bez zewnętrznej lampy błyskowej ale ... mi to tak nie wychodzi jakbym chciał ??:
    pozdrawiam
    Tak na marginesie - żona ostatnio po kilku dniach zaszycia się w łazience i eksperymentowania pytała czy na pewno nie jest mi potrzebny termometr...
    Tak to już niestety czasami bywa - dzisiaj wybraliśmy się na małe zakupki. Myślę ze obłaskawienie w postaci nowej skórki pozwoli mi na kolejne swobodne eksperymenty w trakcie wydłużonego weekendu

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No, ale ekrowie przecież starcza. Wiec o co chodzi? Z mojego doświadczenia (b.małego) wynika, ze krople lampą (nie wbudowana, ale też z czasem 1/200) się zmrażają.

Może to bardziej kwestia mocy lampy (a raczej stosunku mocy lampy do oświetlenia zastanego)? Spróbuj może z bliska bardziej błyskać.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów