Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Nikon? Canon? Co na pierwsze lustro?

Coś już napisał

Domyślnie

Kwestia kolorków to moim zdaniem kwestia wywołania rawów, każdym aparatem można zrobić dobre i złe zdjęcie. Temat rzeka poruszany zbyt wiele razy...

Autorowi polecam zapoznanie się z tą galerią:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=30159
    gdzie widnieją zdjęcia robione kitem canonowym. Za każdym razem, gdy wydaje się, że zdjęcia były by lepsze jakby tylko był inny obiektyw tam zaglądam ;-).

Podtrzymuję swoją opinię, że w wersji budżetowej starsze modele Canona sprawują się lepiej niż starsze wersje Nikona (czego nie powiedziałbym o nowych modelach ;-) ).

Domyślnie

Hmm... faktycznie.

Czy uważacie szanowni koledzy, że dorwał bym 20D + kit za 1200zł? Tyle bym miał budżetu chyba w sumie.

Później oczywiście zbieranina na 50 a później bym dalej męczył was na forum

PS: Ciepło tu u was jak w domu

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaszoR Zobacz posta
    Nikon moim zdaniem ma fajniejsze kolorki.
    To jest rzecz gustu. Ale mnie nie podobało się to, co Nikon "wyprawiał" kiedyś
    z kolorem ludzkiej skóry. Przez to odpadł w "zawodach".
    Cytat Zamieszczone przez swi3zy Zobacz posta
    Kwestia kolorków to moim zdaniem kwestia wywołania rawów...
    Nie do końca - niejedni z powodu "sinicy" nie do opanowania nawet w RAW zmienili system.
    Może słabo się starali??? Ale to już pewnie historia. Ponoć jest troszkę lepiej na nowych matrycach.
    Jak to już ktoś napisał "Nikon robi fajne aparaty, Canon robi fajne zdjęcia" ;-)

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaszoR Zobacz posta
    Nikon moim zdaniem ma fajniejsze kolorki. Mialem kiedys d40 + kit - to ta sama matryca co d70s a zdjecia byly o niebo lepsze od canona 400d+tamron 17-50 - przynajmniej w/g sporej ilosci znajomych ktorym je pokazywalem.
    Kolorki fajniejsze nie znaczy lepiej odwzorowane.
    W pracy ciągle porównuję kolory na proofie z materiałami odzieżowymi.
    Ból zębów złagodniał gdy zmieniłem system na canon.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Domyślnie

Napaliliście mnie koledzy na Canona 20D... i chyba wybiorę zestaw z kitem od razu... co wy na to?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tozawa Zobacz posta
    Napaliliście mnie koledzy na Canona 20D... i chyba wybiorę zestaw z kitem od razu... co wy na to?
    Bardzo dobry wybór na początek.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

I ten niezapomniany dźwięk lustra w 20D

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zdecydowanie dobry wybór.

Witaj w klubie.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Teraz postanowiłem zmotywować się do zakupu swojego pierwszego lustra Myślałem nad D70 oraz D70s a teraz również nad 20D
    Nawiązując do Twojego pierwszego postu podajesz dwa aparaty innej klasy. Odpowiednikiem Nikona D70 jest Canon 350D, natomiast 20D to sprzęt z wyższej półki.
    Poniżej kilka wypowiedzi z innych forów.
    Ja też jestem byłym użytkownikiem owych aparatów i uważam że między Nikonem a Canonem (tymi konkretnymi modelami) jest przepaść na korzyść Canona. Owszem, jeśli chodzi o kitowe obiektywy to masz rację. Nikonowski kit jest faktycznie dużo lepszy, porządniejszy itd, ale kto kupuje 20D żeby fotografować kitem? Ten kit to zaślepka a nie obiektyw. Włóż do 20D dobre szkło i potem porównuj zdjęcia z D70.... to zupełnie inna klasa. Dodam jeszcze że z D70 oprócz kita uzywałem jeszcze kilku innych dużo lepszych obiektywów 80-200/2,8 i 35-70/2,8 (obydwa nikkory) i naprawdę bez rewelacji w porównaniu do 20D.
    Fociłem D70 i 20D. Ergonomia na plus Canona, jakość fot też. Wizjer Canon(ktoś fajnie określił, że w D70 wizjer jest religijny-światełko w tunelu )...ale to tylko nieobiektywna opinia wiernego od paru lat Canoniarza
    A najlepiej przeczytaj sobie ten tekst.

http://www.kenrockwell.com/tech/20dd70.htm

Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    To jest rzecz gustu. Ale mnie nie podobało się to, co Nikon "wyprawiał" kiedyś
    z kolorem ludzkiej skóry. Przez to odpadł w "zawodach".

Nie do końca - niejedni z powodu "sinicy" nie do opanowania nawet w RAW zmienili system.
    Może słabo się starali??? Ale to już pewnie historia. Ponoć jest troszkę lepiej na nowych matrycach.
    Jak to już ktoś napisał "Nikon robi fajne aparaty, Canon robi fajne zdjęcia" ;-)

Pozdrówka!
    co i tak nie zmienia faktu, że RAW+Lightroom sprawia, że każde zdjęcie można zrobić na cymes lub totalnie wypaczyć.. obecnie, kiedy RAW staje się popularniejszy, sprzęt komputerowy pozwala obrabiać te największe, warto odłożyć JPG na półeczkę, chyba, że komuś spieszno.. kwestia podejścia.. kiedyś też myślałem - "kwestia to tak robić zdjęcia, żeby z puszki szły do labu, bez postprodukcji"... niestety to nie tylko pomaga, ale i daje wiele możliwości..

wracając do tematu.. Nijak ale brałbym Canona.. 20D+... haaa.. i tu napisałeś niezłą rzecz:
    ...
    1- szkło, które zapewni mi komfort przy wykonywaniu zdjęć portretowych
    2- szkło, dzięki któremu będę mógł robić zdjęcia ludziom nie zbliżając się zbytnio do nich.
    to może 55-250 IS? wiem, że zabraknie Ci czegoś szerszego, ale masz szkło, które oba punkty zadowoli na początek.. co innego, jak Cie przypili z imieninami u cioci, albo z wypadem w góry..

ps. no i nadal się uprę - nie upierałbym się przy stałce!!

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów