Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Nikon? Canon? Co na pierwsze lustro?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Kwestia kolorków to moim zdaniem kwestia wywołania rawów, każdym aparatem można zrobić dobre i złe zdjęcie. Temat rzeka poruszany zbyt wiele razy...

Autorowi polecam zapoznanie się z tą galerią:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=30159
    gdzie widnieją zdjęcia robione kitem canonowym. Za każdym razem, gdy wydaje się, że zdjęcia były by lepsze jakby tylko był inny obiektyw tam zaglądam ;-).

Podtrzymuję swoją opinię, że w wersji budżetowej starsze modele Canona sprawują się lepiej niż starsze wersje Nikona (czego nie powiedziałbym o nowych modelach ;-) ).

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaszoR Zobacz posta
    Nikon moim zdaniem ma fajniejsze kolorki.
    To jest rzecz gustu. Ale mnie nie podobało się to, co Nikon "wyprawiał" kiedyś
    z kolorem ludzkiej skóry. Przez to odpadł w "zawodach".
    Cytat Zamieszczone przez swi3zy Zobacz posta
    Kwestia kolorków to moim zdaniem kwestia wywołania rawów...
    Nie do końca - niejedni z powodu "sinicy" nie do opanowania nawet w RAW zmienili system.
    Może słabo się starali??? Ale to już pewnie historia. Ponoć jest troszkę lepiej na nowych matrycach.
    Jak to już ktoś napisał "Nikon robi fajne aparaty, Canon robi fajne zdjęcia" ;-)

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    To jest rzecz gustu. Ale mnie nie podobało się to, co Nikon "wyprawiał" kiedyś
    z kolorem ludzkiej skóry. Przez to odpadł w "zawodach".

Nie do końca - niejedni z powodu "sinicy" nie do opanowania nawet w RAW zmienili system.
    Może słabo się starali??? Ale to już pewnie historia. Ponoć jest troszkę lepiej na nowych matrycach.
    Jak to już ktoś napisał "Nikon robi fajne aparaty, Canon robi fajne zdjęcia" ;-)

Pozdrówka!
    co i tak nie zmienia faktu, że RAW+Lightroom sprawia, że każde zdjęcie można zrobić na cymes lub totalnie wypaczyć.. obecnie, kiedy RAW staje się popularniejszy, sprzęt komputerowy pozwala obrabiać te największe, warto odłożyć JPG na półeczkę, chyba, że komuś spieszno.. kwestia podejścia.. kiedyś też myślałem - "kwestia to tak robić zdjęcia, żeby z puszki szły do labu, bez postprodukcji"... niestety to nie tylko pomaga, ale i daje wiele możliwości..

wracając do tematu.. Nijak ale brałbym Canona.. 20D+... haaa.. i tu napisałeś niezłą rzecz:
    Cytat Zamieszczone przez Tozawa Zobacz posta
    ...
    1- szkło, które zapewni mi komfort przy wykonywaniu zdjęć portretowych
    2- szkło, dzięki któremu będę mógł robić zdjęcia ludziom nie zbliżając się zbytnio do nich.
    to może 55-250 IS? wiem, że zabraknie Ci czegoś szerszego, ale masz szkło, które oba punkty zadowoli na początek.. co innego, jak Cie przypili z imieninami u cioci, albo z wypadem w góry..

ps. no i nadal się uprę - nie upierałbym się przy stałce!!

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta

to może 55-250 IS? wiem, że zabraknie Ci czegoś szerszego, ale masz szkło, które oba punkty zadowoli na początek.. co innego, jak Cie przypili z imieninami u cioci, albo z wypadem w góry..
    #
    Hmm... z tego co na szybkiego podpowiedział mi wujek Allegro- takie szkło stoi ok. 800-1000zł...

Nie mam tyle kasy i prawdopodobnie nie prędko będę ją miał Zależy mi żeby jak najszybciej kupić 20D i jakiś obiektyw dlatego wpadł mi do głowy (po wcześniejszej analizie forum ) pomysł z kitowskim obiektywem

Uprawnienia umieszczania postów