No bo właśnie chciałbym zrobić z tego zestaw 20D + 50/1.8...
No bo właśnie chciałbym zrobić z tego zestaw 20D + 50/1.8...
no ale mi chodzi, że nie tylko to szkło..
najlepiej 18-55 IS i dozbierać na 50/1.8 oraz 55-250.. sama stałka i to jedna... hmmm.. nie do końca będziesz miał czym powalczyć... chyba, że na pewno wiesz czego oczekujesz..
#
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Znaczy wiesz... trudno 16 latkowi wyciułać hajsu na takie szkła
Teraz ledwo zarobiłem 400zł i w sumie mam już 800... chciałbym kupić na początek zestaw, który pozwalał by mi robić już w miarę dobre zdjęcia, ale nie był jakiś "och ach"![]()
Hej.
Obojętnie, czy Nikon czy Canon, nie kupuj obiektywu o ogniskowej 50mm. Powinieneś poszukać czegoś pomiędzy 28mm a 35mm. Na tzw. cropie takie ogniskowe odpowiadają mniej więcej ogniskowej 50mm na pełnej klatce. Inaczej mówiąc 50mm na cropie nadaje się do portretu , a nie do codziennego fotografowania z powodu zbyt małego kąta widzenia.
Kiedyś 50mm było podstawowym obiektywem używanym przez fotografów, którzy jednak korzystali z lustrzanek pełnoklatkowych. Dziś nadal pokutuje taki pogląd ,że 50-tka to podstawowy obiektyw. Jednak używając aparatu z mniejszą matrycą trzeba wziąć pod uwagę mnożnik - 1,5 w przypadku Canona i 1,6 w przypadku Nikona. Dlatego nie polecam 50mm jako podstawowego obiektywu, a właśnie coś pomiędzy 28 a 35mm.
Pozdrawiam
Na odwrót - 1,6 w przypadku Canona i 1,5 w przypadku Nikona.![]()
Canon
A ja bym polecał 400d zamiast 20d, też można znaleźć za ładne pieniążki. A ze szkłami to sie nie wypowiadam bo to i tak nie ma sensu skoro nie wiesz do czego będzie Ci to służyło, obojętnie jakie szkło weźmiesz na początek będzie dobrze bo będziesz w stanie po nim określić co chcesz.
Jeżeli moja odwaga nie zakrawa o śmieszność prosił bym uprzejmie o bardziej łopatologiczne wyjaśnianie mi tematu "cropów" "klatek" i "mnożników"Nic z tego nie pojmuję
Do czego chce szkła?
1- szkło, które zapewni mi komfort przy wykonywaniu zdjęć portretowych
2- szkło, dzięki któremu będę mógł robić zdjęcia ludziom nie zbliżając się zbytnio do nich.
Zerknij tutaj - FF vs Crop
A poza tym - http://maciejko.net/cbsearch/ - wpisz co potrzebujesz i... ;-)
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
400tka chyba za droga na taki budżet. Ale generalnie brnij w Canona, zawsze będziesz miał do dyspozycji szkła pod m42 (zenit praktika) - co jest dobrym rozwiązaniem w sytuacji budżetowej :-). Polecam wejście od razu w xxD, zwłaszcza jeżeli rozważałbyś szkła manualne - w serii xxxd wizjer jest diablo mały i ciemny.
50tkę kup jak najbardziej, dzięki niej będziesz miał tzw. 'efekt lustrzanki' ;-) jak to się czasem małą głębię ostrości nazywa ;-). Ale pamiętaj o kicie to też jest jakiś must have. Exify z fuji powinny pokazywać ekwiwalent ogniskowej dla 35mm. Zobacz jakie ujęcia będziesz mógł robić gdy jest on równy 85mm (50 x 1.6) i zobaczysz, że szkoda by było się uziemiać z tylko taką ogniskową.
Zobaczysz że lustrzanka, daje duże możliwości ale jest bardziej wymagająca w stosunku do użytkownika.
Nikon moim zdaniem ma fajniejsze kolorki. Mialem kiedys d40 + kit - to ta sama matryca co d70s a zdjecia byly o niebo lepsze od canona 400d+tamron 17-50 - przynajmniej w/g sporej ilosci znajomych ktorym je pokazywalem.
rada ode mnie - zobacz sobie przede wszystkim jakie obiektywy ma szklarnia nikona a jakie szklarnia canona - a potem wybierz system adekwatny do tej marki ktorej obiektywy cie bardziej interesuja.