Znaczy wiesz... trudno 16 latkowi wyciułać hajsu na takie szkła
Teraz ledwo zarobiłem 400zł i w sumie mam już 800... chciałbym kupić na początek zestaw, który pozwalał by mi robić już w miarę dobre zdjęcia, ale nie był jakiś "och ach"![]()
Znaczy wiesz... trudno 16 latkowi wyciułać hajsu na takie szkła
Teraz ledwo zarobiłem 400zł i w sumie mam już 800... chciałbym kupić na początek zestaw, który pozwalał by mi robić już w miarę dobre zdjęcia, ale nie był jakiś "och ach"![]()
Hej.
Obojętnie, czy Nikon czy Canon, nie kupuj obiektywu o ogniskowej 50mm. Powinieneś poszukać czegoś pomiędzy 28mm a 35mm. Na tzw. cropie takie ogniskowe odpowiadają mniej więcej ogniskowej 50mm na pełnej klatce. Inaczej mówiąc 50mm na cropie nadaje się do portretu , a nie do codziennego fotografowania z powodu zbyt małego kąta widzenia.
Kiedyś 50mm było podstawowym obiektywem używanym przez fotografów, którzy jednak korzystali z lustrzanek pełnoklatkowych. Dziś nadal pokutuje taki pogląd ,że 50-tka to podstawowy obiektyw. Jednak używając aparatu z mniejszą matrycą trzeba wziąć pod uwagę mnożnik - 1,5 w przypadku Canona i 1,6 w przypadku Nikona. Dlatego nie polecam 50mm jako podstawowego obiektywu, a właśnie coś pomiędzy 28 a 35mm.
Pozdrawiam
Jeżeli moja odwaga nie zakrawa o śmieszność prosił bym uprzejmie o bardziej łopatologiczne wyjaśnianie mi tematu "cropów" "klatek" i "mnożników"Nic z tego nie pojmuję
Do czego chce szkła?
1- szkło, które zapewni mi komfort przy wykonywaniu zdjęć portretowych
2- szkło, dzięki któremu będę mógł robić zdjęcia ludziom nie zbliżając się zbytnio do nich.
Zerknij tutaj - FF vs Crop
A poza tym - http://maciejko.net/cbsearch/ - wpisz co potrzebujesz i... ;-)
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."