Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: mini studio w domu

Coś już napisał Awatar ukasbadu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie mini studio w domu

Chciałbym w domu pstrykać zdjęcia do dokumentów sobie i rodzinie. Z tego co widziałem w różnych punktach usługowych to wystarczy kawałek tła i lampa :-). No i ciekawy jestem co jest potrzebne do zrobienia przyzwoitego zdjęcia identyfikacyjnego. Myślałem o rozwijanym białym tle + jakiś mały zestaw oświetleniowy. Niestety nie mam rozeznania, jakie oświetlenie byłoby potrzebne (jedno czy więcej źródeł). Na Allegro przyuważyłem zestaw statyw+parasolka+lampa i zastanawiam się czy to się nada. Koljena moja wątpliwość jest taka czy zewnętrzna lampa błyskowa jest koniecznością w tego typu fotografii czy można sobie poradzić bez niej ?
    400D, Tamron 17-50 2.8, + Sonnar 135 + Linux

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasbadu
    Chciałbym w domu pstrykać zdjęcia do dokumentów sobie i rodzinie. Z tego co widziałem w różnych punktach usługowych to wystarczy kawałek tła i lampa :-). No i ciekawy jestem co jest potrzebne do zrobienia przyzwoitego zdjęcia identyfikacyjnego. Myślałem o rozwijanym białym tle + jakiś mały zestaw oświetleniowy. Niestety nie mam rozeznania, jakie oświetlenie byłoby potrzebne (jedno czy więcej źródeł). Na Allegro przyuważyłem zestaw statyw+parasolka+lampa i zastanawiam się czy to się nada. Koljena moja wątpliwość jest taka czy zewnętrzna lampa błyskowa jest koniecznością w tego typu fotografii czy można sobie poradzić bez niej ?
    Zależy jak dużą masz rodzinę Jeśli, jak napisałeś, mają to być zdjęcia do dokumentów to ile ich zrobisz? Pewnie niewiele. Czy w związaku z tym warto pod tym kątem kompletować sprzęt?
    Przeczytaj wszystkie watki podrzucone przez Viteza i jeszcze raz zastanów się do jakiego rodzaju zdjęć potrzebujesz sprzętu.

Coś już napisał Awatar ukasbadu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Rodzina pięcio-osobowa. Część wątków już czytałem, doczytam resztę. Nie upieram się żeby wykorzystywać sprzęt tylko do zdjęć identyfikacyjnych, w grę wchodzą jeszcze fotografie przedmiotów (o tym akurat było ostatnio).
    400D, Tamron 17-50 2.8, + Sonnar 135 + Linux

Uprawnienia umieszczania postów