Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: czy ja aby jestem normalny? - profile ICC

studentmibm1
    Guest

Domyślnie

Oczywiscie wyzej chodzilo mi o SOFT proof, a ten schemat postepowania wzialem stad: http://www.youtube.com/watch?v=a0SGGqeV0J4

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jeśli już nie ma innego wyjścia to:

- wziąć z labu plik testowy (np. Fuji ma takowe) - zapisany w sRGB.
    - ustawić monitor otwierając plik w PS z włączonym CMS tak, żeby na ekranie było to samo co na odbitce otrzymanej z labu.
    nie mam pliku bezposrednio z labu, ale mam taki ktory sobie sam zrobilem, tzn print screen z softowej kalibracji monitora(nie robilem jej), konkretnie takie cos:

Tak jak piszesz ustawilem w monitorze wartosci RGB, kontrast i jasnosc, aby to co na odbitce zgadzalo sie z tym co na monitorze (w sumie to juz robilem na samym poczatku, opisane 1 poscie)

I teraz pytanie, co sie dzieje w tym momencie? zanim pojde do labu z odbitka. Mam tak mieszac suwakami aby na monitorze uzyskac kolory jakie mi odpowiadaja? Czy nic nie ruszac?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Próba ustawienia monitora tak, by wyświetlał barwy jak na odbitce przypomina anegdotę o teście na inteligencję przeprowadzanym wśród milicjantów - do stalowego pudełka z otworami w kształcie kwadratów, trójkątów i kółek mieli wkładać metalowe klocki o takich samych kształtach. Połowa wykazała się nieprzeciętną inteligencją, połowa - nieprzeciętną siłą.

Kształt gamutu monitora RGB zwizualizowany w przestrzeni CIE XYZ jest trójkątny, a za pomocą wag RGB możemy jedynie sterować wysokością wierzchołków R,G oraz B trójkąta gamutu monitora - tymczasem kształt gamutu przestrzeni RGB odbitki z minilabu nie jest trójkątny, a sześciokątny - próba nadania trójkątowi kształtu sześciokąta za pomocą zmiany położenia jego wierzchołków jest zaś oczywistym niepodobieństwem i skalibrować w ten sposób monitora po prostu się nie da. Aby uzyskać poprawne odwzorowanie barw musimy posłużyć się softproofingiem z profilem ICC urządzenia wyjściowego (w tym wypadku minilabu), zaś poprawność owej symulacji zależy od dokładności profilu ICC charakteryzującego nasz monitor, oraz takiego skalibrowania monitora, jak został on scharakteryzowany.

Domyślnie

Poprawcie mnie jeśli się mylę ale chyba mówimy o "soft", a nie o "self" proofing'u.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Widzę, że już zostało to wyjaśnione.
    Ostatnio edytowane przez michallubon ; 17-07-2010 o 12:20 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Kolega z pierwszego postu nadal nie zadał sobie trudu przeczytania podstawowych informacji, co widać choćby po używanu terminu "self proof" czy po wyszukiwaniu w TT #03 informacji po przez szukanie słowa "CMS".

Podziwam tutaj osoby, które mimo totalnej ignoracji autora pytania, próbują pomóc.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Kolega z pierwszego postu nadal nie zadał sobie trudu przeczytania podstawowych informacji, co widać choćby po używanu terminu "self proof" czy po wyszukiwaniu w TT #03 informacji po przez szukanie słowa "CMS".

Podziwam tutaj osoby, które mimo totalnej ignoracji autora pytania, próbują pomóc.
    Jak śmiesz! Przecież forum jest po to by pomagać i odpowiadać na pytania a nie by je przeszukiwać i czytać!

studentmibm1
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Czy ty w zyciu nie przejezyczyles sie nigdy w jakikolwiek sposob? zreszta szkoda komentowac nawet...

Vitezik zamknij sobie temat.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Tak przejęzyczyłem. Ale nie, nie zrobiłem tego nigdy 4 razy w ciągu jednego dnia. To nie jest przejęzycznie, tylko brak edukacji w danym temacie. A pobieżne przepatrzenie co i jak - wiedzą merytoryczną bym nie nazwał. A o tym świadczy Twoje przeszukiwanie podanych źródeł pod kątem literek "CMS".

heh.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I widzę, że zacząłeś krucjatę przeciwko Vitezowi w innych wątkach teraz. Czekam na krytykę moich zdjęć za to. Śmiało, śmiało. Idę po popcorn i colę
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 17-07-2010 o 15:13 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez studentmibm1 Zobacz posta
    -zaznaczylem Preserve RGB numbers
    A to po co ? Masz sieczkę całkowitą w tym momencie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja problem rozwiązałem w stu procentach. Kupiłem sobie mini laba i...przestałem robić odbitki. Oczywiście dla siebie. :-D
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Kupiłem sobie mini laba
    Ta... sobie kupiłeś...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów