Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Gruszka hamy a syfy i włoski na matrycy...

Zablokowany
    Miasto
    Nowa Ruda / Świdnica

Domyślnie

Prawda, bywa tak, że nowe gruchy plują jakąś tłustą mazią :/

Coś już napisał Awatar thomaslel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dzięki za odzew

Kupiłem dwa dni temutaką gruszkę w aptece. W porównaniu do tamtej, wręcz dziecinnej, ta wydaje się znacznie bardziej profesjonalna. Zresztą ta mniejsza kosztowała mnie łącznie 42 złote, a ta z apteki 7.0 zł. Bez komentarza... Siła wydmuchu oczywiście znacznie lepsza, a i rozmiary większe. Jednak po trzyminutowym intensywnym dmuchaniu z bliska zauważyłem jedynie, że wydmuchałem chyba jeden większy włosek. Póki co popróbuję dalej - jeśli coś będzie z tym szło, to będę próbował do czasu, aż oczyszczę matrycę z włosków z pędzelka. Jeśli natomiast nie będzie rezultatów, to chyba zainwestuje w Sensor Swabsy - wydają mi się z oczywistych powodów znacznie bezpieczniejsze od patyczków do uszu. Najlepiej by było, gdyby udało mi się wydmuchać za pomocą gruchy te włoski, a pozostały syf (ten, który miałem już wcześniej) oczyściłbym tymi szpatułkami, czyli Sensor Swabs'ami.

Dreamer - Na szczęście ta grucha, którą kupiłem była zupełnie czysta, bo do nosa Wniosek z moich zakupów jest taki, że zawsze warto popytać o opinię na temat danego produktu i zainwestować trochę więcej, aniżeli kupować to co tanie i liczyć na szybki rozwiązanie problemu.

Ps. Wiem, że temat czyszczenia matrycy był wałkowany wieeele razy, ale moja niestety ma dwie warstwy brudu - pierwsza to włoski z pędzelka, a druga to syf i pozostałe jakieś kurze, czy pyłki widoczne przede wszystkim na mniejszym otworze przysłony np. f32.

Dopiero zaczyna Awatar lukasz b

Domyślnie

sądzę, że jak to jest poważny syf na matrycy... to raz oddaj do serwisu, a następne już wykonuj sam - grucha + CZYSTE patyczki do uszu - tym zestawem czyszczę 40D i 50D od dwóch lat, wystarcza :-)
    pozdrawiam i życzę mało syfków w przyszłości
    wiele pytań

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

i jesli mnie nie myli to powyrzej f14-16 nie ma co dalej wchodzic

zalerznie od obiektywu ale chyba optymalnie f8-14 daje najlepsza ostrosc etc
    wiec chyba nie ma sesu meczyc az zdjeica na f32 bedzie czyste

pozd

Dopiero zaczyna Awatar lukasz b

Domyślnie

retter - to zdjęć na przysłonie f16-f22 nie robisz?
    sądzę, że czyścić to jak na największej dostępnej przysłonie i wtedy zobaczyć czy biała kartka jest akceptowalna, jak wiadomo w 100% nie da rady wyczyścić...
    lub mi się nie chce
    wiele pytań

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thomaslel Zobacz posta
    Jednak po trzyminutowym intensywnym dmuchaniu z bliska zauważyłem jedynie, że wydmuchałem chyba jeden większy włosek. Póki co popróbuję dalej - jeśli coś będzie z tym szło, to będę próbował do czasu, aż oczyszczę matrycę z włosków z pędzelka. Jeśli natomiast nie będzie rezultatów, to chyba zainwestuje w Sensor Swabsy - wydają mi się z oczywistych powodów znacznie bezpieczniejsze od patyczków do uszu. Najlepiej by było, gdyby udało mi się wydmuchać za pomocą gruchy te włoski, a pozostały syf (ten, który miałem już wcześniej) oczyściłbym tymi szpatułkami, czyli Sensor Swabs'ami.
    To normalne że części nie wydmuchasz bo są przyklejone do powierzchni flitra na matrycy.
    Co do Sensor Swabów - ja po nich musiałem poprawiać patyczkami bo zostawiły plamy, leży jeszcze kilka gdzieś u mnie w domu i nie mam najmniejszego zamiaru ich używać...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany
    Miasto
    Nowa Ruda / Świdnica

Domyślnie

Ktoś już o nich wspominał tutaj na forum, że zostawiają plamy i lepiej ich nie używać.

Dopiero zaczyna Awatar kossa8
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Uważam ze raz w roku można oddać sprzęt do czyszczenia fachowcom,wiele postów było na temat gruszek różnych firm które narobiły kłopotu .Osobiście używam gruszki z apteki ,ale przed pierwszym użyciem dokładnie ją wypłukałem i osuszyłem .Mimo to od czasu do czasu sprzęt oddaje do czyszczenia.

Coś już napisał Awatar thomaslel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dziękuję Wam za pomoc Myślę, że warto dzielić się z innymi swoim doświadczeniem. Lepsze to na pewno, aniżeli marketingowe opisy pod zdjęciem danego produktu w niektórych sklepach.

Odnośnie Sensor Swabsów - Wziąłem je pod uwagę, bo wydawały mi się bezpieczne i skuteczne. Ponoć nie gubią włosków... Ale na pewno są straaasznie drogie.

Jeśli chodzi o serwis, to co byście polecali? Serwis Canona, czy jakiś pierwszy lepszy fotograficzny? Słyszałem już o takich przypadkach, gdy aparat wracał z zabrudzoną jeszcze bardziej matrycą, albo przynajmniej z tak samo zabrudzoną matrycą, jak wcześniej - ale płacić i tak trzeba było :/ Z drugiej też strony, to już wiele osób mi tak doradzało - jeśli miałbym pewność porządnego wyczyszczenia, to nie wahałbym się ani minuty. A następnym razem już na pewno nie będę używał żadnych pędzelków i gruszek za dwadzieścia parę złotych.

Tak przy okazji - Moglibyście polecić jakiś konkretny serwis w Trójmieście? Jestem z Gdyni i myślę, że w tej aglomeracji będzie przynajmniej jeden autoryzowany Canona, lub kilka innych, ale też dobrych.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jasne, w Gdyni są 2 serwisy Canona, w Gdańsku 7, a w Sopocie 1.
    Na dniach otwierają w Pcimiu Dolnym

Autoryzowany serwis Canona jest w Warszawie i jest jedyny w Polsce.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów