Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Wątek: Tamron 28-75, EF 85/1,8 EF 100/2

Domyślnie

Czeczot,
    tematem tej polemiki było:
    NEGOWANIE przez Ciebie ZASTOSOWANIA 85mm W STUDIO na cropie. I Twoje stwierdzenia ze potrzeba "ogromnego" studia do takich celów.

Koniec kropka. Ci którzy mają aparat i obiektyw dający ogniskową 85mm, sami moga sobie dać odpowiedz.

Skoncentruj sie na tym a nie na "wycieczkach" do mojego doświadczenia, tego co potrafię czy co potrafią inni. Bo to nie powinno Cię interesować i nie świadczy najlepiej o Twojej kulturze osobistej. O skromności nie wspominając.

P.S. Jak będziesz w stanie NARYSOWAĆ ołowkiem i pastelami cos w rodzaju http://amber.grafika.art.pl/
    bez pomocy aparatu czy komputera, to wtedy możemy porozmawiac o umiejętnościach.
    W przeciwieństwie jednak do Ciebie nie obnoszę sie z tym i nie traktuje ludzi lekceważąco

Amber
    Ostatnio edytowane przez Amber ; 16-11-2005 o 17:33
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    nie ma co przepraszac, jakis czas temu zrobilem taki arkusz w xls ale najwyrazniej cos, gdzies, za bardzo, pociagnolem i arkusz policzyl zgodnie z tym co mu podalem czyli jak widac zle :-) ...
    A dla mnie wniosek: sprawdzać, sprawdzać i jeszcze raz sprawdzać :rolleyes:
    Ale nie tylko nam zdarzają się takie wpadki. Opiszę Wam przypadek z Francji. W studio francuskiej TV odbywał się program poświęcony astrologii i generalnie oddziaływaniu kosmosu na nasze życie na Ziemi. Jeden z naukowców w studio powiedział, że jego zdaniem cała ta astrologia to pic na wodę i fotomontaż, gdyż przecież oddziaływanie położnej na rodzące się dziecko jest dużo większe niż Księżyca! Jak tu polemizować z naukowcem? Jednak znalazł się jakiś niedowiarek wśród telewidzów, wziął kalkulator i wyliczył tak jak poniżej.
    Przypadek 1
    masa dziecka m1 = 2.5 kg
    masa położnej m2 = 60 kg
    odległość pomiędzy dzieckiem, a położną r = 1 m
    siła oddziaływania obydwu ciał na siebie F = m1 x m2/r^2 = 150 kg/m^2
    Przypadek 2
    masa dziecka m1 = 2.5 kg
    masa Księżyca = 7.35 x 10^22 kg
    odległość pomiędzy dzieckiem, a Księżycem r = 384 x 10^6 m
    siła oddziaływania obydwu ciał na siebie F = m1 x m2/r^2 = 124.6 x 10^4
    Wniosek: Księżyc oddziaływuje na niemowle z siłą większą o 4 rzędy (!!!) niż położna.
    Dobre?
    :grin:

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amber
    P.S. Jak będziesz w stanie NARYSOWAĆ ołowkiem i pastelami cos w rodzaju http://amber.grafika.art.pl/
    bez pomocy aparatu czy komputera, to wtedy możemy porozmawiac o umiejętnościach.
    Amber, przecież to potworna szmira I Ty się tym chlubisz?

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    Ciekawy jestem ile ma studio w stodole długości?
    byłem tam raz i w sumie na oko ile ono mogło mieć ?
    jakieś 10-12 metrów ale to co piszę to zupełnie z czapy bo nie przywiązywałem do tego wtedy wogóle wagi...

Domyślnie

Jurek Plieth - dziękuję Z Twoich ust to dla mnie pochlebstwo

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Amber ; 16-11-2005 o 17:48

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Dla mnie rewelacja - gratuluję talentu. Szkoda, że jak ja rysuje mojej córeczce to się wszyscy śmieją

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Czeczot,
    tematem tej polemiki było:
    NEGOWANIE przez Ciebie ZASTOSOWANIA 85mm W STUDIO na cropie. I Twoje stwierdzenia ze potrzeba "ogromnego" studia do takich celów.
    Skoncentruj sie na tym a nie na "wycieczkach" do mojego doświadczenia, tego co potrafię czy co potrafią inni. Bo to nie powinno Cię interesować i nie świadczy najlepiej o Twojej kulturze osobistej. O skromności nie wspominając..
    Skoro zabierasz głos w dyskusji to chyba powinieneś mieć pojecie o tym o czym mówisz nie uwazasz?

W przeciwieństwie jednak do Ciebie nie obnoszę sie z tym i nie traktuje ludzi lekceważąco
    Przestałem rysować jak miałem 17 lat. Akt tyle że w ołówku nie stanowił dla mnie problemu. Kto wie jak bym teraz rysował jak bym to często robił przez kolejne 13 lat.
    A co do twoich rysunków, Jurek je skomentował. Generalnie przypominają setki innych które można kupić na jarmarku dominikańskim

Ja cię nie traktuje lekceważąco, grzecznie z tobą dyskutuje chociaż ty jesteś tylko teoretyk i cos mi mówi że ta dyskusja niczego nie da. Zupełnie jak ja bym się kłócił z lekarze na temat diagnozy bo widziałem w telewizji serial o szpitalu

Domyślnie

Skoro zabierasz głos w dyskusji to chyba powinieneś mieć pojecie o tym o czym mówisz nie uwazasz?
    Czeczot,

Bo mam - czytanie słowa pisanego ze zrozumieniem jest darem Boga
    Spędziłęm dostatecznie dużo czasu w studio przy asystowaniu w sesjach robionych tą ogniskową.
    12-to metrowe pomieszczenie z nawiązką starczy do sesji 85mm full body. Nie jest to hangar czy "ogromne studio". I każdy kto ma taki zakres może to szybko sprawdzić.

Ty pomimo dorobku praktycznego NIE MASZ O TYM POJĘCIA, potwierdzając wyliczenia Jaca okreslającego minimum na ponad 15 metrów (a potem się z nich wycofując). CZY MAM ZACYTOWAĆ?
    Twoje pozniejsze tlumaczenia, (już po tym kiedy to wyśmiałem) mnie nie interesują. Z FAKTAMI SIE NIE DYSKUTUJE.

Przestałem rysować jak miałem 17 lat. Akt tyle że w ołówku nie stanowił dla mnie problemu. Kto wie jak bym teraz rysował jak bym to często robił przez kolejne 13 lat.
    Któż to wie...
    Ach Ci gawędziarze.

A co do twoich rysunków, Jurek je skomentował. Generalnie przypominają setki innych które można kupić na jarmarku dominikańskim
    Dziękuję Podobnie jak Jurkowi
    Bardzo lubię pochlebstwa Zwłaszcza pisane w kontekscie tej dyskusji przez dwóch doświadczonych fotografow ktorym przed momentem wytknąłęm ewidentną bzdurę.

Ja cię nie traktuje lekceważąco, grzecznie z tobą dyskutuje chociaż ty jesteś tylko teoretyk i cos mi mówi że ta dyskusja niczego nie da. Zupełnie jak ja bym się kłócił z lekarze na temat diagnozy bo widziałem w telewizji serial o szpitalu
    Broń mnie Panie Boże przed takim lekarzem który nie ma pojęcia jak postawić diagnozę.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Amber ; 16-11-2005 o 18:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomurbanowicz
    Dla mnie rewelacja - gratuluję talentu. Szkoda, że jak ja rysuje mojej córeczce to się wszyscy śmieją
    Szczerze dziękuję, Tomku

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Czeczot,

Bo mam - czytanie słowa pisanego ze zrozumieniem jest darem Boga
    Spędziłęm dostatecznie dużo czasu w studio przy asystowaniu w sesjach robionych tą ogniskową.
    12-to metrowe pomieszczenie z nawiązką starczy do sesji 85mm full body. Nie jest to hangar czy "ogromne studio". I każdy kto ma taki zakres może to szybko sprawdzić.
    My tu mówiły o aparatach z cropem. Fakt zrozumienie jest darem od Boda, napisałem ci już ze ciągłe przeliczamy przez crop a ty dalej ciągle swoje FF i ff. Czytaj, pomyśl napisz – proszę

Ty pomimo dorobku praktycznego NIE MASZ O TYM POJĘCIA, potwierdzając wyliczenia Jaca okreslającego minimum na ponad 15 metrów (a potem się z nich wycofując). CZY MAM ZACYTOWAĆ?
    Twoje pozniejsze tlumaczenia, (już po tym kiedy to wyśmiałem) mnie nie interesują. Z FAKTAMI SIE NIE DYSKUTUJE..
    85 założyłem raz na początku, stwierdziłem ze za mało miejsca i więcej go nie użyłem do całej postaci. Było to dawno temu i nie musze pamiętać ile mi brakowało. Ty piszesz o obiektywach, o robieniu zdjęć tylko dlatego że stałeś z boku na sesji – naprawdę ogrom twojej wiedzy jest porażający, twoje doświadczenie w temacie imponujące.

Dziękuję Podobnie jak Jurkowi
    Bardzo lubię pochlebstwa Zwłaszcza pisane w kontekscie tej dyskusji przez dwóch doświadczonych fotografow ktorym przed momentem wytknąłęm ewidentną bzdurę.
    Fakt z matematyki nas oblałeś ale za to mamy pojecie o robieniu zdjęć i nie musimy się opierać na tym że widziałeś jednego pana co książkę wydał. Tylko proszę nie pisz ze też asystowałeś swojej dziewczynie przy robieniu zdjęć

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów