a ja zrobilem inaczej,
1/2 wysokosci= odleglosc razy sin polowy kąta
a ja zrobilem inaczej,
1/2 wysokosci= odleglosc razy sin polowy kąta
no wlasnie tez tego nigdzie nie moglem znalescZamieszczone przez tomurbanowicz
No przecież to proste!Zamieszczone przez Jac
Dla FF przy ogniskowej 50 mm kąt = 45 stopni
Dla FF przy ogniskowej 85 mm kąt = 50/85 x 45 = 26.5 stopnia
Dla cropa 1.6 wartości te dzielimy dodatkowo przez 1.6, a więc odpowiednio bedzie to 28 stopni i 16.5 stopnia.
P.S. Mowa oczywiście o stałym kącie przy założeniu, że kadr jest kołowy. W praktyce będzie to ok. 40/46 stopni dla FF i ogniskowej 50 mm.
Ostatnio edytowane przez Jurek Plieth ; 16-11-2005 o 15:13
Nie może być sinus, bo bedzie to przekątna nie odległość....
Jurek Plieth> A jak wyliczyć w pionie, poziomie i po przekątnej?
Tomku - brawa za świeżość umysłu.Zamieszczone przez tomurbanowicz
Nie, nie zgadzam się z tymi wyliczeniami. Komus się tutaj troche pomieszało. Dla 85mm na cropie pionowy kadr obejmujący 2-metrową stojącą modelkę na styk to ok. 7 metrów. Zakładając przestrzeń wokół niej, dodajmy jeszcze ok. 4-5 metrów.
Wychodzi góra 12 metrów.
Dlatego coraz bardziej bawi mnie czeczot i spółka.
Ten pierwszy, dlatego ze znow sie zaplątał - z tamronem na ogniskowej 75mm spokojnie zmieści się w swoim 8-metrowym studio z 1.70m modelka)
Tylko ze nie na podstawie tych "trafnych" obliczeń jakie przeprowadzili koledzy
Spólka (Jurek Plieth i Jac) - ponieważ ich wyliczenia są mocno nieadekwatne, ale dalej przy nich trwają...
Mam sugestię - może po prostu Panowie załóźcie 85mm na crop (lub zoomana takiej ogniskowej) i zobaczcie z jakiej odległości obejmujecie framugę drzwi w wizjerze (obraz będzie ciut mniejszy niz na faktycznym zdjęciu).)) Tak będzie najprościej, a i wstydu nie będzie. Bo z tych wypowiedzi wynika że nigdy nie używaliście w praktyce takiej ogniskowej na cropie...
Co do moich zdjęc - nigdzie nie pisałem ze fotografuje i jestem hiper pro, jak to wyssał z palca kolega czeczot. (proszę o dokladny cytat gdzie pisalem ze ja posługuje się FF). Pisalem ze używałem 85-ki w studio.
Wiele razy, wraz z moją drugą połówką asystowaliśmy przy sesjach Leszka Bosaka, głównego fotografa największego magazynu slubnego w kraju - "Nasz ślub". Jego prace z tych i innych sesji można obejrzeć na www.bosak.pl.
Leszek pracuje na 1Ds, wczesniej na 10D. Do tego 70-200/2.8. Na 10D w studio pracował używając zakresu ogniskowych 80-100mm
Czasami korzystał z mojej 85 mm.
Stąd moje praktyczne doświadczenia z wielkością studia, zarowno na cropie jak i na FF.
Co do mojej skromnej osoby i zdjeć - od czasu do czasu asystuję również mojej partnerce w sesjach studyjnych, - np http://www.pbase.com/amber_wind
gdzie na 10D/20D wykorzystujemy 50mm/1.4 i 85mm
Dalej to zamierzacie ciągnąć? Moze naprawdę lepiej porobić trochę zdjęć...chocby 85-ką na cropie?
Choc podobno śmiech to zdrowie...
Pozdrawiam![]()
Ostatnio edytowane przez Amber ; 16-11-2005 o 16:03
Wind i ...ciągłe wydatki...
Nie trwam przy nich; uwierzyłem na słowo Jackowi, bo myślałem naiwnie, że potrafi liczyć na kalkulatorzeZamieszczone przez Amber
![]()
Z moich własnych wyliczeń wynika co poniżej.
Przy ogniskowej 85 mm i cropie 1.6, aby objąć w pionie sylwetkę o wysokości 170 cm należy oddalić się na minimum 660 cm.
masz prawo, wieczorem jak bede mial chwilke to poprawie arkusz i przelicze to jeszcze raz... nikt nie jest nieomylny i penie cos jest nie takZamieszczone przez Amber
do zadnej spolki nie naleze... przynajmniej nie na forumZamieszczone przez Amber
![]()
ja sam to liczylem nikt mi nie pomagal... :-)Zamieszczone przez Amber
a co ma do wstyd do uzywania ogniskowej 85 mm bo nie wiem mam szkla z zakresu 17-300 u uzywalem wszystkich ogniskowychZamieszczone przez Amber
nie ma co sie wstydzic ?
rownież pozdrawiam :-), przelicze wszystko jescze raz i sobie porownamy :-)Zamieszczone przez Amber
Ostatnio edytowane przez Jac ; 16-11-2005 o 16:07
Przpraszam Jac. Chodzilo mi o to ze zamiast podawać błędne wyliczenia, i trwać przy nich prawie każdy z nas miał możliwość szybko to sprawdzić doświadczalnie nie raz, nie dwa...Zamieszczone przez Jac
Panowie, ponawiam propozycję jeszcze raz - może skończmy ten bezcelowy wątek by zając sie czyms pożytecznym. A może jakiś wspólny plenerek?
Pozdrawiam![]()
Wind i ...ciągłe wydatki...
nie ma co przepraszac, jakis czas temu zrobilem taki arkusz w xls ale najwyrazniej cos, gdzies, za bardzo, pociagnolem i arkusz policzyl zgodnie z tym co mu podalem czyli jak widac zle :-) nic to czas na v.1.001 ;-)
a co do plenerku to ja chetnie nawet bym wolal codziennie tak na plenerki skakac jak skacze sobie na forum co 1h na 5 min
Zamieszczone przez Amber
To nie były moje obliczenia, byłem w pracy i nie miałem tego jak sprawdzić. Teraz wiozłem aparat i fakt że potrzeba około 7-8 metrów od fotografa do modelki żeby był zapasa nad głową. 12 metrów studia starczy.
Dla tamrona ta odległość będzie tylko trochę mniejsza, ponieważ modelkę trzeba odstawić od tła np. po to żeby oświetlić ja kontrą z tyłu. Wiedział byś to gdybyś robił zdjęcia dlatego odległość miedzy fotografem a modelką około 4 metrów jest zamała żeby się zmieścić z 75mm. Poza tym gdybyś robił zdjęcia to byś wiedział że czasami specjalnie niektóre żeczy się przerysowuje i ogniskowa 136mm w tym nie pomagaZamieszczone przez Amber
Czy to nie ty pisałeś że profesjonalny fotograf to tylko ff? Po sposobie wypowiadania się mogłem się domyśleć że ty tylko widziałeś profi fotografa przy pracy a sam nim nie jesteś. Ci co najmniej potrafią udają największych znawcówZamieszczone przez Amber
Faceta nie zna a o fotografa ślubnych nie mam najlepszego zdania wiec się nie wypowiadam. Z powodu ogólnego poziomu przez nich prezentowanegoZamieszczone przez Amber
. Zdjęć twojej partnerki również nie skomentuje, każdy sobie może je obejrzeć i wyrobić zdanie. Adres mojej strony na dole