Tomku - brawa za świeżość umysłu.Zamieszczone przez tomurbanowicz
Nie, nie zgadzam się z tymi wyliczeniami. Komus się tutaj troche pomieszało. Dla 85mm na cropie pionowy kadr obejmujący 2-metrową stojącą modelkę na styk to ok. 7 metrów. Zakładając przestrzeń wokół niej, dodajmy jeszcze ok. 4-5 metrów.
Wychodzi góra 12 metrów.
Dlatego coraz bardziej bawi mnie czeczot i spółka.
Ten pierwszy, dlatego ze znow sie zaplątał - z tamronem na ogniskowej 75mm spokojnie zmieści się w swoim 8-metrowym studio z 1.70m modelka)
Tylko ze nie na podstawie tych "trafnych" obliczeń jakie przeprowadzili koledzy
Spólka (Jurek Plieth i Jac) - ponieważ ich wyliczenia są mocno nieadekwatne, ale dalej przy nich trwają...
Mam sugestię - może po prostu Panowie załóźcie 85mm na crop (lub zoomana takiej ogniskowej) i zobaczcie z jakiej odległości obejmujecie framugę drzwi w wizjerze (obraz będzie ciut mniejszy niz na faktycznym zdjęciu).)) Tak będzie najprościej, a i wstydu nie będzie. Bo z tych wypowiedzi wynika że nigdy nie używaliście w praktyce takiej ogniskowej na cropie...
Co do moich zdjęc - nigdzie nie pisałem ze fotografuje i jestem hiper pro, jak to wyssał z palca kolega czeczot. (proszę o dokladny cytat gdzie pisalem ze ja posługuje się FF). Pisalem ze używałem 85-ki w studio.
Wiele razy, wraz z moją drugą połówką asystowaliśmy przy sesjach Leszka Bosaka, głównego fotografa największego magazynu slubnego w kraju - "Nasz ślub". Jego prace z tych i innych sesji można obejrzeć na www.bosak.pl.
Leszek pracuje na 1Ds, wczesniej na 10D. Do tego 70-200/2.8. Na 10D w studio pracował używając zakresu ogniskowych 80-100mm
Czasami korzystał z mojej 85 mm.
Stąd moje praktyczne doświadczenia z wielkością studia, zarowno na cropie jak i na FF.
Co do mojej skromnej osoby i zdjeć - od czasu do czasu asystuję również mojej partnerce w sesjach studyjnych, - np http://www.pbase.com/amber_wind
gdzie na 10D/20D wykorzystujemy 50mm/1.4 i 85mm
Dalej to zamierzacie ciągnąć? Moze naprawdę lepiej porobić trochę zdjęć...chocby 85-ką na cropie?
Choc podobno śmiech to zdrowie...
Pozdrawiam![]()