Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Tamron 28-75, EF 85/1,8 EF 100/2

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amber
    Ogromne studio??? W takim razie mamy inne standardy wielkości. Podałem dwa przykłady studia gdzie nie ma problemu żeby pracowac 85-ką na cropie, ktore do najwiekszych nie należą
    Cieszę się że masz stodołę jako swoje własne studio, naprawdę gratuluje. Niektórzy maja w studiu tylko 8-10m długości i się z 85 nie mieszczą z aparatem crop.

W tym wątku piszesz o nieprzydatności obiektywu 85mm. Nie zauważylem zebyś wczesniej pisal o wielkości matrycy. A aparaty studyjne u większosci ludzi zyjących z tego to FF. Albo podchodzimy do tematu powaznie albo zartujemy dalej.
    To czytaj uważnie moje wiadomości. Po co przeliczam ogniskowe przez crop? „Po przeliczeniu przez crop to się robi już 136mm ciekawe ile osób ma tak duże studio żeby tak daleko odejść przy fotografowaniu całej postaci.” Pisałem wczoraj o 11:33. Wiesz jest taka „prawda” fotograficzna. Fotografa rozpoznaje się po zdjęciach a nie po tym czym i gdzie je robi (ff, studio w stodole) Już wszyscy wiedzą gdzie robisz zdjęcia i nie musisz kolejny raz powtarzać. Teraz policz ile tu jest „zawodowych” fotografów ze studiem ponad 10m długości a ile amatorów z zacięciem (nie obrażać się za amatora ) Wiec przestań żartować i zrozum w końcu że nie wszyscy kupili sobie studio w stodole na własności i dla nich 85mm jest za dużym tele do ich mikro (piko?) studia studia w który z pewności robią fajne zdjęcia i fotografia to ich hobby i nie muszą na tym zarabiać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    Cieszę się że masz stodołę jako swoje własne studio, naprawdę gratuluje. Niektórzy maja w studiu tylko 8-10m długości i się z 85 nie mieszczą z aparatem crop.

NIe musisz gratulować. Wierzę ze i Ty kiedyś będziesz korzystał z takowego.
    Wolę zebyś zaakceptował wybór fotografa co do stosowanych szkieł, nie negując go.
    Bo, powtórze co napisalem w poprzednim poście, a jak widzę umknęło:
    To jaki obiektyw fotograf wybiera jest uzależnione od wielu czynników - osobistych preferencji, charakteru sesji i wymagan klienta, studia jakim dysponują , wielkości matrycy i wielu innych. Nie skreslaj obiektywu z danych zastosowan tylko dlatego ze pracujesz w innych warunkach.

To Ty zanegowales 85-ke w studio, nie biorąc pod uwagę ze inni mogą pracować inaczej, miec inne warunki, wymagania czy preferencje. Ja nigdzie nie pisalem ze Tamron nie nadaje sie do studia.

Proszę o trochę szersze spojrzenie, poza własny warsztat pracy. Tylko tyle.

Pozdrawiam
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Miasto
    3miasto

Domyślnie

NIe musisz gratulować. Wierzę ze i Ty kiedyś będziesz korzystał z takowego.
    Wolę zebyś zaakceptował wybór fotografa co do stosowanych szkieł, nie negując go.
    Bo, powtórze co napisalem w poprzednim poście, a jak widzę umknęło:
    To jaki obiektyw fotograf wybiera jest uzależnione od wielu czynników - osobistych preferencji, charakteru sesji i wymagan klienta, studia jakim dysponują , wielkości matrycy i wielu innych. Nie skreslaj obiektywu z danych zastosowan tylko dlatego ze pracujesz w innych warunkach.

To Ty zanegowales 85-ke w studio, nie biorąc pod uwagę ze inni mogą pracować inaczej, miec inne warunki, wymagania czy preferencje. Ja nigdzie nie pisalem ze Tamron nie nadaje sie do studia.
    Nie będę, mi do robienia zdjęć wystarcza 8m. długości. Więcej nie potrzebuje. A to i tak uważam za rozpasanie bo znam ludzi którzy na mniejszej powierzchni robią znakomite zdjęcia. Nie studio czyni fotografem po prostu.

Ja nie neguje 85mm do studia. Ja biorę pod uwagę przeciętne możliwości fotografa i pisze że 85 nie jest najrozsądniejszym wyborem przy przeciętnych warunkach w jakich robi amator. Ty mówisz że jest bo ty masz studio w stodole i FF. Zastanów się kogo podejście jest rozsądniejsze

Domyślnie

Ja nie neguje 85mm do studia.
    i z poprzednich postów:
    Do pracy w studiu ten obiektyw, 85/1,8 - a mozesz mi wyjasnic po co?
    Canon 85 to przerost formy nad trescia do studia.
    Trzymajmy się faktów

Ja biorę pod uwagę przeciętne możliwości fotografa i pisze że 85 nie jest najrozsądniejszym wyborem przy przeciętnych warunkach w jakich robi amator. Ty mówisz że jest bo ty masz studio w stodole i FF. Zastanów się kogo podejście jest rozsądniejsze
    Doszły nam więc "przeciętne możliwości" i "rozsądek".
    A ja dalej utrzymuję że wszystko zalezy od warunków, możliwości, i preferencji.
    I proszę zeby patrzeć szerzej, poza swoje podwórko, a nie z wyjscia odrzucać dane rozwiązanie.
    Rozsądek nie ma tu nic do rzeczy.

Dopisane później:
    W niewielkim studio (kilka metrów), przy cropie, fotografii calej sylwetki, gdzie szczegóły na brzegach nie są krytyczne standardowy zoom jest oczywiście lepszym rozwiązaniem.
    Nie chce tego dalej ciągnąć. Szkoda energii. PAX

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Amber ; 16-11-2005 o 12:23
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Miasto
    3miasto

Domyślnie

i z poprzednich postów:
    Trzymajmy się faktów
    Zdania wyrwane z kontekstu! Zapomniałeś wkleić całej argumentacji która następuje później. Tylko znowu mi nie pisz że ty jesteś profesjonalny fotograf bo masz studio w stodole i aparat z FF. Dla mnie z ciebie żaden profesjonalista bo nie widziałem twoich zdjęć a poza tym profesjonaliści to się posługują średnim obrazkiem i cyfrowa ścianką. Wiec nie rób sobie żartów, dla klienta liczy się jakość!!!!

Doszły nam więc "przeciętne możliwości" i "rozsądek".
    A ja dalej utrzymuję że wszystko zalezy od warunków, możliwości, i preferencji.
    I proszę zeby patrzeć szerzej, poza swoje podwórko, a nie z wyjscia odrzucać dane rozwiązanie.
    Rozsądek nie ma tu nic do rzeczy.
    I w końcu powiedziałeś coś rozsądnego . Przestań patrzeć na swoje podwórko. Jak masz ochotę zmierzę ci odległość jaka jest potrzebna od modelki przy 85 i crop a potem zrobimy ankietę kto ma takie studio z tego forum.
    Rozsądek w dokonywaniu zakupów ma kolosalne znaczenie. Ktoś przeczyta twoje wypowiedzi i pójdzie kupić 85. Potem się okaże że się nie „mieści” a mógł kupić 50/1,4 jakość byłą by lepsza, nawet w rogach a obiektyw trochę tańszy.

Uprawnienia umieszczania postów