Pokaż wyniki od 1 do 10 z 211

Wątek: Tło fotograficzne ... jakie?

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregmaslowski Zobacz posta
    Kartonowe tuleje się gną, ale nie jest to problem aż tak przeszkadzający.
    też tak uważam, ale być może problem polega w tempie zużywania tła? u mnie kartonowe idzie jak woda, więc może nie zdąży się nadmiernie przeciążyć ?
    w każdym razie wszystkie tła jakie mam są na kartonowych tubach i nie widzę najmniejszego problemu, poza tym nie wyobrażam sobie przewijania kartonowego tła (11m) z tuby na tubę - chyba że wkłada się to jakoś w środek
    pozdrawiam
    Tomek

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    też tak uważam, ale być może problem polega w tempie zużywania tła? u mnie kartonowe idzie jak woda, więc może nie zdąży się nadmiernie przeciążyć ?
    w każdym razie wszystkie tła jakie mam są na kartonowych tubach i nie widzę najmniejszego problemu, poza tym nie wyobrażam sobie przewijania kartonowego tła (11m) z tuby na tubę - chyba że wkłada się to jakoś w środek

a jaki masz system zawieszania ??

na pewno w środek, ta tuleja ma średnice 5 cm, tuleja kartonowa mieści taką tuleje właśnie , inaczej też bym sobie tego nie wyobrażał , pewnie nic by z tego tła nie zostało

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bandit Zobacz posta
    inaczej też bym sobie tego nie wyobrażał , pewnie nic by z tego tła nie zostało
    A ile tła naraz macie rozwiniętego? Bo mi ze 2-3m pionowo i ze 4-6 poziomo wychodzi spokojnie...

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    A ile tła naraz macie rozwiniętego? Bo mi ze 2-3m pionowo i ze 4-6 poziomo wychodzi spokojnie...

u mnie to bedzie z 2,5 w pionie i poziomo z 3 metry max wiec niewiele

Dopiero zaczyna Awatar gregmaslowski

Domyślnie

3m wysokość i jakieś 3m na podłodze

Myślałem o kupnie właśnie tych aluminiowych tulei - ale praktycznie musiałbym ich mieć tyle co teł \:. Jedna tuleja jak ktoś pisał to koszt 50zł tak? Chociaż z drugiej strony montaż na tym systemie zawieszania teł to dosłownie moment - zawsze można tła odkładać na bok.

jakieś tam canony

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bandit Zobacz posta
    a jaki masz system zawieszania ??
    łańcuszkowy ręczny, wieszaki na autopole - lub czasem jak pisałem na statywach,

oczywiście każdy radzi w/g siebie - dla mnie przewijanie teł to byłby kłopot i w ogóle niepotrzebna czynność a dla innych nie, jak już pisałem mnie nie przeszkadza sztywność tuby kartonowej - kupuję kartonowe tła Fomei, ale planuje przetestować też te Savage ... mnie np. cholera bierze jak muszę rozwijać tła teksturowe (a mają raptem 5m długości i nie przeszkadzają im ew. zagniecenia) po to żeby trwale przymocować je do tuby bo są luzem - robię to zszywaczem tapicerskim

widzę że jak tło kartonowe trochę dłużej powisi to marszczy się na środku ale po rozwinięciu jest OK, dodatkowo powiem że ja kartonu używam praktycznie wyłącznie białego i przepalam go na 3x255 więc nawet jak coś tam drobnego jest to ginie w świetle
    natomiast jeżeli jest taka opcja żeby tubę wsunąć jedną w drugą to OK - rozwiązanie szybkie i proste tylko czy nie będzie się ślizgać?

a tańszych tub szukałbym poza sklepami foto, prędzej jakieś typowo ze stalą itp... w sklepie foto byle nakrętka nabiera szczególnego cenowego znaczenia gdy tylko znajdzie zastosowanie w jakimkolwiek fotograficznym gracie
    pozdrawiam
    Tomek

Uprawnienia umieszczania postów