Zdjęcia kulinarne ciekawie wyglądają w jakiejś aranżacji, więc tu raczej nie myślałbym o neutralnych tłach, tylko o jakimś "klimacie" potrawy. Ale jak chcesz neutralne, to ze względu na wielkość obiektów arkusz kartonu ze sklepu papierniczego powinien wystarczyć, do tego jakieś dwie listwy drewniane do usztywnienia krawędzi góra i dół + "ściski stolarskie" z marketu budowlanego (takie "przerośnięte żabki do bielizny"), aby złapać karton do listew.
Zestaw przenośny do teł to fajna sprawa, ale jak masz dużo miejsca na rozstawienie. Jeśli np. chciałbyś założyć typowe tło 2.75, to musisz pamiętać, że nogi statywów "wystają po bokach i do tyłu", więc ilość potrzebnego miejsca znacznie rośnie.
Można kupić kompletne zestawy: dwa statywy + składana z odcinków poprzeczka, zapakowane w poręczną torbę, ale tego nie polecam. Te statywy kończą się zwykłymi śrubami, nie założysz na nie zamiast ośki tła normalnej lampy (jeśli zmienisz koncepcję). W dodatku po włożeniu tła na oś nie masz nad nim żadnej kontroli, nie możesz go wygodnie zwijać/rozwijać.
Proponuję samodzielne poskładanie: dwa solidne normalne statywy do lamp, do tego uchwyty mocujące na statyw z "napędem" (linków ani zdjęć nie podam ze względu na regulamin forum, poszukaj w sklepach z wyposażeniem studia).