Nie wiecie czasem gdzie można kupić uchwyty ścienne do systemu łańcuszkowego, które odsuną tło na min. 20 cm od ściany ? Na jedynej ścianie gdzie mógłbym zawiesić tło mam wystający parapet :/
Nie wiecie czasem gdzie można kupić uchwyty ścienne do systemu łańcuszkowego, które odsuną tło na min. 20 cm od ściany ? Na jedynej ścianie gdzie mógłbym zawiesić tło mam wystający parapet :/
Panowie a jakie jasne jednolite tło polecicie do zdjęć dyplomowych i legitymacyjnych?
500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII
Ściana, roleta, prześcieradło
duza biala blenda - bedzie troche bardziej pro![]()
No i kupiłem karton 2.7m + wieszak łańcuszkowy. Jak dojdzie napiszę kilka słów. Do tej pory działałem na tanich plastikowych tłach 1.6m, ale rozwieszanie tego na statywach, widoczna jednak faktura, ciut za mała szerokość i straty światła (te tła są przezroczyste i ciężko zapanować nad światłem, które się wydostaje tyłem) mnie dobijały.
O ile białe tła plastikowe/agro/polipropycośtam jeszcze uszły jak się je przepaliło na xFF to czarne to już było sitko (do moich stockowych zastosowań przynajmniej, gdzie izolacja musi być perfect)
mam jeszcze pytanie z innej beczki - jakie filtry żelowe stosować na lampy niesystemowe ? a może starczy przezroczysta kolorowa folia, taka jak jest np. na oprawkach do bindowania dokumentów ?
Przypomniało mi się, perełkowy ekran do slajdów/filmów, odbicie jest tak duże, że nie wymaga doświetlenia, aby tło było całkiem białe![]()
z softem moze byc ten problem ze nawet na minimum bedzie za mocno swiecil i kontrast na krawedziach poleci. Jak jest miejsce to mozna probowac sie odsunac ale przy portretach to musi byc naprawde duzy soft i dlugie szklo zeby zmiescic chocby portret.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
z filtrami to jest tak ze firmowe powinny miec bardziej nasycony kolor i wyzsza wytrzymalosc temp chociaz mi sie rosco z probnika potrafia pofalowac, a jakis noname kupiony dawno temu w muzycznym nie.
Ostatnio edytowane przez Maggot ; 31-12-2010 o 17:37 Powód: Automerged Doublepost