Dokładnie, te statywy przy szerokości tła 1,6m jeszcze jako tako dają radę, ale przy 230 cm obawiam się, że mogą być zbyt lekkie.
Ja używam mocowania ściennego na 4 tła. Tła mam i te z włókniny, ale też zainwestowałem w Savage Wideton i szczerze polecam.
Jeśli chodzi o usztywnienie, to niestety rury tekturowe, na których dostarczane są tła, nie są w stanie dłużej niż tydzień utrzymać je w poziomie, dlatego potrzebne są rury aluminiowe.
Nie dałem się nabrać na tą cenę 75 zł za taką rurę i pojechałem do hurtowni z aluminium. Tam przycięli mi takie rury o odpowiedniej średnicy i wyszło mi 50 zł za sztukę, czyli 100 zł do przodu.
wieszam 3-metrowe tła zarówno na autopole jak również nieraz z konieczności na bardzo wiotkich statywach z funsportu (W803) faktycznie trochę budzi to lekką grozę na pierwszy rzut oka, ale jeszcze nic się nie stało - należy tylko ustawić statyw jedną nogą w stronę wygięcia - mocuję w ten sposób trzyramienny wieszak na systemie uni clamp z fomei - wszystko to sporo razem waży, do tego dochodzi jeszcze tło i ... stoi : ) aha - ważne - nigdy nie robiłem tego z tłem kartonowym - tylko teksturowe, które jest lżejsze
Mam trzy takie tła i właśnie zamawiam czwarte - jak dla mnie bardzo użyteczne do zdjęć które robię, podłożem tego jest tło polipropylenowe - fajnie pomalowane i pomarszczone - wygląda nieźle i jest trwałeWitam Czy warto zaopatrzyć się w takie oto tło teksturowe? http://www.fotoellite.pl/index.php?p...uct&prod_id=73
pozdrawiam
Tomek
Poszedlem jeszcze dalej i kupilem rury alu o 1,5mm sciance. Moze u mnie tansza hurtownia ale zaplacilem ok 25zl/szti kartony juz ponad pol roku wisza na elektrycznym systemie marki DIY
sa uzywane praktycznie codziennie i jest git.
ps. wilgotnosc powietrza 40-60%
--- przepraszam nie widzę możliwości edycji ---
teraz zobaczyłem że chodzi o statywy z poprzeczkami, moim zdaniem możesz śmiało na tym wieszać nawet ciężkie tła, w moim przypadku uni clamp mocuje ciężkie wieszaki z jednej strony statywu (stąd wygięcie na tą właśnie stronę) na poprzeczce nic nie powinno się wyginać bo środek ciężkosci jest centralnie na statywie, mam podobny zestaw ale z krótszym rozstawem (1,6m) jest 100% stabilny, myślę że szeroki też spokojnie da radę
pozdrawiam
Tomek
bedzie ok. raz ze mniejsze statywy maja mniejszy zasieg nog dzieki czemu mozna postawic blizej sciany, a w warunkach domowych to czasem ma znaczenie. Po za tym ja czasem na takim statywie stawiam duza lampe studyjna z softem np 60x90 i daje rade ledwo ale jednak.
www.funsports.pl
tania aczkolwiek nawet niezłej jakości chińszczyzna, sprawdzone, pewne źródło + możliwość pogadania z ludźmi przez telefon, zawsze coś tam doradzą, podpowiedzą
pozdrawiam
Tomek
Mam taki zestaw do tał który dziś sprzedaję koledze. Jedynym sensownym rozwiązaniem to zakup takeigo zestawu składającego się ze statywów W806 bo prezentowane tu powyżej z tymi cieńszymi statywami W803 się kompletnie nie nadają i całość będzie za wiotka.
moim zdaniem stwierdzenie że absolutnie się nie nadają to spore nadużycie, oczywiście W806 to już kawał solidnego statywu ale trzeba też pamiętać że rozstaw jego nóg to w optymalnej pozycji jakieś 90cm (zmierzone przed chwilą) więc miejsca zajmie sporo więcej.
Osobiście do tła 1,6 brałbym W803 i nic nie będzie za wiotkie - chyba że jest dużo miejsca, ale jak jest dużo miejsca to sięga się raczej po inne rozwiązania np. autopole
pozdrawiam
Tomek