Strona 20 z 21 PierwszyPierwszy ... 1018192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 211

Wątek: Tło fotograficzne ... jakie?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Tło fotograficzne ... jakie?

Cytat Zamieszczone przez człekoupiór Zobacz posta
    Myślę ostatnio nad zakupem zestawu do teł i mam związane z tym dylematy. Co do zastosowania to przede wszystkim fotografia kulinarna i możliwe, że w perspektywie czasu też portrety (kwestia opanowania podstaw i zabawy światłem).
    Zdjęcia kulinarne ciekawie wyglądają w jakiejś aranżacji, więc tu raczej nie myślałbym o neutralnych tłach, tylko o jakimś "klimacie" potrawy. Ale jak chcesz neutralne, to ze względu na wielkość obiektów arkusz kartonu ze sklepu papierniczego powinien wystarczyć, do tego jakieś dwie listwy drewniane do usztywnienia krawędzi góra i dół + "ściski stolarskie" z marketu budowlanego (takie "przerośnięte żabki do bielizny"), aby złapać karton do listew.
    Zestaw przenośny do teł to fajna sprawa, ale jak masz dużo miejsca na rozstawienie. Jeśli np. chciałbyś założyć typowe tło 2.75, to musisz pamiętać, że nogi statywów "wystają po bokach i do tyłu", więc ilość potrzebnego miejsca znacznie rośnie.
    Można kupić kompletne zestawy: dwa statywy + składana z odcinków poprzeczka, zapakowane w poręczną torbę, ale tego nie polecam. Te statywy kończą się zwykłymi śrubami, nie założysz na nie zamiast ośki tła normalnej lampy (jeśli zmienisz koncepcję). W dodatku po włożeniu tła na oś nie masz nad nim żadnej kontroli, nie możesz go wygodnie zwijać/rozwijać.
    Proponuję samodzielne poskładanie: dwa solidne normalne statywy do lamp, do tego uchwyty mocujące na statyw z "napędem" (linków ani zdjęć nie podam ze względu na regulamin forum, poszukaj w sklepach z wyposażeniem studia).

Coś już napisał

Dziękuję za odpowiedź!

Co do aranżacji to oczywiście rozumiem, co masz na myśli i oczywiście wiem o tym, ciekaw jestem jednak efektów z wykorzystaniem neutralnych, jednobarwnych teł. No i tak jak wspomniałem, nie wykluczam również strzelania jakiś portretów, jeżeli już będę miał tło, to dlaczego się ograniczać? Co do miejsca, to myślę, że z tym nie będzie większego kłopotu. Pozostaje mi przemyśleć złożenie jakiegoś zestawu samodzielnie i dalej eksperymentować z fotografowaniem. Pozdrawiam!

Coś już napisał

widziałam ostatnio świetny wideo poradnik wykorzystanie lampy błyskowej (wbudowanej) w fotografii kulinarnej, a tam między innymi genialne zdjęcia robione w... wannie

Odświeżę temat dla potomnych
    Zakupiłem tło bawełniane czarne:
    Tło do zdjęć 300x600cm czarne (3487806176) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Dzisiaj do mnie dotarło, ogólnie za tę cenę wg mnie jest akceptowalne, choć trochę cienkie-przynajmniej na tle okna widać jego strukture i lekko prześwituje. Ale jako że jest na tyle duże(przynajmniej ten rozmiar) to można się tego pozbyć. Ogólnie wg mnie idealne jak ktoś na tle ściany rozwiesi, powinno zdać egzamin. Jak tylko wytestuje przy najbliższej okazji to wrzucę kilka zdjęć dla ciekawych. Plusy jakie zauważyłem? Po złożeniu nie zajmuje dużo miejsca Jakby ktoś miał pytania co do tego tła to pisać śmiało

Wytestowane na jednej sesji. Do ciemnych kadrów błyskanych wg mnie dobrze się nadaje Można go jak się tylko chce go układać. Co do minusów to faktycznie mógłby być grubszy bo przepuszcza światło...
    Kilka przykładów: 1, 2, 3, 4. Błyskane softboxem oktagonalnym 120cm.

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Ja zakupiłem tło winylowe białe. Póki co nie miałem z tym żadnego doświadczenia. Za wąskie 1,6 m prześwituje na tle okna dziennego. Niestety u mnie tylko amatorsko mogę rozłożyć na tej części ściany. Teraz wynalazłem takie coś Tło kartonowe 2,72x5,5m Savage Widetone WST-SV-272X5 - sklep Fripers.pl
    Chcę zakupić kolor szary. Z tym że ja to wieszam na dwóch statywach 295 cm plus poprzeczka blokowana śrubami motylkowymi. Jakie kolwiek uwagi mile widziane.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Coś już napisał Awatar m2k
    Miasto
    Warszawa

Wygląda nieźle. Przynajmniej na obrazku i w opisie. Nie mam doświadczenia z tłami tej firmy. Kupuję Lastolite, bo to sprawdzona marka. Są droższe, ale jest pewność, że są dobre. Co do statywów i poprzeczki, to robię dokładnie tak jak ty i sprawdza się :-)

Uzależniony
    Miasto

Może trochę głupie pytanie ale jakie wg was kolorystycznie jest najpopularniejsze tło? Ja bym się skłaniał do szarego. Wiadomo zależy od preferencji i zlecenia.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Białe, szare

Uzależniony
    Miasto

Mam jeszcze jedno pytanie. Chce zakupić prosty system zawieszania teł na statyw System zawieszania teł 1 tło - statywowy WSTS-FP-NG1W - sklep Fripers.pl Rozumiem aby konstrukcja była bardziej stabilna muszę wymienić rurę na aluminiową czy nie ma takiej potrzeby. Pytam bo nie mam doświadczenia w tej materii. Zastanawiałem się na dwoma kolumnami rozporowymi autopole ale zestaw taki to wydatek ponad 500 zł.

Strona 20 z 21 PierwszyPierwszy ... 1018192021 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów