Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 170

Wątek: Sigma 70-300 APO..pytanko do userów

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie Sigma 70-300 APO..pytanko do userów

Przypiąłem wczoraj kolejny raz to szkło w MM. Zdjęć zrobić nie pozwolili (ochroniarz stał mi za plecami), ale powachlowałem nim. Po ustawieniu 300mm, przełączeniu na macro opuściłem rułę w dół i próbowałem wyostrzyć szklo na metki. Jakież było moje zdziwienie, gdy silniczek obiektywu zaczął szarpać jakby nie miał siły napędzić tak pochylonego tubusa. W pozycji horyzontalnej wszystko było OK...czy ten typ tak ma ??

Szkoda, ze w żadnym radosmkim sklepie nie ma EF 100-300 USM...
    Pozdrawiam
    Marek

Początki nałogu

Domyślnie

Mnie też zdjęć nie pozwolono robić - ale powiedziałam, że w podłogę i bez lampy i udało się
    Testowałam w ten sposób parę sigm - 70-300 APO też - nie pamiętam, żeby były takie problemy jak opisujesz. To co zauważyłam przy tym obiektywie, to że bardzo wolno ostrzył na dłuższych ogniskowych.:-o
    TOKIN(ka)

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

MarekC za krotka odleglos od obiektu na ktory ostrzyles pewnie...
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Domyślnie

Dokładnie. Aż żal bierze, jak słychać, jak obiektyw 'stara się' wyostrzyć mimo, że nie może..... taka dusza obiektywu

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Błajo
    MarekC za krotka odleglos od obiektu na ktory ostrzyles pewnie...
    Zapewne - min. odległość ostrzenia dla tej Sigmy to 1,5 m. Gdybyś przestawił w tryb makro pewnie by się udało (60 cm)
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoTo
    Gdybyś przestawił w tryb makro pewnie by się udało (60 cm)
    Przecież napisał, że przełączył na makro.. Ale jak wysoki, to miał metr w dół, a min odległość ostrzenia dla tej sigmy to zdaje się coś ok. 90cm...

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Przecież napisał, że przełączył na makro.. Ale jak wysoki, to miał metr w dół, a min odległość ostrzenia dla tej sigmy to zdaje się coś ok. 90cm...
    To źle, to bardzo źle o mnie świadczy - nie czytam tego na co odpowiadam .
    Faktycznie przełączył. Więc to tym bardziej dziwne, bo w specyfikacji napisane jak byk że w trybie makro od 59 cm (przeczytałem, a nie z autopsji), ale zdaje się tryb makro jest od 200 do 300 mm - może była krótsza ogniskowa?
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    przeciętny .. 178 cm ;-) Odległość na oko była kole metra.
    Szkoda, że ona taka wolna...

Czy ktoś z was focił tym szkłem dziecko biegnące w stronę aparatu w trybie AI Servo (350d) ?? Nadąża za dzieckiem, czy można o czymś takim zapomnieć ??
    Pozdrawiam
    Marek

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Faktycznie przełączył. Więc to tym bardziej dziwne, bo w specyfikacji napisane jak byk że w trybie makro od 59 cm (przeczytałem, a nie z autopsji), ale zdaje się tryb makro jest od 200 do 300 mm - może była krótsza ogniskowa?
    na obiektywie jak byk 0,9costam..
    Pozdrawiam
    Marek

Uzależniony

Domyślnie

Ta Sigma ostrzy w trybie makro od 95cm i tak stoi jak byk w instrukcji... :-D
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów