Pokaż wyniki od 1 do 10 z 170

Wątek: Sigma 70-300 APO..pytanko do userów

Widok wątkowy

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Kaczki faktycznie niezłe, mewa też fajna.
    Co do Sigmy to mam od zeszłej jesieni i mam co do niej mieszane odczucia.
    Wykonana jest całkiem nieźle, pierścienie działają po jakimś czasie dość płynnie. Szkło z czasem niestety wręcz samo zaczyna zoomować przy pochyleniu. Szybkość AF wystarcza aby śledzić obiekt i to całkiem dobrze. Inaczej jest niestety w przypadku łapania ostrości od 0. Tu trwa to długo i często obiektyw kręci w drugą strone niż potrzeba. Przy łapaniu ptactwa wśród gałęzi to cześciej lepiej przełączyć się na MF bo AF głupieje zupełnie i ogólnie do najpewniejszych nie należy (pewnie sporo w tym winy 350 i jej wielkich czujników).
    Co do jakości optycznej jakoś to wygląda, przy założeniu iż specjalnie nie będziemy cropować zdjęcia, bo wtedy wyłazi średnia ostrość tego szkła. Pojawia się rozmycie, które potrafi całkiem utopić drobne szczegóły.
    Im bliżej 300 i w pełni otwartej przysłony tym słabiej.
    Innymi słowy szkło jest takie sobie jesli potrzebujemy końca zakresu, tyle że względnie mało kosztuje, makro ma gratis jest względnie lekkie i cieżko wyszukać coś lepszego za tą kasę. Jesli stać nas na więcej to lepiej dozbierać do czegoś lepszego.
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 23-04-2006 o 16:17
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Uprawnienia umieszczania postów