Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 170

Wątek: Sigma 70-300 APO..pytanko do userów

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOMMYx
    Zigi, nie wiem, czy to ma znaczenie, ale ja pisałem o Sigmie 70-300mm 1:4-5.6 APO II Macro Super.
    Czy aby mówimy o tym samym szkle ?
    ...
    - mi nigdy samo nie zoom'owało po nachyleniu,
    ...
    - fotki typu "łapanie ptactwa wśród gałęzi" - nie mam z tym problemów, tyle, że ja zazwyczaj nie używam wszystkich pól pomiaru ostrości, tylko jednego.
    ...
    W Góraszce i w Poznaniu podczas imprez lotniczych szkiełko to nie zawiodło mnie.
    ....
    Reasumując - za ten pieniądz to i tak całkiem dobre szkiełko
    Moja Sigma to też II.
    ...
    - zoomuje przy nachyleniu zblizonym do 90 stopni nie jakoś dratycznie ale jednak - w sumie nie przeszkadza
    ...
    - z tymi wieloma punktami ostrości to już przesadziłeś
    Łapię zazwyczaj na śrdokowym a mimo to potrafi się zgubić. Czasem na pozostałych ale zawsze pojedyńczo.
    ...
    - stalowe ptaszki są troche większe niż żywe i nieco inna specyfika. Do tego servo w przypadku śledzenia wiekszych obiektów czy bardziej kontrastowych np na tle nieba jest faktycznie wystarczające.
    ...
    -dobra za ten pieniądz może być niezwykle mylącym zwrotem.

I właśnie tu jest pies pogrzebany iż tanie tele sa po prostu liche szczególnie przy końcu zakresu. Powiedzmy do 200 nie jest źle ale powyżej sigma mydli (200 dla mnie to troskę za mało). Z tego trzeba też zdawać sobie sprawę przy kupowaniu tego szkła bo po opisach w sieci mozna spodziewać się dobrego optycznie szkła a dostaniemy jedno z lepszych w tej cenie, "tanie" ale przeciętne. Niestety lepsze są razy kilka droższe.
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 24-04-2006 o 12:14
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Coś już napisał Awatar TOMMYx
    Miasto
    Wrocław/Opole

Cool

Cytat Zamieszczone przez Zigi
    Moja Sigma to też II.
    Ok, ale nie wszystkie oznaczenia ma takie same.
    Czyli - inna seria? Inna produkcja? Z innej taśmy produkcyjnej? Gorsza? Lepsza?
    Bo raczej nie taka sama.

- zoomuje przy nachyleniu zblizonym do 90 stopni nie jakoś dratycznie ale jednak - w sumie nie przeszkadza
    Tak jak pisałem - nic takiego u mnie nie występuje, noszę często aparat ze szkłem do dołu, czasem nawet tak biegam , i nic takiego się nie dzieje.

- z tymi wieloma punktami ostrości to już przesadziłeś
    No wiesz, ja tam nie wiem, jak Ty to mierzysz, skoro szkiełko się gubi ... :rolleyes:

Łapię zazwyczaj na śrdokowym a mimo to potrafi się zgubić. Czasem na pozostałych ale zawsze pojedyńczo.
    U mnie także bez problemów, jedynie gubi się - czasem - gdy jest półmrok lub ciemniej.

- stalowe ptaszki są troche większe niż żywe i nieco inna specyfika. Do tego servo w przypadku śledzenia wiekszych obiektów czy bardziej kontrastowych np na tle nieba jest faktycznie wystarczające.
    Tak, nieco większe i latają duuużo szybciej i duuużo wyżej Co nie zmienia faktu, że szkło radzi sobie i z ptakami, nawet tymi bardzo szybkimi, i z latającymi maszynami.

-dobra za ten pieniądz może być niezwykle mylącym zwrotem.
    Nie zgadzam się.
    I powtórzę - za ten pieniądz to jest dobre szkiełko.

Ok, w takim razie napisz proszę, które szkiełko za tą cenę i z takimi parametrami będzie wg Ciebie "dobre" ?

Niestety lepsze są razy kilka droższe.
    True 8)
    Pozdrawiam,
    T.

--
    "Życie jest krótkie, sztuka długotrwała, sposobność ulotna, doświadczenie zwodnicze, osąd trudny."

RobertN
    Guest

Domyślnie

Czy po założeniu filtra polaryzacyjnego, zauważyliście, że Sigma ma kłopot z ostrzeniem. Z normalnym filtrem UV nie ma żadnego problemu. Założony ten sam polaryzacyjny na kit 18-55 ostrzy normalnie. A może ja coś żle robię? ??:
    pozdr Robert

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertN
    Czy po założeniu filtra polaryzacyjnego, zauważyliście, że Sigma ma kłopot z ostrzeniem. Z normalnym filtrem UV nie ma żadnego problemu. Założony ten sam polaryzacyjny na kit 18-55 ostrzy normalnie. A może ja coś żle robię? ??:
    pozdr Robert
    U mnie i Sigma i kit (ten głównie na niecentralnym punkcie) tracą na pewności ostrzenia po założeniu polarka. Pamiętaj że polar przyciemnia szkło około jedne działki.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Ok, ale nie wszystkie oznaczenia ma takie same.
    Czyli - inna seria? Inna produkcja? Z innej taśmy produkcyjnej? Gorsza? Lepsza? Bo raczej nie taka sama.
    Pewnie dokładnie ta sama seria z czerwonym paskiem. DG II itd. Kupiona w zeszłym roku w październiku zdajsie nowa. Dokładne oznaczenia podam po południu jak dotrę do domu.

Ok, w takim razie napisz proszę, które szkiełko za tą cenę i z takimi parametrami będzie wg Ciebie "dobre" ?
    Przecież napisałem że w tej cenie takowego nie widzę ...

von Klamke
    Guest

Domyślnie

Pierwszy raz słyszę o Sigmie APO DG II Macro...

Z tego co wiem to ta http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/73 jest najnowsza. Ale to nie "II" ??:

Jedyna z "II" to Macro super (czy super macro?) i jest starszą konstrukcją...

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez von Klamke
    Pierwszy raz słyszę o Sigmie APO DG II Macro...

Z tego co wiem to ta http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/73 jest najnowsza. Ale to nie "II" ??:

Jedyna z "II" to Macro super (czy super macro?) i jest starszą konstrukcją...
    I masz rację. Moje szkło to "70-300mm 1:4-5.6 APO DG" - dokładnie ta z linku.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

U mnie i Sigma i kit (ten głównie na niecentralnym punkcie) tracą na pewności ostrzenia po założeniu polarka. Pamiętaj że polar przyciemnia szkło około jedne działki.
    Przy jasnej scenie to nie powinno mieć wpływu. Może założony jest polar liniowy a nie kołowy?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Przy jasnej scenie to nie powinno mieć wpływu. Może założony jest polar liniowy a nie kołowy?
    Teoretycznie nie powinien ale miałem taki przypadek, iż kołowa HOYA HMC - czyli średni ale nie najsłabszy polar ogłupiała razu jednego AF przy portretach pod światło. Z założonym filtrem 2x dłużej ustawiał ostość i męczył sie przy tym niemiłosiernie.
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 25-04-2006 o 20:35

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Teoretycznie nie powinien ale miałem taki przypadek, iż kołowa HOYA HMC - czyli średni ale nie najsłabszy polar ogłupiała razu jednego AF przy portretach pod światło. Z założonym filtrem 2x dłużej ustawiał ostość i męczył sie przy tym niemiłosiernie.
    Nadal wątpię aby chodziło o samo przyciemnienie. Podejrzewam raczej, że kłopoty wynikają ze spolaryzowania światła i wpływu tego na odbijanie się go od kolejnych luster i pracę chipu AF. Niby kołowy nie powinien na to wpływać, ale może on tak nie bardzo kołowy?

BTW, da się sprawdzić typ polaryzacji? Co się stanie jak na światło spolaryzowane kołowo popatrzy się przez zwykły liniowy polaryzator?

EDIT: Krótki eksperyment. 350D + 70-210 + polar HOYA HMC. Noc, pokój oświetlony 1 lampką. Ciemno generalnie. Z polarem ostrzy ok. Z polarem przyłożonym drugą stroną (a więc AFAIK ze światłem spolaryzowanym liniowo) praktycznie nie łapie ostrości.
    Ostatnio edytowane przez piast9 ; 25-04-2006 o 21:23
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów