Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: PS - zmiejszanie zdjęcia szybkie pytanie

Dopiero zaczyna Awatar goblin
    Miasto
    Głucholazy

Domyślnie PS - zmiejszanie zdjęcia szybkie pytanie

Witam
    Chcę napisać akcję, w której na początku ma nastąpić zmiana rozmiaru obrazka, a ponieważ część zdjęć jest skadrowana w pionie, część w poziomie nie mogę tego zrobić za pomocą Edit/Image Size
    Stąd pytanko - jak w PS zmienić rozmiar obrazka, w ten sposób, żeby podając rozmiar większego boku zmniejszyć rozmiar zachowując proporcje?

Na przykładzie:
    Mam grupę zdjęc, 5 jest rozmiaru 1000x1500px, 5 rozmiaru 1500x1000.
    Ładuję pierwsze zdjęcie, wykonuję funkcję XXX która zmniejsza mi zdjęcie do rozmiaru 534x800 (dla pierwszych 5 zdjęć, a 800x534 dla kolejnych), robię na nim wyostrzanie, ramkę coś tam jeszcze i zapisuję.
    Następnie ładuję drugie zdjęcie i robię to samo i tak z wszystkimi pozostałymi.

Może canonowcy coś poradzą

pzdr
    goblin
    Fuji S5Pro

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Nie wiem czy da się zrobić całość w 1 akcji. Ja u siebie zrobiłem po prostu 2 akcje zmniejszające (dla kadrów poziomych i pionowych).

Miasto
    Głucholazy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Nie wiem czy da się zrobić całość w 1 akcji. Ja u siebie zrobiłem po prostu 2 akcje zmniejszające (dla kadrów poziomych i pionowych).
    No można tak, ale trzeba robić selekcję zdjęć. Jak nie ma innego sposobu to trudno
    Fuji S5Pro

Domyślnie

Zamiast Image Size użyj File > Automate > Fit Image
    Wypełnij pola (width i height) wymiarem dłuższego boku (w twoim przypadku 800px).
    Powinno działać

Miasto
    Głucholazy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofr Zobacz posta
    Zamiast Image Size użyj File > Automate > Fit Image
    Wypełnij pola (width i height) wymiarem dłuższego boku (w twoim przypadku 800px).
    Powinno działać
    Ta metoda zadziała, ale zdjęcia zapiszą się do pliku, a ja chciałbym je mieć jeszcze w photoshopie do dalszej obróbki końcowej
    Fuji S5Pro

Dopiero zaczyna Awatar komw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Możesz również skorzystać z Javascriptowego Api do Photoshopa i napisać sobie aplikację do zmniejszania zdjęć. Kiedyś się tym bawiłem i na 100% można wykrywać który bok jest dłuższy, ale na tą chwilę nie pamiętam jak to zrobić.
    heat maps, web analytics, ab tests - moje najnowsze dzieło

Miasto
    Głucholazy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez komw Zobacz posta
    Możesz również skorzystać z Javascriptowego Api do Photoshopa i napisać sobie aplikację do zmniejszania zdjęć. Kiedyś się tym bawiłem i na 100% można wykrywać który bok jest dłuższy, ale na tą chwilę nie pamiętam jak to zrobić.
    To już jakiś trop. Musiałbym wejść w zapomnianą przeze mnie dziedzinę programowania, ale może nie będzie to takie trudne. Jakbyś sobie coś przypomniał więcej do daj znać
    Fuji S5Pro

Dopiero zaczyna Awatar komw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goblin Zobacz posta
    To już jakiś trop. Musiałbym wejść w zapomnianą przeze mnie dziedzinę programowania, ale może nie będzie to takie trudne. Jakbyś sobie coś przypomniał więcej do daj znać
    Spoko, ale to raczej nie powinno być trudne
    heat maps, web analytics, ab tests - moje najnowsze dzieło

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ta metoda zadziała, ale zdjęcia zapiszą się do pliku, a ja chciałbym je mieć jeszcze w photoshopie do dalszej obróbki końcowej
    To uzyj Image Processora w PS - zmniejsza zdjecia a do tego można mu dać kilka akcji do wykonania na każdym z nich - napisz po prostu akcję bez zmniejszania i wrzuć do Image Processora...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Jak się zapiszą? W CS4 po użyciu tej funkcji po prostu zmniejsza się zdjęcie i nic się dodatkowo nie zapisuje. Możesz normalnie kontynuować obróbkę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów