Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Sposób sklepu foto na zarobek - zedrzeć wielokrotnie z początkującego lustrzankowca

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

ja nie wiem co CIę dziwi... ceny obiektywów KIT na wolnym rynku czy allegro są zaniżone dzięki temu że są w zestawach z których użytkownicy się ich pozbywają. Cena w euro czy innych sklepach tradycyjnych jest wysoka bo ma na to wpływ cena po jakiej sklep kupuje u producenta szkła. Dodatkowo akurat w euro szkła bez promocji są raczej dużo wyższe od innych sklepów... pewnie przez raty 0% które trzeba z czegoś finansować
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Coś już napisał Awatar WrocArt
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

EuroAGD to w ogóle dla mnie dość dziwna sieć handlowa, jeszcze bardziej niezrozumiałe dla mnie jest dość mało profesjonalne podejście pracowników, którzy kierują sklepami. Jakiś czas temu chciałem kupić u nich C1000D, który był wystawiony w gablocie z cena (czyli wiążąca oferta publiczna), po ok. 40 min. intensywnych poszukiwań prowadzonych przez sprzedawcę okazało się, że nie ma do niego akcesoriów i pełnej dokumentacji. Ładowarkę chcieli wziąć z jakiegoś C450D, a za brak instrukcji sprzedawca dość długo konsultował rabat z kierownikiem, który to kierownik nie był uprzejmy pofatygować się osobiście, żeby sprawę jakoś załatwić. Na rabat się nie zgodzili twierdząc, że to Warszawa decyduje (po co więc takie długie konsultacje ?), a po moich zdecydowanych naleganiach sprzedawca oświadczył, że ten egzemplarz (ostatni) nie jest w ogóle na sprzedaż. Zaproponowałem, żeby sprzedali mi w tej cenie coś najbliższego parametrami (np. 450D) skoro wprowadzili w błąd na to oczywiście też nie było zgody. Zaproponowali mi sprowadzenie w ciągu kilku dni z innego sklepu. Oczywiście podziękowałem. Dla odmiany kilka tygodni temu telefonicznie zamówiłem 70-200/4L z odbiorem w tym samym sklepie we Wrocławiu - wszystko gładko, bezboleśnie, szkiełko czekało na mnie o wyznaczonej porze, zapłaciłem na miejscu część kartą, część gotówką, oryginalne pudełeczko i cena bardzo normalna - wprawdzie troszkę mnie rozczulili doliczjąc do ceny 6,5 kosztów przesyłki ale ... jakoś to przeżyłem, chociaż to mniej więcej tak jak swego czasu po domach krążyli handlarze Rainbow, którzy sprzedawali odkurzacz za bajońską wówczas kwotę ponad 5000 zł ale jak ktoś chciał ekstra woreczki (już nie pamiętam do czego, bo to wodne urządzenie) to wołali po 2,5 za sztukę :-)
    A jeśli chodzi o politykę cenową, to każdy handlarz mniejszy czy większy - ma swoją i nie jest to polityka, która jest zorientowana na interes klienta - ile komu uda się wyrwać - tyle jego, a jedyną bronią klienta na takie praktyki, to ... konkurencja :-)

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    .
    Spotkałem się z takim przypadkiem gdzie w owym sklepie był tatuś ze swoją pociechą (domyślam się że był dość bogaty ) i kupował zestaw z gabloty puszka szkiełka i takie tam pierdołki i cena go nie interesowała , jeśli dodamy do tego oczytanie ekspedienta eksperta w temacie foto można się domyśleć jaki jest efekt końcowy. Nie ukrywam że co niektórzy potrafią nawijać aby tylko sprzedać.
    Obojetnosc w tej materii pozwala spac o wiele spokojniej.

Cena i jakosc nie jest jedynym wyznacznikiem zakupowym dla ludzi. Niektorym nie chce sie szukac jak cos kupic w ludzkiej cenie - "PRZECIEZ ICH STAC" - i kupuja w takich sklepach. I wrecz ciesza sie z tego, ze kupili cos drogo, bo dzieki temu moga sie dowartosciowac - cos w stylu "nie kupuje na przecenach". Nie martwmy sie za nich
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

To bardzo pozytywne że sklep zniechęca ceną do zakupu najtańszych produktów danego producenta. Oni po prostu wiedzą, że taki kit jest do kitu i dowalają wysoką cenę żeby osoba chcąca ten kit kupić dołożyła trochę kasy i kupiła u nich sprzęt droższy, lepszy za cenę porównywalną z innymi sprzedawcami.
    Po prostu dbają o klienta poprzez zniechęcanie go ceną do zakupu tanich, nie spełniających jego oczekiwań urządzeń. Coś na zasadzie "my chłamu nie sprzedajemy a jeżeli już to za dużo większe pieniądze"
    Oj gdyby tak było jeszcze można z innymi dziedzinami - np. beznadziejny film - bilety 3x droższe. Płyta z "disco polo" 5 razy drożej
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

w ten sposób można zachęcić do zakupu zestawu i pokazać ile oczszędzamy
    no i można zrobić promocję bez Vatu nadal sporo zarabiając
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Domyślnie

Nieświadomy zawsze przepłaci, więc oburzenie mnie tu dziwi, zresztą - jak skomentowałem na tym blogu - Euro sprzedaje body z kitami w zestawach po całkiem konkurencyjnych cenach (mówię o cenach z netu, bo te sklepowe bywają znacznie wyższe) - po co więc kupować osobno kita?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów