Ja mam z kolei od dwóch dni Tokinę, nawet nie tę, ale poprzedni model: AT-X 270 AF PRO II 28-70mm f/2.6-2.8.
Niewiele jeszcze mogę powiedzieć, na razie robiłem nią tylko fotki we wnętrzach, przy sztucznym świetle zastanym (jakieś żarówki itp). Generalnie to przy pełnej dziurze mydełko, ale takie sympatyczne a po lekkim przymknięciu całkiem, całkiem... ale to muszę gdzieś na dwór wyjśc żeby sprawdzić dokładnie. Ostrzy całkiem szybko i pewnie, nieco hałasuje, ale przy kicie, a już szczególnie Sigmie 18-125 to jest nikły szmerek
Wykonanie pancerne, a nawet p-pancerne ciężka, solidna, pierścienie chodzą gładko i pewnie.
Nie 'kręci mordą' nic się nie wysuwa przy zmiane ogniskowych - ostrzenie i ogniskowanie wewnętrzne. Średnica filtra 77 - trochę boli, ale tyle samo mają wszystkie 3 następne interesujące mnie szkła (17-35...40 - tzn. jedno z nich ale jeszcze nie wiem co będzie), więc przeżyję
Tu: http://fotogoto.com/index.php?list=16 (jeśli kogoś to interesuje) widać jak wygląda w porównaniu do moich pozostałych obiektywów.