Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 86

Wątek: Ile czasu (dziennie) spedzacie na forum?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Coz, wiec, ano... podobnie jak wiekszosc. ok 3 godz dziennie.
    Ale jak ktoregos dnia nie zasiadam, to nastepnego se odbijam

Miasto
    Międzyborów/Warszawa

Domyślnie

Mimo że swierzy na forum.. to juz po 2-3 godzinki.. a zapewne dla tego ze chce sie zdecydowac na zakup nowego sprzetu..
    Puszka, szkło oraz błyskotka

Bywalec Awatar Smaczny

Domyślnie

Ja też się wciągam w nałóg... ze 2 godziny będzie. Co ciekawe kiedyś przesiadywałem non stop na dpreview (choć nigdy nic tam nie postowałem). Szał dpreview trwał u mnie z rok, półtora, lecz teraz od dwóch miesięcy jak wsiąkłem w canon-board to dpreview jakoś odpuściłem.

SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

3 godziny jeśli jestem. na mniej nie wpadam.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Bywalec Awatar Algier
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wpadam codziennie min. na godzinkę.
    M50 | EF-M 22 | EF-M 15-45 | Canon Mount adapter EF-EOS M
    20D | EF-S 18-55 | T 28-75/2.8 | EF 50/1.8 | EF-S 60/2.8 macro | EF 70-200/4L
    580EXII​
    055XPROB | 488rc2

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Kurcze jak by tak policzyć... to za długo...ale nie jest to czas stracony pozdro

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Prawie codziennie na 1-2 godz. bo potem potrzeba wiele czasu na nadrobienie zaległosci w czytaniu, chociaż więcej czytam niż sam piszę (co widać po ilości postów).
    50D | 20D+BG-E2 | Canon 28-105/4-5.6 USM | Tamron 17-50/2,8 XR DiII SP | Sigma 70-200/2.8 APO HSM | CF SanDisk Extreme III 4 GB | Statyw Velbon Sherpa | Lowepro Compact AW | Lowepro Compu Rever AW

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no to chlopaki wkleje wam (ja juz czytalem) cos na pocieszenie

Jeśli musisz korzystać z Internetu to znaczy jesteś uzależniony.

Na uzależnienie od Internetu szczególnie podatne są osoby o zaniżonym poczuciu własnej wartości, zakompleksione, mające problemy z komunikowaniem się, zranione, przeżywające niepowodzenia i porażki.

Podstawowe objawy to: potrzeba bycia w sieci i nawiązywanie lub kontynuowanie wirtualnych kontaktów towarzyskich, problemy ze skupieniem uwagi, utrata kontaktu z rzeczywistością, niekontrolowane wybuchy irytacji, agresji, brak kontroli w korzystaniu z Internetu, złe samopoczucie w okresach pozbawionych kontaktu z Internetem, kłopoty z utrzymaniem równowagi, omamy i halucynacje, kłopoty z łaknieniem, nadmierna potliwość, drżenie rąk.

Skutki uzależnienia od Internetu
    Do najczęściej opisywanych skutków uzależnienia od Internetu należą: rezygnacja z bezpośredniego kontaktu międzyludzkiego, utrata zainteresowania wszelkimi formami aktywności społecznej, zaniedbanie życia rodzinnego, nauki, pracy, brak troski o własne zdrowie i higienę osobistą (m.in. zapominanie o posiłkach), zaburzenia w zakresie własnej tożsamości, w sferze uczuć i emocji, zawężenie zainteresowań i możliwości intelektualnych, utrwalenie postawy egocentrycznej, zubożenie języka, rezygnacja z rozrywek, kłopoty finansowe (rachunki za Internet), utrata pracy (przy wykorzystywaniu dla swoich potrzeb Internetu w firmie).

Uzależnienie internetowe (IAD Internet Addiction Disorder)
    Amerykańska psycholog dr Kimberly Young jedna z pierwszych osób prowadzących badania nad uzależnieniem internetowym (IAD Internet Addiction Disorder) mówi, że uzależnienie od Internetu może być definiowane jako zaburzenie kontroli impulsów nie powodujące zatrucia.
    Uzależnienie od Internetu ma znaczący wpływ na pogorszenie w następujących sferach funkcjonowania człowieka: społecznej, zawodowej i psychologicznej. Podaje też kryteria, z których pięć musi być spełnionych, aby można było powiedzieć o uzależnieniu.
    Pytania diagnozujące te kryteria to:

1. Czy czujesz się zaabsorbowany Internetem (myślisz o poprzednich, bądź następnych pobytach w sieci)?
    2. Czy czujesz potrzebę używania Internetu przez coraz dłuższe okresy czasu ?
    3. Czy wielokrotnie miałeś nieudane próby kontroli, ograniczenia czasu lub zaprzestania korzystania z Internetu?
    4. Czy czułeś się niespokojny, markotny, zirytowany, przygnębiony gdy próbowałeś ograniczać czas w Internecie lub zaprzestać korzystania z niego?
    5. Czy pozostajesz w sieci dłużej niż pierwotnie planowałeś?
    6. Czy ryzykujesz utratę ważnych relacji, prac, możliwości kariery lub nauki z powodu Internetu?
    7. Czy oszukałeś kogoś z rodziny bliskich lub terapeutów, aby ukryć narastający problem Internetu?
    8. Czy używasz Internetu jako sposobu na ucieczkę od problemów lub sposobu na pogorszony nastrój (uczucia bezradności, winy, lęku, depresji)?

Dr Young twierdzi, że jeśli osoba, biorąc po uwagę okres ostatniego roku, odpowie na pięć z powyższych twierdzeń tak, to jest uzależniona od Internetu.

Dr Kimberly Young wyróżnia pięć podtypów uzależnienia związanego z komputerem:

1. erotomanię internetową (cyberseksual addiction),
    2. socjomanię internetową czyli uzależnienie od internetowych kontaktów społecznych (cyber-relationship addiction),
    3. uzależnienie od sieci internetowej (net compulsions),
    4. przeciążenie informacyjne czyli przymus pobierania informacji (information overload),
    5. uzależnienie od komputera (computer addicion).

Testy on-line sprawdzające uzależnienie do Internetu:

http://netaddiction.com/resources/in...ction_test.htm (w języku angielskim)
    http://www.kidprotect.pl/uzaleznienie/?site=test

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Jeśli musisz korzystać z Internetu to znaczy jesteś uzależniony.
    A jeśli to moja praca?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

to sie zwolnij pozbedziesz sie uzaleznien

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów