Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Zdjęcia w południe (światło)

Mieszany widok

Awatar Dziadek_W
    Miasto
    Pruszcz Gdański

Domyślnie Zdjęcia w południe (światło)

Witem wszystkich. Zwracam się do Was z prośbą o rade. Zostałem poproszony o zrobienie małego reportażu ze ślubu. Nie byłoby w tym nic strasznego ale ślub ma się odbyć o godzinie 12-13. Zdjęcia w pomieszczeniach nie są problemem. Problemem są natomiast zdjęcia na powietrzu. Jak zrobić żeby uniknąć paskudnych przepaleń związanych z nadmiarem płaskiego światła? Zawsze unikałem tych godzin na focenie ale tym razem się nie wywinę. Macie może jakiś sposób żeby nie spalić zdjęć?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dziadek_W Zobacz posta
    Witem wszystkich. Zwracam się do Was z prośbą o rade. Zostałem poproszony o zrobienie małego reportażu ze ślubu. Nie byłoby w tym nic strasznego ale ślub ma się odbyć o godzinie 12-13. Zdjęcia w pomieszczeniach nie są problemem. Problemem są natomiast zdjęcia na powietrzu. Jak zrobić żeby uniknąć paskudnych przepaleń związanych z nadmiarem płaskiego światła? Zawsze unikałem tych godzin na focenie ale tym razem się nie wywinę. Macie może jakiś sposób żeby nie spalić zdjęć?
    Lampa. Im mocniejsza tym lepiej. Najlepiej jakiś generator i duże softboxy. Przy dużej mocy lamp można z dnia zrobić noc.

Do "czystego" reportażu to niewiele się da zrobić. Polar na pewno sporo pomoże ale spowalnia fotografowanie bo go trzeba ustawić.

Zewnętrzna lampa typu 580 ustawiona "na wprost" z korektą EV na minus 1, minus 2 EV to chyba jedyne praktyczne rozwiązanie "dla amatora"

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

ja za Januszem, jedyne sensowne rozwiązanie to focić na manualu, otwarcie migawki tak żeby niebo wyglądało spoko i lampa na wprost w ludzi z jakimś dobrym soft boxem/dyfuzorem, albo wyzwalać lampe na kablu z różnych miejsc, może dać fajne efekty

Domyślnie

koledzy zapomnieli ze jest cos takiego jak blenda, ktora czasem pomaga w takich sytuacjach.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molsar Zobacz posta
    koledzy zapomnieli ze jest cos takiego jak blenda, ktora czasem pomaga w takich sytuacjach.
    Szczególnie pod kościołem jak młodzi wychodzą :-D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solmark Zobacz posta
    Szczególnie pod kościołem jak młodzi wychodzą :-D
    aah no niedoczytalem, myslalem ze chodzi o plener

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molsar Zobacz posta
    tiaa, najlepsza ta 100x180cm, w reportażu jak znalazł- tylko pyk i rozłożona i nikt jej nie zauważy, ale zęby na jej widok pokażą wszyscy i emocje będą u wszystkich i tych z zębami i u tych bez
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    niczym nie doświetlam, tylko korekty expo i potem odpowiednio RAWy wołam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    chyba, że już masakryczne ostre cienie naprzemian z ostrym światłem, to lampa.
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 19-09-2010 o 19:44 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

jest też miejsce na skraju cienia i blenda dyfuzyjna
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Domyślnie

Nie udzielam jedynie słusznej rady.. Proponuję takie rozwiązanie. Preselekcja przysłony ustaw sobie odpowiednią do swoich potrzeb przy obiektywie jakiego będziesz używał, lampa błyskowa na body jeżeli jesteś sam i nie masz innych możliwości w postaci pomocnika który będzie trzymał lampę dalej od ciebie. Ustaw sekwencję BKT wrazie jakby zdjęcia były przepalone tam gdzie nie chcesz to uzupełnisz je tymi o mniejszym naświetleniu jeżeli używasz programów do edycji. Rób zdjęcia i bądź zadowolony z efektu. Myślicz że dlaczego tyle zdjeć oddaje się Czarno białych z taką potworną vinietą ? Dlatego że jedne są bardzo bobre i mają zamierzony efekt i "ten" charakter jaki powinny mieć a inne są próbą ukrycia tych właśnie przepaleń co przyznam się szczerze czasem się udaje Pozdrawiam. Nie obraź się ale nie wiem jak jesteś doświadczony w tym co robisz więc mogłem napisać coś niestosownego za co przepraszam

Coś już napisał Awatar WrocArt
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie dawniej jak trzy dni temu dokładnie tak zrobiłem jak sugeruje "smukly", bo próbowałem robić plener w środku słonecznego dnia - preselekcja przysłony, lampa na body (50D) w trybie automatyki. Większość zdjęć mocno prześwietlonych, bo automatyka korygowała migawkę do 1/250 czyli do czasu synchronizacji (przy dłuższych czasach potrzebnych do prawidłowego naświetlenia nie było problemu - metoda sprawdziła się). Można oczywiście kombinować ręczne ustawienia siły błysku ale przy reportażu z wesela ... to chyba nie jest dobry pomysł.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów