Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Usuwanie rawów wraz z jpg

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Jest tylko jedno ALE. - Po co przeglądać JPEGi w oderwaniu od odpowiadających im danych surowych a potem synchornizować przy usuwaniu ich liczbę, skoro nasz DPP potrafi niemal równie błyskawicznie co z JPEGów wygenerować podgląd ("jak z puszki", nawet gotowy do edycji!) z surowych danych samego pliku CR2?

Wg mnie już powyższe fakty całkowicie obalają sens zapychania JPEGami karty pamięci aparatu fotografującego w trybie "RAW+JPEG". :wink:
    Dzięki- z ogólną konkluzją już przecież się zgodziłem w poprzednich postach, z tym DPP "jak z puszki" się nie zgadzam, natomiast ZoomBrowser - owszem,dał wynik niemal "jak z puszki".

Moje ostatnie pytanie jednak było o techniczną przypadłość "mojego" ZoomBrowsera. Powtórzę że o ile "Display original image" działa to "Process RAW images" mam zawsze nieaktywne (wyszarzone) czy to z poziomu menu czy tez pod prawoklikiem. Przeinstalowanie programu wraz z wyczyszczeniem z rejestru nie dało żadnych rezultatów. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją ???:

Bywalec Awatar Zybi_S
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Witam

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Każdy plik CR2 ma zaszytego w sobie JPEGa typu "jak z puszki". Fotografując w trybie "RAW+JPEG" zapisujemy w rzeczywistości na karcie (oprócz danych surowych) dwa JPEGi - natomiast w trybie "RAW", tylko jeden, ale którego niektórzy nie widzą. Dlatego zaszytego w pliku CR2 JPEGa możemy błyskawicznie wyodrębnić bezstratnie do osobnego pliku JPG na przykład programem DCRAW (dcraw -e *.cr2).
    UWAGA - W zależności o od wersji/wieku puszki zaszyty w pliku CR2 JPEG może być niepełnowymiarowy (w trybie "RAW+JPEG" oba JPEGi są jednak zawsze pełnowymiarowe, bo są identyczne)!
    ......

Wg mnie już powyższe fakty całkowicie obalają sens zapychania JPEGami karty pamięci aparatu fotografującego w trybie "RAW+JPEG". :wink:
    A już się ucieszyłem że można wyciągnąć dokładnie takiego samego JPEG'a z RAW'a jaki jest zapisywany przy kombinacji RAW+JPG.

Sprawdzałem wprawdzie tylko na 2 plikach (wyciąganie DCRAW'em), jednak wynik podobny:
    Wielkość w pikselach dokładnie taka sama jpeg'a wyciągniętego z RAW'a jak i zapisanego oryginalnie przez "puszkę" - konkretnie 50D.
    Jednak faktyczna wielkość pliku wyciągniętego jest około 3 razy mniejsza niż tego zapisanego oryginalnie przez 50D.

Delikatnie mówiąc (pisząc) nie mogą być takie same .

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    Moje ostatnie pytanie jednak było o techniczną przypadłość "mojego" ZoomBrowsera. Powtórzę że o ile "Display original image" działa to "Process RAW images" mam zawsze nieaktywne (wyszarzone) czy to z poziomu menu czy tez pod prawoklikiem. Przeinstalowanie programu wraz z wyczyszczeniem z rejestru nie dało żadnych rezultatów. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją ???:
    http://software.canon-europe.com/sof...973.asp?model=
    Note:
    RAW Image Task (for RAW image processing) is not included in the ZoomBrowser EX 6.5.1 Updater software. When using ZoomBrowser EX 6.5.1 on a Windows Vista computer, after installing ZoomBrowser EX 6.5.1 Updater, download ZoomBrowser EX 6.1.1a Updater. In addition, the number of models that are supported by RAW Image Task has not been added since the release of ZoomBrowser EX 6.1.1.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Zybi_S Zobacz posta
    Delikatnie mówiąc (pisząc) nie mogą być takie same .
    Ano każdy model puszki ma swoje udziwnienia. Dzięki za informację. Łączę się w bólu! :razz:
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 14-09-2010 o 15:45 Powód: Automerged Doublepost
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Początki nałogu

Domyślnie

Note:
    RAW Image Task (for RAW image processing) is not included in the ZoomBrowser EX 6.5.1 Updater software. When using ZoomBrowser EX 6.5.1 on a Windows Vista computer, after installing ZoomBrowser EX 6.5.1 Updater, download ZoomBrowser EX 6.1.1a Updater. In addition, the number of models that are supported by RAW Image Task has not been added since the release of ZoomBrowser EX 6.1.1.
    Dzięki ewg ale nie zrozumiałem, co z tego wynika dla mojego ZoomBrowsera, który jak zaznaczyłem opisując problem jest w wersji 6.0
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    RIT jest zainstalowany, zresztą bez niego nie działałoby "Display original image".
    Tyle że właśnie batch jest nieaktywny a pożądany.
    Ostatnio edytowane przez tantal ; 14-09-2010 o 17:03 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Tantal, a jaki masz aparat? Bo jeśli późniejszy niż ZoomBrowser EX 6.1.1 to nawet zainstalowany RIT nie da rady. Jeśli wcześniejszy to ja się poddaję. =)

Początki nałogu

Domyślnie

20d ale nie wiem czy to właściwy trop, skoro z pojedynczym rawem nie ma problemu ("Display original image"->jest pasek postępu "Developing RAW images"-> pojawia się wynikowy tif)

Domyślnie

Wynikowe TIFy to dają chyba też najnowsze wersje ZoomBrowsera (dla plików ze starszych puszek, takich jak 20d). Rzecz w tym, że kiedyś (na pewno wersje 5.x i wcześniejsze) był w ZB odzielny moduł, Raw Image Task z własnym interfejsem graficznym do modyfikowania parametrów Picture Styles (podobnie jak w DPP), konwertowania surówki do JPEGów z regulacją siły kompresji itp - "batch" chyba też był... Poszukaj w necie jakiejś wersji 5.x ZB, ale zanim ją zainstalujesz odinstaluj poprzednią, bo podejrzewam, że różne wersje updejtów ZB zainstalują program TYLKO jeśli na kompie jest zainstalowana wersja STARSZA a wiec downgrade nie zadziała.

Nie rozumiem do końca, co teraz się wyprawia z tym ZB. Zakładam, że zgodnie z tym co pisali na stronach Canona, najnowszy ZB jest po prostu bezużyteczny dla obróbki surówki. (Szczerze mówiąc, on w ogóle jest bezużyteczny do czegokolwiek, dlatego dawno go wywaliłem). Niektóre moduły dodatkowe ZB (z tych które jeszcze pozostały) mogą się jeszcze niektórym przydać, ale do tego niepotrzebny jest już sam ZB i łatwo zmodyfikować sobie przed instalacją stosowny plik .INI, żeby nie instalować tego całego archaicznego badziewia a jedynie to co kto potrzebuje: na przykład Memory Card Uitility...

Początki nałogu

Domyślnie

No i super, dzięki ewg ! Po downgrade do v 5.5 jest jak być powinno, wszystkie opcje do wołania RAW działają. Mnie też ZoomBrowser nie byłby potrzebny, gdyby nie najbardziej "puszkowe" wywołanie, no i jest darmowy.

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

Pytanko, a co daje ta opcja 'display original image" ??
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów