Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Cokin nakładka i filtry szare połówki

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie Cokin nakładka i filtry szare połówki

Witam.
    Chciałbym nabyć niebawem ten system filtów Cokin, który montuje się na obiektywy a do środka wsuwa się dowolne filtry. Jak to się dokładnie nazywa bo nawet nie wiem jak tego szukać?

Jako że w temacie filtrów jestem całkowitym NOOBem bo nigdy z nich nie korzystałem (śmieję się sam z siebie), chciałbym poprosić o radę doświadczonych w tym temacie.

Potrzebuję filtr połówkowy, aby gasić ten żar z nieba podczas kręcenia (ale myślę że i do fotografii się przyda). Obecnie przy 1/50s ISO 100 wychodzi mi przysłona rzędu f/8-13... A chciałbym mieć użyteczne f/2. Jaki filtr byście mi polecili?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    OK holdery do filtrów już znalazłem, polećcie mi tylko jakiś dobry filtr połówkowy
    Ostatnio edytowane przez Ernest_DLRS ; 12-07-2010 o 17:40 Powód: Automerged Doublepost
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Potrzebuję filtr połówkowy, aby gasić ten żar z nieba podczas kręcenia (ale myślę że i do fotografii się przyda). Obecnie przy 1/50s ISO 100 wychodzi mi przysłona rzędu f/8-13... A chciałbym mieć użyteczne f/2. Jaki filtr byście mi polecili?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    OK holdery do filtrów już znalazłem, polećcie mi tylko jakiś dobry filtr połówkowy
    http://canon-board.info/showthread.php?t=25638

To filtr pełen czy połówkowy? Sama połówka nie wystarczy. Żeby zejść z f/8 do f/2 potrzebujesz pełny 1.2 + odpowiednia połówka do przygaszenia nieba. Hi-tech'y cieszą się dobrą opinią.

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

na obiektyw zakładasz adapter o odpowiedniej średnicy
    na pierścień zakładasz holder typu A, P lub XP
    do holdera wkładasz odpowiednio filtry 75mm 100mm 150mm
    tu masz kategorie cokina na aledrogo
    http://allegro.pl/19956_cokin.html?change_view=1

Miasto
    Sudbury, GB

Domyślnie

Jeśli chodzi o holder to może być Cokin, dlaczego nie. Ale jeśli chodzi o same filtry to Cokina sobie podaruj. Mam kilka neutralnie szarych połówek z tej firmy z systemu P, neutralnie szare to są one tylko z nazwy. Mam pełne filtry ND Hi-Tech'a i one są faktycznie neutralne więc wtóruję za Zaitsevem - pomyśl o Hi-techach.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

O systemie Cokin jest sporo na forum. Jeden wątek został podany jako przykład. Wyszukiwarka się zepsuła? Nie łam 3. Punktu Regulaminu...

Uprawnienia umieszczania postów