Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Domyślnie AKCJA FOTO WIELKOFORMA DLA CB

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez araru Zobacz posta
    Jeżeli chcemy mieć pewność to otwieramy plik w fotoszopie i wciskamy Alt+Ctrl+I (lub z menu obraz\rozmiar obrazu)

Teraz w okienku odznaczamy „przeprowadź ponowne próbkowanie obrazu”
    Jeżeli ma się solidny monitor PVA to proszę po doborze papieru podać mi mail i wyślę profil.
    Taki profil klikamy prawym przyciskiem i instalujemy. Następnie w PS menu widok/ustawienia próby/własne i wybieramy profil (wybieramy komp. Punktu czerni) i metodę percepcyjną.
    Chciałbym tylko napomknąć, że niektórzy posiadają angielską wersję Photoshopa i miło by było gdyby tego typu instrukcja postępowania była bardziej uniwersalna .

Profil z jakim wydajemy pliki do druku to AdobeRGB lub Srgb.
    A co z ProPhoto?

PS. Istnieje możliwość powiększenia sztucznie fotografii o małej rozdzielczości, ale proszę zostawić to mnie.... wiele i tak się nie wyczaruje
    A o tym akurat mamy parę ciekawych wątków na forum. Chętni znajdą wiedzę jak i jak wiele można zrobić...

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Chciałbym tylko napomknąć, że niektórzy posiadają angielską wersję Photoshopa i miło by było gdyby tego typu instrukcja postępowania była bardziej uniwersalna .
    Niektórzy zapewne mają też wersję francuską i japońską więc nie marudź. Skoro ktoś ma taką wersję językową to zapewne z wyboru nie z przypadku.

Dopiero zaczyna Awatar araru

Domyślnie

A co z ProPhoto?
    Jak tylko w łapy wpadnie mi takowa to dopiszę

Co do ProPhoto..... nie wiedziałem (organoleptycznie) monitora który wyświetli 100% AdobeRGB (są ponoć takowe), ale wiele jest blisko. ProPhoto jest jeszcze szersze. Czyli to taki standard, którego nie zobaczysz. Oczywiście tez się zrobi ale i tak obetnie się do wyżej wymienionych. Uprzedzam, że 16 bit kolor też się da....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    No to ja nie mam pytań :-) No może jedno...
    Czy można płacić kartą?
    Kesz only chwilowo
    Ostatnio edytowane przez araru ; 14-07-2010 o 22:46 Powód: Automerged Doublepost

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Co do ProPhoto..... nie wiedziałem (organoleptycznie) monitora który wyświetli 100% AdobeRGB (są ponoć takowe), ale wiele jest blisko. ProPhoto jest jeszcze szersze. Czyli to taki standard, którego nie zobaczysz. Oczywiście tez się zrobi ale i tak obetnie się do wyżej wymienionych. Uprzedzam, że 16 bit kolor też się da....
    Gamut drukarki Canon iPF8300 zancząco wykracza poza przestrzeń AdobeRGB, więc jeśli chcemy wykorzystać w 100% potencjał takowego urządzenia, to ProPhoto jest jak najbardziej na miejscu i stopień pokrycia tej przestrzeni przez gamut monitora nie ma tu nic do rzeczy - po prostu będziemy mogli uzyskać w pewnych partiach walorów barwnych wyższe nasycenie, niż zobaczymy na monitorze.

Do tego przestrzeń barwna współczesnych monitorów szerokogamutowych często wykracza poza AdobeRGB, nawet jeśli nie pokrywa jej w 100% - przykładowo panele NEC serii PA pokrywają 99% AdobeRGB, ale całkowita objętość ich przestrzeni barwnej stanowi 108% AdobeRGB (w przypadku monitorów podświetlanych RGB LED będzie to nawet więcej, ponad 120% aRGB).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Gamut drukarki Canon iPF8300 zancząco wykracza poza przestrzeń AdobeRGB, więc jeśli chcemy wykorzystać w 100% potencjał takowego urządzenia, to ProPhoto jest jak najbardziej na miejscu i stopień pokrycia tej przestrzeni przez gamut monitora nie ma tu nic do rzeczy - po prostu będziemy mogli uzyskać w pewnych partiach walorów barwnych wyższe nasycenie, niż zobaczymy na monitorze.

Do tego przestrzeń barwna współczesnych monitorów szerokogamutowych często wykracza poza AdobeRGB, nawet jeśli nie pokrywa jej w 100% - przykładowo panele NEC serii PA pokrywają 99% AdobeRGB, ale całkowita objętość ich przestrzeni barwnej stanowi 108% AdobeRGB (w przypadku monitorów podświetlanych RGB LED będzie to nawet więcej, ponad 120% aRGB).
    Nie będę się kłócił. Dla mnie jesnak ważne jest to co widze na monitorze. Fakt że w innych partiach drukarka przekracza możliwości monitora jest fajny w cyferkach ale nie w praktyce. Co do przekraczania AdobRGB przez monitory..... Praktyka nauczyła mnie, ze dane cyferkowe producentów monitorów nie zawsze zgadzają się z faktami.

Tak czy inaczej ProPhoto 16bit może być. Świeżutki CS5 otworzy i takie cuda. Jeżeli koś ma taką wygórowaną potrzebę, i to możemy zrealizować

"Gamut drukarki Canon iPF8300 zancząco wykracza poza przestrzeń AdobeRGB, więc jeśli chcemy wykorzystać w 100% potencjał takowego urządzenia, to ProPhoto jest jak najbardziej na miejscu"

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak czy inaczej ProPhoto 16bit może być. Świeżutki CS5 otworzy i takie cuda.
    Nie bardzo rozumiem co ma CS5 do rzeczy?
    Już co najmniej CS3 obsługiwał 16bit i ProPhoto, a wcześniejsze chyba też...

Jeżeli koś ma taką wygórowaną potrzebę, i to możemy zrealizować
    Oj tam wygórowana... zwykła ciekawość jak to wyjdzie.

Btw jeden z pierwszych co ciekawszych linków:
    http://www.outbackphoto.com/color_ma..._06/essay.html

Takie i kilka innych argumentów mnie przekonało i od bardzo dawna obrabiam zdjęcia tylko w 16bit + ProPhoto (ale do www oczywiście pod koniec pomniejszenie i konwersja do sRGB), stąd moje pytanie.
    Wybiorę się pewnie niedługo z jednym portrecikiem i zobaczę co wyjdzie.

Domyślnie

Zauważyłem, że był ktoś od was na WSF na Brackiej 14 ;-) Nawet wciśnięto mi do ręki cennik i "pasek rabatowy" ;]
    5DmkII 5D C15/2.8 C35L/1.4 C50/1.4 C85/1.8 C70-200L/4IS 580EXII 430EXII SB-28 EIZO/S2433W Dell/E1705

Domyślnie

Poza umiejętnością drukowania nabytą przez lata praktyki, odkryłem w sobie również talent hostessy. Skoro wcisnąłem Ci ulotkę, a nawet wiesz o czym, to już sukces. Zapraszam więc do nas z efektami warsztatów
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie bardzo rozumiem co ma CS5 do rzeczy?
    Już co najmniej CS3 obsługiwał 16bit i ProPhoto, a wcześniejsze chyba też...
    ...
    Takie i kilka innych argumentów mnie przekonało i od bardzo dawna obrabiam zdjęcia tylko w 16bit + ProPhoto (ale do www oczywiście pod koniec pomniejszenie i konwersja do sRGB),
    ...
    Wybiorę się pewnie niedługo z jednym portrecikiem i zobaczę co wyjdzie.
    Co CS5 ma do rzeczy?... Po prostu chciałem się pochwalić (a jest w tym programie nowa jakość).

Jeżeli tylko masz możliwość i nie straszne ci rozmiary plików 16bit Prophoto to ja jestem za.

Co do wybierania się do nas to zapraszam serdecznie (najlepiej umówić się wcześniej, to zarezerwujemy i poświęcimy czas na wspólną pracę)
    Ostatnio edytowane przez araru ; 19-07-2010 o 14:15 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co CS5 ma do rzeczy?... Po prostu chciałem się pochwalić (a jest w tym programie nowa jakość).
    Tak myślałem...

Co do wybierania się do nas to zapraszam serdecznie (najlepiej umówić się wcześniej, to zarezerwujemy i poświęcimy czas na wspólną pracę)
    Nawet dla jednego zdjęcia? A oprawiacie jakoś (antyrama by wystarczyła) czy we własnym zakresie?

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Czy mozna zamowic takze wydruki o wymiarze 100x150cm lub 80x120 ew jakie sa max wymiary wydruku?
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów